Research (Česká spořitelna)
Komodity  |  14.09.2021 15:10:04

Smil o ropě, bohatá Čína a proč větrat

"Energetické přechody – od biomasy k uhlí, od uhlí k ropěod ropy k zemnímu plynu, od přímého využívání paliv k elektřině – stimulují technický pokrok a podněcují naši vynalézavost. Nevyhnutelně s sebou nesou enormní výzvy pro výrobce i spotřebitele, nutí k likvidaci nebo reorganizaci rozsáhlých infrastruktur, jsou nákladné a zdlouhavé a vyvolávají rozsáhlé socioekonomické dislokace. Vytvořily však produktivnější a bohatší ekonomiky a moderní společnosti se nezhroutí jen proto, že prostě jen čelíme další z těchto velkých proměn. Svět bez ropy je ještě vzdálen mnoho desetiletí, cestu do této éry bychom však měli vnímat jako jednu z velmi náročných, zároveň však nesmírně přínosných příležitostí, protože moderní civilizace se vymaňuje ze své závislosti na fosilním uhlíku." Píše Václav Smil v závěru knihy Ropa.

V knize se tuna zajímavostí. Tak například: "v roce 1875 Ludwig a Robert Nobelovi (Alfrédovi bratři) rozjeli ropný byznys v oblasti Kaspického moře (základ největšího ropného podniku v oblasti Baku Nobel Brothers Petroleum Company) a v roce 1877 postavili první parní tanker na světě Zoroaster." Nebo: "Trans Alaska Pipeline System (TAPS), (...) vede územím s věčně zmrzlou půdou, takže potrubí muselo být vybudováno na nadzemních nosnících a musí být vyhříváno na teplotu 60 °C." Václav Smil

Každopádně při startování auta je dobré vědět, že "každý litr benzinu (přibližně 740 g, z toho asi 640 g uhlíku) představuje nějakých 25 tun původně uložené mořské biomasy." Takže pro jednu cestu z Prahy do Ostravy a zpět autem muselo kdysi padnout více než 1000 tun biomasy.

Energetická hustota surové ropy je zhruba o 50 % vyšší než nejkvalitnějšího antracitového uhlí, cca 2x oproti běžnému kotelnímu uhlí používanému k výrobě elektřiny, zhruba 2,5× vyšší než u dříví sušeného vzduchem a 4x vyšší než hnědého uhlí nejnižší kvality.

Občas překvapí, co vše může být vývozní artikl USA"OPEC nebyla první organizace založená výlučně za účelem řízení cen ropy; byla zformována podle vzoru Texas Railroad Commission, státní agentury, která začala v roce 1891 regulovat železnice a od roku 1919 byla pod její pravomoc převedena rovněž odvětví ropy a plynu. Po objevení ropného pole East Texas začaly ceny ropy strmě klesat a komisi bylo v roce 1931 uděleno právo kontrolovat ropnou produkci států prostřednictvím poměrných kvót v podobě měsíčního povoleného procenta z maximální produkce."

Co se nejvíce recykluje? "Dokud je zdravá základová vrstva vozovky, lze asfaltový svršek vyfrézovat a obnovit. Proto je v bohatých zemích nejmasivněji recyklovaným materiálem asfalt, nikoliv hliníkové plechovky nebo staré noviny."

Pokud Václava Smila ještě neznáte, doporučuji nedávný rozhovor, kde například poukazuje na obrovské rozdíly ve spotřeba energie na osobu/rok v gigajoulech: USA 300, Japonsko 170, EU 150. Čína se blíží 100, Indie 20. Nigérie 5, Etiopie 2. Růst Nigérie na úroveň Číny představuje 20x nárůst. "Můžete tedy snižovat spotřebu v Kodani nebo Sussexu, ovšem ne v Nigérii." Jinými slovy, boj s klimatem musí být globální.

Dost ropy, jdeme do Číny. Často se má za to, že domácnosti v USA jsou bohaté a v Číně chudé, ale je jich hodně. Přitom celosvětový pokles chudoby nejvíce ovlivňuje právě Čína: v roce 1990 750 milionů Číňanů mělo na den méně než 1,9 USD, od té doby pokles na 10 milionůNo a v roce 2019 bylo v Číně více domácností s majetkem nad 110 tisíc USD než v USA (100 milionů).

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688