Research (Česká spořitelna)
Investice  |  17.09.2021 09:12:36

Vyšší srpnové maloobchodní tržby vykazují známky oživení ekonomiky v USA


Hlavní akciové indexy v úvodu včerejšího obchodování výrazněji ztrácely více než 0,8% avšak po zveřejní dobrých výsledků maloobchodních tržeb za srpen snížily své ztráty ke konci obchodního dna a technologickému indexu Nasdaq se podařilo uzavřít mírně v zisku. Report Ministerstva obchodu v USA ukázal nečekaný nárůst maloobchodních tržeb, které se v srpnu zvýšily o 0,7% po červencovém poklesu o 1,8%. Trh přitom očekával s poklesem tržeb o 0,7%. Maloobchodní tržby byly podpořeny nákupy zboží souvisejícím s nástupem dětí do škol. Nárůst tržeb zaznamenaly i prodejci nábytku a potravin. Jedinou kategorií, která stagnovala byly pohostinské služby. Mezi sektory se nejhůře dařilo materiálem, který táhly dolů akcie těžařských společností. Jednalo se převážně o společnosti zabývající se těžbou zlata, jehož cena včera v případě futures kontraktů klesla o 2,3% na úroveň 1754,3 dolaru za unci. Za tímto poklesem lze vidět včerejší pozitivní data maloobchodních tržeb, které posílily hodnotu dolaru a zvýšili možnost urychlení utahování měnové politiky FED.

Evropské hlavní akciové indexy během čtvrtka posilovaly, STOXX600 přidal kolem 0,4%. Informace od aerolinky Ryanair podpořily letecký sektor +3,5% i akcie společnosti +8%, poté co firma zvýšila 5letý výhled na počet cestujících o 12% na 225 milionů. Vedle odložené poptávky, jež by se měla s odezněním
pandemie vrátit, firma očekává vyšší počet zákazníků kvůli snižování kapacit u konkurentů. K tomu přispěly i informace, že VB by mohla zmírnit podmínky pro cestující do a z většiny zemí, jež by nemuseli procházet karanténou či povinným testováním. Nedařilo se zpracovatelům železné rudy, jejíž ceny pokračovaly v poklesu na nejnižší hodnoty od pandemie, silný kontrast v porovnání s jinými komoditami jako měď, která se zatím drží na výrazně vyšších úrovních, i když i zde je jisté oslabení patrné. Nejsilnějším negativním faktorem je zde dle komentářů oslabující poptávky z Číny a obavy z defaultu čínského developera Evergrande. Sektor utilit po předchozím poklesu přes 3% stagnoval, ve Španělsku byla zavedena krátkodobá opatření, jež mají snížit náklady domácností na energie, kdy ceny elektřiny a zemního plynu pokračují v silném růstu. Obdobná opatření se plánují v Itálii, je otázkou, zda k tomu postupně nepřistoupí i jiné země.

Z ekonomický zpráv dnes budou v USA zveřejněny data ohledně spotřebitelského sentimentu UOM, kde se očekává se zlepšením očekávání spotřebitelů ohledně budoucího ekonomického vývoje. V Evropě budou zveřejněny data ohledně inflace formou indexu CPI, který by se měl podle očekávání trhu zvýšit o 3%. Akciové futures se dnes zatím obchodují v zelených číslech s výraznějším růstem v Evropě.

David Vantruba

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688