Okénko investora  |  14.09.2021 19:37:57

Stát přijde o 10 miliard korun na dani z tabákových výrobků

„Lafferova křivka nám říká, že zvyšování daní vede od určitého bodu k nižším daňovým výnosům. Toho si naši zákonodárci zřejmě nebyli vědomi, když zvyšovali daně na tabákové výrobky. Data totiž potvrzují, že prudké zvýšení daní snížilo daňový výběr. Letošní plán se nepodaří naplnit o 10 miliard korun a výběr spotřební daně z tabákových výrobků klesne pod úroveň loňského roku,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Výběr daně z tabákových výrobků se stává totálním fiaskem. Stalo se totiž přesně to, před čím jsem již v loňském roce několikrát varoval. Prudký růst cen tabákových výrobků v naší zemi vedl k častějším nákupům českých kuřáků v Polsku. Naopak němečtí kuřáci omezili nákupy v českém pohraničí. K tomu se navíc zvýšil počet padělaných cigaret na našem území. Výsledkem tak bude výrazně nižší než plánovaný výběr daně na tabákové výrobky.

 

 

Stát si od letošního roku sliboval, že na dani z tabákových výrobků vybere 67 miliard korun. Jenže skutečnost bude daleko horší. Za dvě třetiny letošního roku se podařilo vybrat jen necelých 34 miliard korun. V datech jsou přitom již zahrnuty měsíce, kdy se nakupuje nejvíce kolků, aby tabákové společnosti obhospodařily letní kuřáckou špičku. I kdyby však kuřáci až do konce roku nepolevili a kouřili pořád jako v létě, vybere se na spotřební dani z tabákových výrobků 57 miliard korun. To je o 10 miliard korun méně, než bylo plánováno, a dokonce o 2,5 miliardy korun méně než v loňském roce.

 

V příštím roce je naplánováno další zvýšení daní na tabákové výrobky. Bohužel je však opět děláno ve zcela špatné logice. Zjevně se ukazuje, že zákonodárci nerozumí trhu s tabákovými výrobky a svými přehmaty vytváří zbytečnou obří díru ve státním rozpočtu. Přitom by se výběr spotřební daně dal jednoduše navýšit. Stačilo by více zdanit zahřívaný tabák, u kterého mají tabákové společnosti nejvyšší marže.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

16.09. 02:35  A nechceme prostě žít zdravěji (Michal Rusek)
15.09. 22:53  No bude sranda. (Boris)
15.09. 17:40  Dobře (fic)
15.09. 16:52  No bude sranda. (Roman Mysík)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

10.04.2024  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688