mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  15.09.2021 14:33:00

Zagreb 2021 Invest - Investiční příležitosti v post-covidové době v Chorvatsku

Zagreb 2021 Invest - Investiční příležitosti v post-covidové době v Chorvatsku

15.09.2021 / 14:18 | Aktualizováno: 15.09.2021 / 14:33

Na největší letošní investiční konferenci Zagreb 2021 Invest, která se konala v Záhřebu dne 10. září 2021, byly potenciálním zahraničním investorům prezentovány zajímavé investiční příležitosti v energetice, informačních technologiích, zpracovatelském průmyslu, zemědělství a potravinářství, dopravě a logistice, zdravotnictví a v cestovním ruchu. Jedná se o oblasti, ve kterých mohou mnohé nabídnout i čeští partneři, kteří o investice v Chorvatsku projevují zájem.

Chorvatská vláda velmi podporuje příliv nových zahraničních investic, na investiční podporu se velmi zaměřuje, především po některých kompetenčních změnách, které v Chorvatsku v oblasti lákání zahraničních investorů v nedávné době proběhly (role Ministerstva hospodářství a udržitelného rozvoje Chorvatska).

Od roku 1993 Chorvatsko získalo přímé zahraniční investice v hodnotě 33 mld. €. Mezi největší investory patří Rakousko, Nizozemsko, Lucembursko, Německo, Itálie, Maďarsko, Slovinsko, Velká Británie a Francie. Nejvíce investic směřovalo do finančních služeb (25 %), výroby, obchodu, nemovitostí, informačních a komunikačních technologií (8 %) a cestovního ruchu (5 %).

Co se týká investic z ČR, ty nyní představují několik miliónů euro. Mezi největší patří investice společnosti GEEN Holding, a. s. do tří chorvatských elektráren - biospaloven dřevní štěpky (120 mil. €). Investorská a developerská společnost JTH Group, a. s. nedávno otevřela ve městě Opatija pětihvězdičkové rekreační středisko Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa (investice ve výši 80 mil. €). Sazka Group koupila jednu z největších chorvatských sázkových kanceláří Super Sport a společnost Kofola, a. s. převzala od chorvatské Podravky výrobce minerálni vody Studenac. Společnost Signum Group investovala 25 mil. € do výstavby jednoho z největších chorvatských akvaparků Aquacolors u města Poreč.

Chorvaté se hodlají zaměřovat i na podporu investic do vědy, výzkumu a inovací a zelené ekonomiky obecně. Chorvatsko se v posledních letech potýká s úbytkem počtu obyvatel, což má následně negativní vliv i na ekonomický rozvoj země. Země velmi aktivně usiluje o zavedení společném měny euro a o vstup do Schengenského prostoru (podle posledních statistik se počet obyvatel snížil na úroveň těsně pod hranicí 4 mil. obyvatel s tím, že stejný počet Chorvatů však žije i v zahraničí).

Chorvaté si uvědomují, že Chorvatsko je atraktivní země, velmi přívětivá, která nabízí mnohé přírodní zdroje a hlavně vzdělanou a kompetitivní pracovní sílu. I když je cestovní ruch pro chorvatskou ekonomiku mimořádně důležitý (představuje 20 % hrubého domácího produktu země), snaží se kromě tradičních investic do sektoru turizmu, podporovat i další a nová odvětví. Stále se však potýká s poměrně velkou byrokracií, často i s korupcí, mnoho rozhodnutí trvá velmi dlouhou dobu. To vše by chtěli Chorvaté změnit a vytvořit nový, lepší image a branding země.

Chorvatsko má zájem o spolupráci se seriózními a čestnými investory, nabízí dobré podmínky a mnohé investiční pobídky (vytváření nových pracovních míst, daňové úlevy po dobu deseti let). Na konferenci byl představen katalog Invest Croatia, kde jsou zmíněny příležitosti ve výše zmíněných a také dalších oblastech a sektorech a to ve všech územních částech Chorvatska (20 krajů), viz zde (Invest Croatia.hr).

Potenciální zájemci o investiční příležitosti v Chorvatsku se mohou pro více informací obrátit na ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Zahřebu, e-mail commerce_zagreb@mzv.cz nebo přímo na Ministerstvo hospodářství a udržitelného rozvoje Chorvatska, které se lákání zahraničních investorů do Chorvatska nyní primárně v chorvatském ústředí věnuje. Čeští potenciální zájemci o investice v Chorvatsku mohou kontaktovat i Velvyslanectví Chorvatska v Praze (zastupitelské úřady Chorvatska se věnují přímým zahraničním investicím v zahraničí).

Josef Dvořáček, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Záhřebu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688