David Jansa (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  14.09.2021 09:00:38

Nepřehledné obchodování na začátku týdne okoření americká inflace

Včerejší obchodní seance se nenesla ve znamení jasnějšího trendu. Měny regionu hledaly směr, koruna si po pátečním posílení, nakonec neúspěšně, upevňovala pozici mezi 25,30 – 25,35 EURCZK. Data COT reportu Komise pro obchodování s komoditními futures ukázala na uzavírání krátkých pozic na euro. Společná evropská měna ale ztrácela a na páru s dolarem se po dvou týdnech posunula zpět pod 1,1800 EURUSD. Své ztráty nakonec odmazala a dnes znovu otevírá nad touto hranicí.

V pátek zveřejněný report o otevřených pozicích za týden končící minulým úterým ukázal nárůst čistých dlouhých pozic na euro. Samotné dlouhé pozice sice zaznamenaly kosmetický úbytek, těch krátkých v segmentu velkých tržních spekulantů ale ubylo téměř 10 %. To relativně dobře odpovídá aktuálnímu dění na trzích. Tento report již zahrnoval periodu, kdy byla zveřejněna srpnová data z amerického trhu práce. Na ně navazující nižší riziko ohlášení taperingu na zářijovém zasedání Fedu podpořilo ochotu riskovat, což vyústilo i v uzavření části krátkých pozic. Trhy však nadále vnímají, že toto zklamání začátek taperingu jen mírně oddálilo, a tak se žádná zásadní euforie na hlavním měnovém páru nekonala. To reflektuje právě minimální změna v případě dlouhých pozic na euro.

Celkově tak došlo i ke snížení celkových otevřených pozic s tím, jak trhy vyčkávají na další zásadnější kurzotvorné impulzy, které by měly nabírat na intenzitě v druhé polovině měsíce. I přes první „jestřábí“ krok ECB v minulém týdnu ohledně snížení tempa nákupů v rámci programu PEPP od čtvrtého kvartálu letošního roku se euru nepodařilo nijak zásadně posílit. Včera se společná měna po dvou týdnech vrátila pod hranici 1,1800 EURUSD, čemuž nahrává i mírně rostoucí nervozita na trzích. Fear & Greed index, který na základě několika ukazatelů hodnotí tržní náladu, od minulého týdne spadl o 20 bodů níže a z neutrálního teritoria se posunul do oblasti strachu na hodnotu 34 bodů ze sta. Euro v odpoledních hodinách ale dokázalo část svých ztrát odmazat a dnes otevírá v okolí 1,1810 EURUSD. Koruně se pak nepodařilo udržet ranní zisky, a tak dnes otevírá nad 25,35 EURCZK.

Co se týče ekonomického kalendáře, ten včera zel prázdnotou. Dnes bude o něco atraktivnější, ve zbytku týdne náš však čeká na data skoupé období. Hlavní událostí dneška bude americká inflace za srpen. Trhy očekávají, že po červencových 5,4 % bude činit cenový růst 5,3 % v meziročním vyjádření. Meziměsíční inflace by pak měla činit 0,4 %, což by byla nejnižší hodnota za půl roku.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost. 

David Jansa

Vystudoval obor finance na Fakultě financí a účetnictví VŠE. V rámci zahraničních pobytů studoval rok a půl v USA na Arizona State University a ve Wisconsinu. Jako proprietary trader se specializuje na obchodování na devizovém trhu, investice do komodit, akcií a ETF. Mezi jeho záliby patří cestování, sport, a kresba.

 


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)

Přečtěte si také:

27.02.2023Americký dolar na začátku týdne oslabil (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688