Václav Horák (AliaWeb)
Obchod a služby  |  07.02.2003 13:18:13

Šokující odhalení-Kysilka: Narůst loupeží v ČS jsme předpokládali

PRAHA (ČIA) - Již šest loupežných přepadení měla ve svých pobočkách v letošním roce Česká spořitelna, zatímco v prvních dvou měsících loňského roku zaznamenala banka pouze dva případy loupeže. Celková škoda za letošní přepadení přesáhla jeden milion korun a odpovídá tak průměru na jedno přepadení v posledních deseti letech. Jak řekl na dnešní tiskové konferenci hlavní ekonom České spořitelny Pavel Kysilka, banka zvýšenou aktivitu lupičů předpokládala.

"Díky predikcím, které si vypracováváme, jsme již na začátku loňského čtvrtého čtvrtletí věděli, že letos počet pokusů o vyloupení našich poboček vzroste," řekl Kysilka. Podle Kysilky jsou letos z 85% lupiči amatéři, čemuž odpovídá i to, že pachatele poloviny letošních loupeží policie dopadla přímo na místě. "Domnívám se, že ve společnosti vzrůstá pnutí a stále více lidí své sociální problémy řeší krádeží, nebo loupeží" dodal Kysilka.

Tomuto by podle něj napovídal i fakt, že mnoho letošních lupičů se pracovníkům banky během loupeží omlouvalo za své jednání. Banka se podle Kysilky nárůstu loupeží snaží zabránit zavedením pokladních zařízení s časovaným zámkem. "Také v pokladnách poboček ponecháváme jen tu nejmenší nutnou hotovost, což by mělo zloděje od krádeže také odradit," řekl Kysilka.

V roce 2002 lupiči podle Kysilky přepadli osm poboček a způsobili průměrnou škodu 147 tisíc korun. V roce 2001 přitom průměrná škoda, kterou utrpěla spořitelna, činila přes 2,5 milionu korun. Loni spořitelna zaznamenala také 30 pokusů o vyloupení bankomatu, celková škoda v tomto případě činila přibližně 50 tisíc korun. Ředitel bezpečnostního úseku spořitelny Eduard Jeleň v této souvislosti varoval před znovu se objeveným trikem zlodějů, takzvanou libanonskou smyčkou. "V poslední době se u nás objevují případy, kdy zloději zachytávají platební karty přímo v bankomatech. Jedná se o libanonskou smyčku, což sice není nový způsob, jak karty ukrást, ale lidé se stále nechají nachytat," řekl Jeleň.

ČS vytvořila v prvních třech čtvrtletích loňského roku zisk ve výši 4,9 miliardy korun, její bilanční suma se meziročně zvýšila o 10 procent na 523,3 miliardy korun. Majoritním vlastníkem České spořitelny je rakouská společnost Erste Bank der Österreichischen Sparkassen. Spořitelna dosud vydala téměř 2,5 milionu platebních karet, disponuje sítí 681 poboček a provozuje tisíc bankomatů.

-vp-,-jh-


 





K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688