mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.09.2021 19:20:00

V severní Itálii zemřel Giuliano Pellegrini, duchovní otec veleúspěšného moderního živého projektu italsko-českého přátelství

V severní Itálii zemřel Giuliano Pellegrini, duchovní otec veleúspěšného moderního živého projektu italsko-českého přátelství

24.09.2021 / 20:20 | Aktualizováno: 24.09.2021 / 20:31

V noci z 21. na 22. září t.r. náhle zemřel v Ledru po krátké nemoci dlouholetý předseda spolku česko-italského přátelství a bývalý starosta spojených obcí ve Val di Ledro Giuliano Pellegrini. V G. Pellegrinim ztrácí obyvatelé alpské oblasti Val di Ledra, stejně jako tamní čeští krajané, neúnavného propagátora české kultury v Itálii, a občané spřátelených obcí v České republice významnou osobnost aktivní v budování moderních vztahů mezi Čechy a Italy. G. Pellegrini byl spoluautorem moderního česko-italského projektu Bohemia mia – Mé Čechy nebo Dov´ é la mia patria? – Kde domov můj? Byl rovněž hybatelem česko-italské spolupráce v rámci občanské společnosti a nositelem ceny Gratias Agit z roku 2011.

V letech 2008 a 2009 se Giulianovi Pellegrinimu a Claudiu Colottovi podařilo vytvořit unikátní projekt novodobého přátelství mezi obyvateli České republiky a obyvateli malého alpského údolí sevřeného horami v okolí jezera Val di Ledro nazvaný „Projekt Bohemia mia – Mé Čechy nebo Dov´ é la mia patria? – Kde domov můj?“.

Projekt měl veliký úspěch, a to i proto, že byl postaven na silném příběhu historických vazeb rodinných přátelství obyvatel alpského údolí Ledro v blízkosti Lago de Garda s českými městy a obcemi především v okolí Příbramska a na Berounsku. V období 1.světové války bylo totiž civilní obyvatelstvo v počtu několika tisíců obyvatel tohoto malebného italského údolí z rozhodnutí rakousko-uherských úřadů přestěhováno na dlouhých pět let (1915 – 1919) do bezpečného vnitrozemí bývalého Rakousko-uherského mocnářství – do Čech. Pět let společného života Italů mezi Čechy vytvořilo pevné vazby mezi českými a italskými rodinami. Tyto vazby přetrvaly i přesto, že se italské rodiny po válce vrátily zpět domů do Itálie. Přetrvaly i i po následující další světovou válku, i dlouhé období komunistické totality, které přirozeně rozvoji těchto vztahů nepřálo. Po Sametové revoluci se sice uvolnily možnosti pro obnovení kontaktů, ale byl to až projekt Giuliana Pellegriniho a Claudia Colotty, který skutečně na základě historických dokumentů, fotografií, dopisů mezi českými a italskými rodinami dokázal vytvořit pevný projekt moderního evropského přátelství mezi českými a italskými obcemi.

Od roku 2009 do současnosti se uskutečnil bezpočet aktivních výměn a vzájemných návštěv mezi obyvateli obou oblastí. Byly znovu navázány skutečně živé vztahy, které daly další rozměr kulturnímu životu lidem jak v českých obcích, tak italském údolí. Vzájemné návštěvy při nejrůznějších příležitostech se pro obyvatele na obou stranách staly skutečnými svátky, které obyvatelé dlouho dopředu vyhlížejí v kalendáři a na které se dlouho dopředu připravují. Po dvanácti letech existence projektu můžeme říci, že projekt je skutečně naplněn. Za jeho dvanáctiletým úspěchem stál však vždy osobně předseda spolku a bývalý starosta Giulliano Pelegrini, který nás v těchto dnech opustil nad další rozpracovanou knihou o této zajímavé historii. Bude nyní na jeho nástupcích, jak projekt uchopí. Věříme, že tento významný a přínosný projekt bude nadále pokračovat.

Podporovatelem činnosti spolku bylo vždy i MZV ČR, ať již prostřednictvím Českého velvyslanectví v Římě nebo Generálního konzulátu v Milánu či pražského ústředí prostřednictvím Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí.

Region v blízkosti Lago de Garda je bohatý na společnou česko-italskou historii, o které se příliš neví. Právě tyto vazby G. Pellegrini zviditelňoval. Za zmínku stojí působení československých legionářů (Arco), nebo svatováclavská orlice ve znaku provincie Trento a města Trento připomínající tak dodnes dobu úzkých vztahů z doby Karla IV a jeho otce Jana Lucemburského. Přímo v Arcu stojí socha svatého Václava, kde se každoročně ve spolupráci s Alpskými myslivci (Alpini) připomíná památka českého patrona.

Italský pohřeb Giulina Pellegriniho se koná dnes v jeho rodném městě, v 15 hodin ve farním kostele v Pieve di Ledro. Následně v sobotu 25. září v 11 hodin vikář Svaté Hory u Příbrami Stanislav Přibyl bude sloužit zádušní mši za zemřelého na poutním místě na Svaté Hoře, místě, které Giuliano Pellegrini miloval.

V češtině

https://www.pribram.cz/clanek/zemrel-giuliano-pellegrini/20777/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=612711&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=02AdxZ4wSnS-202109240606&dop_id=13588298

V italštině s titulky můžete slyšet hlas G. Pellegriniho v pořadu ČT věnovaný pamětníkům

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10252565159-bohemia-mia

https://www.giornaletrentino.it/cronaca/alto-garda-e-ledro/ledro-piange-giuliano-pellegrini-%C3%A8-morto-a-66-anni-1.3002464


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688