Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.09.2021 06:24:09

Akcie Komerční banky přitahují zejména domácí retail. Kvalifikovaných akcionářů poskromnu


Akcie Komerční banky (dále jen KB) se v posledních týdnech na pražské burze přetahují s akciemi ČEZ o pozici nejobchodovanějšího titulu. Například v prvním srpnovém týdnu se postaraly dokonce o 30 % všech uzavřených akciových obchodů. Včera pak dokázaly kurzově prorazit předchozí letošní maxima a ocitly se nejvýše od srpna 2019. Obchodují se zkrátka dráže, než řadu měsíců před vypuknutím pandemie COVID-19 loni v zimě. Své jistě sehrává vidina znovunastartování výplaty dividend, resp. také pokračující zájem domácích investorů z řad fyzických osob. Avšak návrat výplaty dřívějších výší dividend u bank, a tedy i u KB, se zřejmě zdá v nedohlednu. ČNB sice v tomto ohledu do budoucna bankám již povolila otěže, jenže je na druhé straně bude v dané oblasti vlastně limitovat jinak - dále se zvyšujícími kapitálovými požadavky.

Kvalifikovaní akcionáři

Program podzimní avizované valné hromady, o kterém jsme blíže psali včera, by mohly rozšířit pouze požadavky kvalifikovaných akcionářů. Tedy akcionářů vlastnících více než procento akcií KB. Těch je však jako šafránu. Z hlediska od června uplatňovaného zákona týkajícího se uvádění konečných vlastníků, lze v příslušné státní databázi nalézt vlastně jen Société Générale. Z hlediska alespoň nahlášených hlasovacích práv regulátorovi lze pak v posledních letech vysledovat u KB čtyři kvalifikované minoritní akcionáře/společnosti.

Letos vlastnicky okolo procentní hranice oscilující americkou firmu Massachusetts Financial Services Company, která je se svou téměř stoletou historií jednou z nejstarších společností spravujících aktiva na světě. Okolo zlomové procentní hranice vlastnicky oscilovala také JPMorgan. Známá americká banka nicméně naposledy informovala o poklesu pod danou hranici.

Úplným nováčkem mezi kvalifikovanými akcionáři se letos v únoru stala, rovněž americká, Wellington Management, která nahlásila podíl 1,04 %. Nad procentní hranicí by se vlastnicky měla více než 2 roky stále držet T. Rowe Price Group. Tato investiční skupina u nás byla dříve také známa především v souvislosti s vlastnictvím až téměř 3,4 milionu akcií mediální CETV. Dlouhodobě však lze jako hlavního minoritního vlastníka KB stanovit asi BlackRock. Světově největší investiční skupina vlastnila v KB i přes 3 %. Zatím naposledy v roce 2019 informovala o podílu 2,2 %. Měla by tak nadále disponovat podílem v rozsahu1-3 %. Akcionářským konkurentem býval singapurský státní fond GIC Private. Před 5 lety se objevil s podílem 2,1 %, letos na jaře však již fond oznámil pokles podílu pod procentní hranici. Investičně letos GIC Private vycouval také z banky MONETA, kde po IPOroce 2016 byl ještě výraznějším akcionářem s podílem zhruba 3,9 %. Hodnotově vlastně více měl však Singapur zainvestováno právě v KB.

V Centrálním depozitáři (CDCP) lze pak vystopovat další účty s více než procentem akcií KB. Jedná se však právě především o custody účty. Akcie na nich tak mají obvykle jiné konečné vlastníky. Pro zajímavost a porovnání níže uvádíme stav v CDCP ke konci loňského roku a k 30.6.2021.

Zdroj: KB

Jak patrno v 1. pololetí ubyla State Street Bank a také právě zmiňovaná GIC Private, která tedy podíl nedržela přes prostředníka.

Akcie KB přitahují zejména retail

Závěrem možno zmínit, že k letošnímu 30. červnu měla KB na 57 851 akcionářů, z toho 52 146 byly fyzické osoby z České republiky. Oproti konci roku se celkový počet zvýšil o 850 akcionářů, primárně právě z řad domácích fyzických osob. Při ohlédnutí o pár let zpět je nárůst počtu akcionářů z řad domácího retailu ještě patrnější. Oproti například konci roku 2016 jich totiž přibylo již více než 10 tisíc.

29.09. 20:08  Re: Děkuji (Jan S)
29.09. 20:01  Děkuji (Brano)
27.09. 21:11  Akcie (Alžběta)
24.09. 19:14  Poděkování za článek (Jiří Zendulka)
24.09. 09:00  Poděkování za článek (Jan_21)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688