Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  15.09.2021 08:13:01

Fincentrum Hypoindex srpen 2021: Objemy klesají, přesto jsou rekordní


 Objemy poskytnutých hypoték podle Fincentrum Hypoindexu v srpnu klesly, přesto jsou opět rekordní. Průměrná úroková sazba hypoték pokračuje v růstu. Tříprocentní hranice může být na konci roku pokořena. „Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla během srpna o dalších devět bazických bodů na 2,32 % p. a. Od března letošního roku, kdy začaly hypoteční sazby růst, vzrostla průměrná sazba hypoték již o 0,39 procentního bodu,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Průměrná sazba míří k hranici 3 %

 Růst sazeb ale není zdaleka u konce. „V srpnu dále pokračoval růst hypotečních sazeb. I podle aktuálních nabídkových úrokových sazeb jednotlivých bank je jasné, že současná hodnota 2,32 % rozhodně není ta hodnota, na které se růst zastaví. Dá se tedy předpokládat, že ve druhé polovině roku se budeme čím dál víc přibližovat hranici tří procent,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 Během srpna zdražila hypotéky Fio banka, Moneta Money Bank a Sberbank a v první polovině září se rozhodly zvýšit úrokové sazby i největší hypoteční banky. Česká spořitelna, skupina ČSOB i Komerční banka zdražily hypoteční úvěry shodně o 0,2 procentního bodu. Od 20. září vzrostou sazby i v Air Bank, a to o 0,25 procentního bodu.

 Česká národní banka (ČNB) je připravena zvyšovat základní sazby na každém dalším zasedání. Do konce roku by tak mohla základní sazba vzrůst ze současných 0,75 % až na 1,5 % či 1,75 %.

 „Zároveň stále roste i cena zdrojů. Od března letošního roku sice ceny zdrojů rostou již pomaleji, velmi silná poptávka po hypotékách ale brzdí konkurenční boj hypotečních bank a úrokové sazby hypoték pokračují v růstu,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.


Graf 1: Fincentrum Hypoindex za srpen 2021
 
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

 

Objemy meziročně vzrostly o 75 procent

 Banky v srpnu sjednaly podle Fincentrum Hypoindexu 10 444 hypoték v celkovém objemu 33,731 miliardy korun. „Oproti červenci klesl počet i objem zhruba o pět procent a ve srovnání s červnem o čtvrtinu. Přesto jde o nejlepší srpnový výsledek v historii Fincentrum Hypoindexu. Zatím se tedy o výraznějším ochlazování hypotečního trhu nedá hovořit. Zájem o hypotéky totiž v minulých letech během letních měsíců obvykle klesal,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 Meziroční srovnání ukazuje, že se hypotečnímu trhu stále velmi daří. Ve srovnání se srpnem 2020 totiž vzrostl objem poskytnutých hypoték o více než 75 procent a v porovnání se srpnem 2019 dokonce o 136 procent.

 

Průměrná hypotéka 3,5 milionu korun?

 Průměrná výše hypotečního úvěrů vzrostla podle Fincentrum Hypoindexu v srpnu zhruba o 14,5 tisíce korun na 3 229 731 korun. Přestože nárůst průměrné hypotéky oproti minulým měsícům přibrzdil, na pokles cen nemovitostí to na realitním trhu zatím nevypadá.

 Poptávka stále převyšuje nabídku a bytová výstavba je dlouhodobě nedostatečná. Změnu by měl přinést již schválený nový stavební zákon, který má urychlit povolovací proces. Jeho dopady však bude možné pozorovat až s odstupem časem.

 „Průměrná výše poskytnuté hypotéky se letos bude blížit k hranici 3,5 milionu korun. I nadále totiž platí, že není důvod, aby cena nemovitostí v ČR začala klesat,“ uvedl Jiří Sýkora.

 

Hypoteční trh se blíží hranici 300 miliard korun

 S rostoucími sazbami bude zájem o hypotéky klesat. „Očekáváme pokles v objemu poskytnutých hypoték, a to právě díky rostoucím cenám nemovitostí a úrokovým sazbám. Nicméně i přes pozastavení zájmu o nové hypotéky je jasné, že letošní rok bude historicky nejúspěšnějším rokem na hypotečním trhu,“ dodal Jiří Sýkora.

 Za prvních osm měsíců roku sjednaly banky hypotéky již za téměř 293 miliard korun. Je tak již téměř jisté, že hranici 300 miliard korun pokoří hypoteční trh už během září. Do konce roku by se pak objem poskytnutých hypoték mohl přiblížit (či dokonce pokořit) i hranici 400 miliard korun.

 

Tabulka 1: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex srpen 2021

Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)

Přečtěte si také:

19.01.2022Fincentrum Hypoindex prosinec 2021: Sazby rostly nejrychleji v historii Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688