Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  16.09.2021 06:16:09

Živnostníkům v příštím roce nejspíše opět výrazně stoupnou odvody. Dopomohou tak částečně lepit narůstající díru v rozpočtu v návaznosti na zvýšení důchodů

Z Ministerstva práce a sociálních věcí, resp. od ministryně Jany Maláčové zamířil v úterý na vládu dokument týkající se vlastně očekávaného navýšení důchodů v příštím roce. Vzhledem k tomu, že se v návrzích vychází ze stanoveného všeobecného vyměřovacího základu a přepočítacího koeficientu a redukčních hranic, jsou informace zároveň bernou mincí také pro živnostníky. Dá se z nich stanovit, jak vysoké odvody by měli v příštím roce platit.

Ze zákona musí vláda výši zmiňovaného všeobecného vyměřovacího základu schválit do konce září. Mělo by se však vlastně jednat o formalitu, jelikož hodnoty vycházejí ze statistických údajů sdělených Českým statistickým úřadem příp. jsou určeny přímo zákonem. Vláda je tedy nemůže měnit. Zkrátka všeobecný vyměřovací základ má činit 36 119 , resp. po přepočítání koeficientem pak pro rok 2022 očekávaná průměrná mzda 38 911 .

Výše záloh OSVČ vzroste zhruba o desetinu

V návaznosti tak minimální záloha na sociální pojištění pro OSVČ vykonávající hlavní činnost by v roce 2022 měla dle všeho činit 2 841 . Oproti letošním 2 588 tedy téměř desetinový nárůst. Obdobný růst lze očekávat u zdravotního pojištění, jelikož by mělo vzrůst ze současných 2 393 na 2 627 . Připomenout lze, že v případě zdravotního pojištění musí být zvýšená záloha zaplacena tradičně již za leden.

Na zálohách by tak OSVČ měli v případě hlavní činnosti v souhrnu v roce 2022 uhradit minimálně 65 616 (měsíčně 5 468 ). Letos přitom zaplatí necelých 60 tis. Kč.

Při pohledu do minulosti zkrátka k nárůstu minimálních odvodů o 50 % tak dojde během 8 let (v roce 2014 činily 43 752 )!

Paušální daň

Od letošního roku zavedená paušální daň dozná v návaznosti také zvýšení. A ročně přesáhne již hranici 70 tisíc korun, resp. měla by činit téměř 72 tisíc korun. Daň se jak známo skládá z minimální částky zdravotního pojistného, 1,15násobku minima sociálního pojistného a symbolické daně ve výši 100 korun.

Tedy pro rok 2022 měsíčně činit celkem 5 994 (2 627 + 3 267 + 100). Letos živnostníci hradí 5 469 , v příštím roce by tak měli na paušální dani v souhrnu zaplatit o 6 300 více.

Nůžky mezi paušální daní a minimálními zálohami se tedy více rozevřou. Zejména živnostníci s nižšími příjmy, kterým jinak vychází nulová daň, tak ještě více budou muset zvažovat, zda se jim za „klid“ a méně papírování paušální daň vyplatí. Oproti příp. minimálním zálohám totiž v reálu zaplatí více o 6 312 .

Průměrný starobní důchod vzroste na 16 280

Oproti starobnímu důchodu vyplácenému v průměrné výši letos v červnu 2021, dojde v roce 2022 díky zamýšlenému navýšení o 805 vlastně k růstu o 5,2 %. Odhaduje se, že v roce 2022 vzroste reálná hodnota průměrného samostatně vypláceného starobního důchodu prostřednictvím valorizace důchodů o 4,8 procentního bodu. Že se důchodcům abnormálně přidává v kontextu růstu mezd pracujících obyvatel, dokládají samotné odhady MPSV. Ministerstvo totiž predikuje, že v roce 2022 výše průměrného starobního důchodu k průměrné mzdě dosáhne 43 % (k čisté mzdě dokonce 53,7 %), tedy o 1,6 procentního bodu více než letos…

Závěrem snad jen uvést „zajímavou“ citaci z předloženého návrhu valorizace důchodů ze strany MPSV, kde překvapí primárně první věta: „Návrh nařízení nemá dopady na podnikatelské prostředí České republiky ani na životní prostředí. Návrh nařízení bude mít pozitivní sociální dopady, neboť zvyšuje důchody a tím zlepšuje příjmovou situaci všech důchodců.“

17.09. 15:40  Nojo (Já)
17.09. 09:18  Ideální spojení jenže ? (pamětník)

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 18:11  Mráz trápí ovocnáře a zemědělce. (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
Pá 15:33  Recyklace elektroodpadu šetří planetu Město Jičín (mujicin.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688