Export (export.cz)
Ze světa  |  22.09.2021 13:19:30

Itálie masivně investuje do dopravní infrastruktury a bezpečnosti

Itálie se chystá v rámci takzvaného Plánu obnovy investovat až 100 miliard eur do infrastrukturních projektů. Cílem je rozšíření moderní a udržitelné dopravy do celé země. V plánu je vysokorychlostní železnice, zejména ve středních a jižních regionech, modernizace železničních tratí a digitalizace logistických řetězců. To vše představuje šance i pro české dodavatele.

Investiční Plán obnovy se chce zaměřit i na regionální dopravu. Foto: Shutterstock

Celkově je připraveno 102 projektů v hodnotě 96 mld. euro, na jejichž financování bylo zatím vyčleněno 25,1 mld. euro z unijního Fondu obnovy a 6,3 mld. euro z doplňkového fondu. Zákonným dekretem podepsaným v srpnu 2021 se zahajují práce na 45 z nich. Jedná se o 18 silničních projektů v hodnotě 4,2 mld. eur, patnáct železničních projektů za 6,9 mld. eur, dva projekty hromadné dopravy za 1,8 mld. eur a deset investičních akcí do zvýšení bezpečnosti dopravy a cestujících za 0,6 mld. eur.

Plán obnovy klade důraz na oživení jižních regionů a rozděluje projekty také podle regionálního hlediska. Na severu tak má dojít k realizaci 28 projektů za 28,7 mld. eur (30 % z celkového počtu), ve střední Itálii 29 projektů za 27,1 mld. euro (28 %), na jihu 45 projektů za 40,3 mld. eur (42 % z celého balíku).

Nové centrum pro inovace

Itálie chce v rámci Plánu obnovy snižovat byrokratickou zátěž. Zároveň má dojít ke jmenování dvaceti mimořádných komisařů, kteří budou pověření sledováním harmonogramu. Při Ministerstvu pro infrastrukturu a udržitelnou mobilitu dojde ke zřízení Centra pro inovaci a udržitelnost infrastruktury a mobility, při kterém budou působit dva vedoucí výzkumu, 10 výzkumných pracovníků, dva vedoucí technologií a 10 technologů. Centrum má podpořit realizaci Plánu obnovy, stejně jako výzkum a vývoj udržitelnosti infrastruktury a mobility.

Připravuje se posílení kompetence Národní agentury pro bezpečnost železnic, silniční a dálniční dopravy. Pod agenturu budou převedeny kompetence dohledu nad bezpečností lanovek, výtahů, eskalátorů, metra, tunelů a tramvajové dopravy. Počítá se s posílením evropského systému řízení železničního provozu (ERTMS). Na instalaci palubních systémů v lokomotivách byly vyčleněny fondy ve výši 300 mil. eur.

Českým společnostem z oboru doporučujeme navštívit portál veřejných zakázek Italských železnic, který představuje referenční bod pro dodavatele. Zde lze nalézt vypisované tendry společností skupiny Italských železnic. Obecně platí, že velké společnosti vedou registr dodavatelů a vypisované tendry jsou určeny pro registrované subjekty, ale často jsou otevřeny také pro zahraniční firmy. Zápis do seznamu dodavatelů Italských železnic lze provést prostřednictvím on-line formuláře (Nuova registrazione fornitore).

Marcel Sauer, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Římě

Andrea Nimmerfrohová, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Římě


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688