mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  15.09.2021 12:01:00

Global Industrie - první velký strojírenský veletrh od začátku pandemie prokázal zájem o dodávky z Evropy, včetně České republiky

Global Industrie - první velký strojírenský veletrh od začátku pandemie prokázal zájem o dodávky z Evropy, včetně České republiky

15.09.2021 / 09:07 | Aktualizováno: 15.09.2021 / 12:01

Ve dnech 6. – 9. září 2021 se v Lyonu uskutečnil po osmnáctiměsíční přestávce vynucené pandemií Covid-19 strojírenský veletrh Global Industrie.

Global Industrie 2021

Global Industrie 2021

Veletrh vznikl v roce 2017 spojením čtyř projektů MIDEST (průmyslové subdodávky), INDUSTRIE (strojírenství), TOLEXPO (zpracování kovů, plechů) a SMART INDUSTRIE (automatizace, robotizace) a řadí se mezi největší evropské strojírenské veletrhy. V běžných letech se ho účastní na 2 500 vystavovatelů z 90 zemí, z čehož přibližně polovinu tvoří zahraniční firmy. Veletrh se koná střídavě v Paříži a Lyonu, hlavním městě nejprůmyslovějšího francouzského regionu Auvergne-Rhône-Alpes.

Letošní edice Global Industrie byla z důvodu pandemie několikrát odložena a doprovázena řadou nejistot v podobě měnících se podmínek cestování, vstupu a návratu do země, povinnosti předkládat covid pass při vstupu do areálu. Tato omezení poznamenala účast vystavovatelů na veletrhu, která byla dle informací organizátorů přibližně poloviční ve srovnání s posledním ročníkem v roce 2019. Chyběla řada převážně zámořských vystavovatelů a návštěvníků.

I přes všechny komplikace byl veletrh Global Industrie vítanou příležitostí pro vystavovatele i návštěvníky se po dlouhé přestávce opět osobně setkat, seznámit se s novinkami v oblasti průmyslových subdodávek, technologickými inovacemi v průmyslové výrobě či přesného strojírenství.

Význam průmyslu pro francouzské hospodářství potvrdila i návštěva francouzského premiéra Jeana Castexe, který u příležitosti otevření veletrhu oznámil další státní podpory směřující k reindustrializaci země, podporu průmyslovým regionům na přeměnu a modernizaci jejich průmyslových podniků a podporu učňovského zaměstnávání. Průmysl se ve Francii podílí přibližně 12 % na HDP, zpracovatelský průmysl dokonce jen 10 %, tedy dvakrát méně než v Německu. V souvislosti s pandemií, která zatřásla s globálními dodavatelskými řetězci a odhalila zranitelnost ekonomik závisejících z převážné části na službách, se ve francouzském plánu obnovy počítá s investicemi do relokalizace průmyslové výroby, převážně v sektorech zdravotnickém a biotechnologií.

Na veletrhu Global Industrie se prezentovalo svou nabídku patnáct českých vystavovatelů, část z nich za podpory projektu NOVUMM pro malé a střední podniky se zaměřením na prioritní obory českého průmyslu financovaného prostřednictvím Operačního programu podnikání a inovací pro konkurenceschopnost a realizovaného agenturou CzechTrade:

BSL INDUSTRIE, BOCO PARDUBICE MACHINES, CIMINGA, CYKLOS, KSK Česká Třebová, MODIKOV, PWR, ROTAS STROJÍRNY.

Na expozici České republiky pod záštitou CzechTrade France se prezentovaly společnosti: KDYNUM, PROMET GROUP, SPOLUWORKSPERFECTA, TVARMETAL, ŽĎAS a samostatně na individuálních stáncích firmy ROTOR CLIP, STEELTECH a Francouzsko-česká obchodní komora.

První velký strojírenský veletrh ve Francii od pandemie Covid-19 prokázal zájem francouzských odběratelů o průmyslové subdodávky z evropských zemí včetně České republiky v souvislosti s odklonem od silné závislosti na dovozech s Asie a plány na diverzifikaci ekonomik. V úterý 7. září veletrh navštívili zástupci velvyslanectví České republiky v Paříži, honorární konzul ČR v Lyonu Daniel Duquesne a ekonomická diplomatka Zuzana Gamrotová, setkali se s českými vystavovateli a spolu s ředitelem zahraniční kanceláře CzechTrade v Paříži nabídli služby ambasády a agentury CzechTrade na podporu českých firem ve Francii.

Global Industrie 2021

Global Industrie 2021


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688