Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  15.09.2021 15:20:41

Microsoft tradičně zvyšuje dividendu, zároveň oznámil svůj dosud největší buyback

Září je u společnosti Microsoft tradičním měsícem, kdy softwarový gigant oznamuje každoroční navýšení čtvrtletní dividendy. A letos zároveň čtvrtým rokem v řadě, kdy požitek pro akcionáře navyšuje o obdobných zhruba 11 %. Místo 0,56 USD se mohou nově těšit na 0,62 USD, tedy za rok na 2,48 USD (53,10 ). Nejbližší zmiňovaná čtvrtletní dividenda bude vyplacena 9. prosince, když rozhodný den pro nárok byl splečností stanoven na 18. listopadu. Prvním obchodním dnem, kdy se akcie Microsoft již budou obchodovat bez nároku na nebližší dividendu, tedy bude na Wall Street 17. listopadu.

K progresivní růstové dividendové politice lze pro zajímavost zmínit, že například před 5 lety společnost akcionářům vyplácela čtvrtletně 0,36 USD, před 10 letyroce 2011 pak 0,16 USD. První požitek lze v historii shledat v roce 2003 (8 centů), nicméně o pravidelné čtvrtletní dividendě lze u Microsoftu hovořit od roku 2005. A to právě ve výši 0,08 USD.

I přes současné navýšení dividendy lze však u akcií Microsoft hovořit o vlastně podprůměrném sotva procentním dividendovém výnosu.

Odkup vlastních akcií

Obdobně jako před 2 lety Microsoft oznámil nový program odkupu vlastních akcií. Zatímco v roce 2019 stanovil strop na až 40 mld. USD, tentokrát na 60 mld. USD. V přepočtu tedy přes 1,28 bil. . Microsoft nyní obdobně nestanovil termín, do kdy by měl být odkup realizován. A rovněž upozornil, že program odkupu může být kdykoliv ukončen.

Doplnit lze, že při červencovém reportu posledních hospodářských výsledků, a tedy vlastně za celý uplynulý fiskální rok, společnosti uvedla, že v roce odkoupila vlastní akcie za 10,4 mld. USD. Pro zajímavost vzhledem ke kurzu a likviditě na titulu, daný objem se na trhu protočí za sotva 2 seance. Tedy sama firma kurz svými nákupy evidentně neovlivňuje.

Microsoft společně s vyplacenými dividendami akcionářům za rok vrátil přes 39 mld. USD.

Valná hromada

Microsoft zároveň učinil avízo každoroční valné hromady. Ta se má uskutečnit 30. listopadu, avšak virtuálně. Hlasovat na ni budou moci akcionáři, kteří budou vlastnit akcie k 30. září.

Dle pozitivního vývoje v předobchodní fázi, by se dnes akcie Microsoft (MSFT) mohli přiblížit zpět ke svým historickým maximům, kterých dosáhly 23. srpna. Tehdy uzavřely na 304,65 USD, aktuálně v 15 hod. posilují do blízkosti 304 USD. Již v úterý zamířily proti trhu, když posílily zpět k hranici 300 USD. Investoři tak společnost ocenili na více než 2,25 bil. USD. Nadále se tak drží na druhém místě za nejhodnotnější společností Apple oceněnou aktuálně na 2,45 bil. USD.

Připomenout lze, že hranici 2 bil. USD z hlediska ocenění Microsoft prvně překonal letos na konci června, v návaznosti na oznámení nových Windows 11 (více také zde).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688