mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  14.09.2021 12:15:00

ČR považuje Rakousko od 13. září 2021 za zemi s vysokým rizikem nákazy COVID-19 a zpřísňuje podmínky vstupu do ČR

ČR považuje Rakousko od 13. září 2021 za zemi s vysokým rizikem nákazy COVID-19 a zpřísňuje podmínky vstupu do ČR

10.09.2021 / 17:27 | Aktualizováno: 14.09.2021 / 12:15

Česká republika považuje Rakousko od 13. září 2021 za zemi s vysokým rizikem nákazy COVID-19 (červená barva) a zpřísňuje od 13. září podmínky vstupu z Rakouska do ČR.
Cestující z Rakouska do ČR na dobu kratší než 24 hodin nemusí vyplňovat příjezdový formulář a nemusí prokazovat svou bezinfekčnost.
Cestující,
kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území Rakouska nebo dalších států, které jsou na seznamu zemí s vysokým rizikem výskytu onemocnění COVID-19 a cestují do ČR na dobu delší než 24 hodin, mají povinnost vyplnit příjezdový formulář a splnit níže uvedené podmínky pro vstup do ČR, které jsou stanoveny Ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR. , pokud se na ně nevztahuje některá z níže uvedených výjimek.

Cestující z Rakouska do ČR, kteří do Česka přijíždějí na více než 24 hodin, musí před cestou do ČR oznámit svůj příjezd krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště, a to vyplněním Příjezdového formuláře. Potvrzení o jeho vyplnění je nutno uschovat pro případnou hraniční či pobytovou kontrolu.

Před zahájením cesty z Rakouska do ČR musí cestující disponovat příslušným certifikátem o negativním výsledku RT-PCR testu (platnost max. 72 hodin od odběru).
Občané a rezidenti ČR mohou při cestě z Rakouska do ČR nahradit PCR test před cestou testem antigenním. Při cestách individuální dopravou nemusí občané a rezidenti ČR před cestou podstoupit žádný test, musí se však zaregistrovat.
Po vstupu na území ČR se cestující nejdříve 5. den, nejpozději však 14. den musí podrobit RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2, pokud orgán ochrany veřejného zdraví výjimečně nerozhodl jinak. Do doby výsledku RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 je nutná samoizolace.

Samoizolací se rozumí omezení volného pohybu na nezbytně nutné minimum s výjimkou:
a) cest nezbytně nutných k obstarávání základních životních potřeb a k zajištění péče o děti,
b) cest nezbytně nutných k obstarávání k zajištění péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb, doplnění pohonných hmot,
c) akutních cest do zdravotnických zařízení,
d) cest do zařízení sociálních služeb;
e) cest za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí;
f) pohřbů.

Testem na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 se rozumí:
a) v případě antigenního testování písemné potvrzení poskytovatele zdravotních služeb s oprávněním poskytovat zdravotní služby v dané zemi o negativním výsledku antigenního testu provedeném tímto poskytovatelem zdravotních služeb a který není starší než 48 hodin od data provedení antigenního testu,
b) v případě RT-PCR testování písemné potvrzení akreditované laboratoře o negativním výsledku RT-PCR testu provedeném tímto poskytovatelem zdravotních služeb a který není starší než 72 hodin od data provedení RT-PCR testu, nebo
c) jde-li o test provedený na území, na něž se vztahuje nařízení Evropské unie o digitálním COVID certifikátu1, certifikát o testu vydávaný podle nařízení Evropské unie o digitálním COVID certifikátu1 , který není starší než 48 hodin od data provedení antigenního testu nebo 72 hodin od data provedení RT-PCR testu u zemí, které jsou vázané tímto nařízením.



VÝJIMKY ZE SHORA UVEDENÝCH PRAVIDEL PLATÍ PRO:

I) Očkované osoby:
1) osoby, které se prokáží národním certifikátem o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19 vydaným podle nařízení EU o digitálním certifikátu EU COVID s tím, že u očkování uplynulo nejméně 14 dní od dokončení očkovacího schématu a které zároveň nejeví žádné příznaky onemocnění COVID-19;
2) s národním certifikátem o dokončeném očkování , tj. písemné potvrzení vydané alespoň v anglickém jazyce oprávněným subjektem působícím v třetí zemi, nebo certifikát o dokončeném očkování vydaným oprávněným subjektem působícím v třetí zemi, pro kterou byl přijat prováděcí akt dle nařízení EU o digitálním certifikátu o tom, že osoba byla očkována léčivým přípravkem registrovaným EMA, nebo léčivým přípravkem, který byl schválen WHO pro nouzové použití (seznam přípravků je zveřejněn na webu Mzdr.) Písemné potvrzení musí obsahovat příslušné údaje a musí být možné ověřit dálkovým přístupem přímo z písemného potvrzení.
Očkované osoby dle výše uvedené definice nemají povinnost absolvovat test, mají však povinnost vyplnit příjezdový formulář .

II) Osoby s prodělaným onemocněním Covid-19, tj. osoby, u kterých uplynulo od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARSCoV-2 alespoň 11 dní, ne však více než 180 dní, které se prokážou certifikátem o prodělaném onemocnění COVID-19, a to vydaným podle nařízení EU o digitálním COVIDcertifikátu. Tyto osoby nemají povinnost absolvovat test, mají však povinnost vyplnit příjezdový formulář .

III) Děti do dovršení věku 6 let nemusí vyplňovat příjezdový formulář, ani podstoupit RT-PCR test na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2.

IV) Osoby ve věku 6 - 12 let musí před cestou vyplnit příjezdový formulář a po vstupu na území ČR se do 5 dní podrobit RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2; před ukončením samoizolace musí disponovat negativním výsledkem provedeného testu.

DALŠÍ VÝJIMKY: POVINNOST ABSOLVOVAT TEST A VYPLNIT PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ NEPLATÍ PRO:

a) pracovníky mezinárodní dopravy, pokud je důvod vstupu doložen odpovídajícím dokumentem,
b) občany Evropské unie, včetně občanů České republiky a cizince s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v Evropské unii, kteří tranzitují do 12 hodin přes ČR pozemní cestou nebo cestují pozemní cestou do nebo z České republiky (do nebo z Rakouska) na dobu nepřesahující 24 hodin,
c) osoby do dovršení 6 let věku a nezletilé osoby s poruchou intelektu, s poruchou autistického spektra a kognitivní poruchou nebo se závažnou alterací duševního stavu, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto ochranného opatření a mají za tímto účelem vystaveno písemné lékařské potvrzení v anglickém jazyce, a to lékařem působícím v České republice nebo v jiném členském státě Evropské unie; potvrzení musí obsahovat razítko, identifikační údaje lékaře a jeho telefonické spojení,
d) přeshraniční pracovníky, žáky a studenty, kteří za účelem výkonu práce nebo vzdělávání pravidelně alespoň jednou týdně oprávněně překračují státní hranici s Českou republikou do nebo ze sousedního státu a pro cesty do nebo ze sousedního státu za účelem výkonu práva péče o nezletilé dítě nebo styku s ním anebo za účelem návštěvy manžela nebo registrovaného partnera, který je v sousedním státě zaměstnán nebo tam studuje,
a další individuální skupiny dle Ochranného opatření MZdr ČR.

Bližší informace na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR, Ministerstva vnitra ČR.







K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688