Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  17.09.2021 14:28:35

Akcie Novavax vzrostly o více než 3 419 % během 2 let. Schválí v USA vakcínu do konce roku?

V dnešní analýze se zaměříme na akcie Novavax, takže se vracíme k biotechnologickým společnostem jako jsou dříve analyzované tituly Moderna a Pfizer. Novavax je v popředí zájmu, protože společnost slibuje brzké datum pro schválení jejich vakcíny. Kromě toho společnost testuje „mix“ vakcín, který by měl pacienty chránit nejen před koronavirem, ale i obyčejnou chřipkou.

Akcie Novavax dnes zpracujeme z  fundamentálního hlediska a provedeme i jednoduchou technickou analýzu. Předtím si však uvedeme několik důležitých zpráv. Následně si společnost stručně představíme.

V článku se dozvíte:

  1. Blíží se schválení vankcíny NVAX do finále?
  2. Novavax  plánuje spojení vakcín na chřipku a koronovaris do jedné dávky
  3. Představení společnosti Novavax (NVAX)
  4. Fundamentální analýza akcie Novavax (NVAX)
  5. Technická analýza akcie Novavax (NVAX)
  6. Závěrem
  7. Obchodujte s akciemi Novavax prostřednictvím LYNX

Blíží se schválení vakcíny NVAX do finále?

Společnost Novavax testuje svou vakcínu pro koronavirus, která nese název NVX-CoV2373. V klinických testech se ukazuje, že efektivita látky je více jak 90% a zároveň poskytuje 100% ochranu před středním a těžkým průběhem onemocnění. Užití vakcíny je posuzováno i pro adolescenty. Tedy pro děti ve věku od 12 do 17 let. I přesto, že je látka stále pouze v procesu, ve kterém se posuzuje jeji schválení, už nyní má Novavax mnoho kontraktů.

Společnost uzavřela dohody s několika velkými státy jako je Austrálie, Kanada, Jižní Korea. Jak jsme si říkali v předešlých analýzách na biotechnologické společnosti, nabídka vakcín je dosti omezená a státy si proto dávky rovnou předobjednávají dopředu. Novavax je partnerem indického institutu, kde se má vyrobit až 1,1 miliardy dávek vakcíny. Společnost dále podala regulatorní žádost pro použití jejich výrobku v nouzovém režimu. Jde o mnoho trhů včetně Indie, Indonésie a Filipín.

Vtip je v tom, že si firma ještě nezažádala o schválení ve Spojených státech. Právě na tuto žádost investoři nejvíce čekají a dle dostupných zdrojů vyplývá, že nemají z odkládání příliš radost. Firma Novavax totiž uvedený krok již párkrát odložila na další kvartál. To znamená, že by k jejímu podaní mělo dojít v posledním čtvrtletí letošního roku. Firma samozřejmě všechny ubezpečuje, že mají všechny klíčové komponenty, které jim zajistí bezproblémové schválení pro nouzové užívání vakcíny.

Novavax nedávno oznámil kontrakt s Evropskou komisí na dodání 200 milionů dávek vakcíny. Až 52 milionů dávek má jít do Kanady a 40 milionů do Jižní Koreje. Japonsko dokonce objednalo 150 milionů dávek, které se mají vyrobit v tamním závodě firmy Takeda. Společnost Takeda je zodpovědná za klinické testy, distribuci a regulaci léčivých látek. Jakmile tedy Novavax získá všechna „razítka“ ve schvalovacích procesech, může začít s reálnou ekonomickou činností. Novavax má už teď jisté, že výnosy budou řádově v miliardách USD. Přitom je společnost relativně malá.

 

Novavax plánuje spojení vakcín na chřipku a koronavirus do jedné dávky

Společnost Novavax před několika dny oznámila, že započala studie na látku, která by měla kombinovat účinky vakcín na koronavirus a obyčejnou chřipku. Studie má proběhnout v Austrálii na vzorku 640 dospělých lidí, kteří jsou ve věku 50-70 let. Zároveň musí mít všichni již několik týdnů za sebou prodělanou nemoc covid 19. Firma jim v podstatě aplikuje vakcínu NVX-CoV2373 zároveň s vakcínou proti chřipce NanoFlu s adjuvantem, který má nabudit imunitní systém.

Pokud budou výsledky uspokojivé, firma si od toho slibuje, že zdravotnictví získá účinný prostředek proti obou infekcím v jednom režimu. Díky tomu se vše urychlí a zlevní. Co se týká samotných výsledků, ty mají spatřit světlo světa v první polovině roku 2022. Pokud se vše povede, je jisté, že investoři vezmou kladné výsledky velmi pozitivně. Krok Novanax je tudíž dosti slibný, ale lze předpokládat, že ostatní biotechnologické společnosti brzy začnou s něčím podobným.

Představení společnosti Novavax

Společnost Novavax je sice spíše neznámý biotechnologický subjekt, ale založení se datuje do roku 1987 ve státě Maryland. IPO proběhlo v roce 1995. Firma má tudíž již nějakou tradici a mimojiné vlastní provozy v Evropě. Včetně české dceřiné firmy (Novavax CZ), která má výrobu v Bohumili u Prahy. Firma je podporována i nemalým grantem ve výši 89 000 000 dolarů od Nadace Billa a Melindy Gatesových. Což není až tak překvapivé, protože spoluzakladatel Microsoftu je vcelku znám tím, že podporuje biotechnologický průmysl.

Zajímavé ovšem je, že společnost Novavax má dlouholetou praxi v experimentálním výzkumu vakcín, ale až nyní je jeden pouhý krok od komercionalizace svého produktu. Jedná se o již zmiňované NanoFlu a NVX-CoV2373. Firma tudíž od roku 1987 nic ve velkém nevyráběla. Před několika lety byli ale blízko, protože vyvíjeli vakcínu na ebolu – ResVax. Nicméně v roce 2019 se po letech výzkumu ukázalo, že vakcína zcela selhává. To se logicky investorům nelíbilo a významná část kapitálu byla ztracena. Firma to dle akciového trhu téměř neustála.

Fundamentální analýza Novavax akcie

Kvartální účetní období

Co se týká výnosů za poslední kvartály, ty se pohybují ve stovkách milionů dolarů. Za druhý kvartál výnos činil 298 milionů USD, zatímco za první kvartál roku 447 milionů USD. Předešlé kvartály výnos v relativních číslech stoupal až v trojciferných číslech. Z Q1 na Q2 však došlo k poklesu o 33 %. Vzhledem k tomu, že společnost Novavax ještě nikdy neprodala žádný svůj produkt, nikoho by nemělo překvapit, že zisky jsou záporné. Profit margin byl druhé čtvrtletí -118 %, takže zisk z výnosu činil -352 milionů USD. Předešlá kvartální období se pohybovala kolem 200 milionů USD.

Zisk a výnos za jednotlivé kvartály.

Zisk a výnos za jednotlivé kvartály. Zdroj: yahoo.com

Provozní výnosy dosahují -346 milionů USD, mezikvartálně zhoršení o 65 %. EBITDAdosahuje -343 milionů USD, mezikvartálně oslabení o 66 %. Leč volné cash flow Novavax generuje v kladných číslech. Za první čtvrtletí letošního roku bylo dosaženo 649 milionů USD, mezikvartálně zlepšení o 480 %. Za druhý kvartál volné cash flow kleslo o 80 % na 129 milionů USD. Z údajů je každopádně zřejmé, že firma má příjem z finančních a investičních aktivit. Konkrétně z prodeje akcií a investic.

Co se týče ekonomických ukazatelů, zisk na akcii (EPS) je díky ztrátovosti firmy přirozeně záporný a proto nemá smysl jej uvádět. Díky tomu nepočítáme ani poměrový ukazatel P/E. Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je -168 %.

Účetní období za fiskální rok

Rok 2020 byl v kontrastu s minulými léty vážně velmi dobrý. Za roky 2017 až 2019 měl Novavax výnosy pouze v pár desítkách milionů USD. Zatímco za rok 2020 bylo dosaženo výnosu 475 milionů USD. Na poměry firmy se jedná vážně o rekord. Nicméně profit margin byl -88 %, takže zisk byl zase záporný, -418 milionů USD. I přesto lze minulý rok považovat za velmi dobrý. Provozní výnosy meziročně oslabily o 219 % na -414 milionů USD. EBITDA dokonce o 230 % na -409 milionů USD.

 

Zisk a výnos za jednotlivé roky.

Zisk a výnos za jednotlivé roky. Zdroj: yahoo.com

Volné cash flow je za všechny sledované roky záporné, ale firmě se ho daří držet při zemi a mírně redukovat. Z roku 2019 na 2020 došlo ke zlepšení o 30 % na -97 milionů USD. Firma Novavax tehdy získala prostředky z prodeje akcií za 1,12 miliardy USD. Jinak by bylo cash flow v mnohem hlubším záporu. Zisk na akcii (EPS) je logicky zase záporný, takže ho nebudeme uvádět. Poměrový ukazatel P/E tudíž nepočítáme. Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) byla za celý rok 2020 -189 %.

Technická analýza akcie Novavax

Pro technickou analýzu využijeme týdenní graf, abychom mohli zabrousit do historie. Jak bylo již řečeno, firma Novavax byla založena v roce 1987 a IPO se datuje do roku 1995. Jedná se proto o relativně starý akciový titul. Rok 2019 byl ovšem pro akcie Novavax vůbec tím nejhorším obdobím, protože cena klesla na historická minima. Firma byla tehdy na první pohled před kolapsem. V roce 1996 se akcie obchodovaly v rozmezí 60 – 165 USD. Zatímco v listopadu 2019 za 3,54 USD. Do grafu jsem zakreslil období, kdy byl titul prakticky v hibernaci. Když bych měl být velmi pejorativní, zdálo se, že trh umřel.

Leč se začátkem roku 2020 se objevovaly první zprávy ohledně koronaviru a možnosti velké pandemie. Spolu s tím začal první větší nákupní tlak, díky čemuž kurz vzrostl během několika týdnů o stovky procent. Jak se pandemická situace zhoršovala, nákupní tlak úměrně k tomu gradoval. Měsíce cena velmi rychle stoupala, což se na nějaký čas zastavilo v létě 2020. Šlo o dobu, kdy pandemie do velké míry ustoupila a na první pohled se zdálo, že je vše za námi. Od ledna 2020 až po srpen 2021 se akcie zhodnotily asi o 5 800 %, takže dávalo smysl, aby započalo období vybírání zisků.

Týdenní graf akcie Novavax

Týdenní graf akcie Novavax

Až do listopadu 2020 cena klesala, propad tehdy činil asi 60 % od all time high. Tehdy se ovšem začala situace zase zhoršovat a započalo nové kolo pro dramatické Price Action. I přes obrovské předešlé zisky, titul se dokázal od listopadu 2020 do února 2021 zhodnotit o dalších 330 %. Na ceně 331,68 USD byla druhá expanzivní vlna ukončena a nejvyšší týdenní svíce má podobu medvědí svíce, tzv. Shooting Star. Následoval pokles o 65 % k S/R levelu 125 USD. Support propad zastavil a mohla začít třetí expanzivní vlna. Od května do začátku září kurz vystoupal o 136 %.

Prvně došlo k průlomu S/R levelu 178 USD, který pak býci využili pro další postup nahoru. Relativně čerstvě došlo k zamítnutí u S/R levelu 255 USD. Co se týká celé té čerstvé růstové struktury, její podoba není moc přívětivá. Drží se velká volatilita na obě strany trhu, což je obrovský rozdíl oproti prvním dvou expanzivním vlnám.

Na RSI zaregistrujte, jak agresivní byl trh v minulém roce. Týdenní RSI se dostalo až na 96 bodů. To je naprostý extrém. Při ukončení druhé expanzivní vlny bylo RSI na téměř 83 bodech, což je též dost. Především byla na indikátoru mohutná medvědí divergence, která jenom čekala na uplatnění.

Závěrem

Bohužel firma celý svůj byznys ještě naplno nerozjela. Výnosy sice markantně stoupají, ale pořád je to relativně málo v kontrastu s tím, že se kalkuluje s miliardami USD. Celá ta agresivní cenová expanze byla tažena právě očekáváním o budoucích výnosech, které mají být vážně solidní. V příštím roce se počítá s miliardami, přitom v roce 2019 byl výnos ani ne 20 milionů USD. Nízké výnosy se musely promítnout i do cen akcií, které byly extrémně nízké. Pandemie společnost vytáhla vůbec z nejhoršího období v její historii.

Upozorňuji, že ty miliardy USD jsou už tzv. priced in. Trh proto může v dohledné době začít hledat dlouhodobější rovnováhu. I přesto, že výnosy reálně vzrostou o stovky procent, není to zárukou pro cenový růst akcie.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688