Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  13.09.2021 12:50:00

Moneta smí za roky 2019 a 2020 vyplatit dividendu 3 Kč na akcii, KB má souhlas s 23,86 Kč na akcii

Aktualizováno

Moneta Money Bank získala souhlas České národní banky k návrhu na rozdělení čistého zisku akcionářům za roky 2019 a 2020 ve výši 1,533 miliardy korun neboli 3,00 koruny na jednu akcii. Banka to uvedla v dnešním sdělení. Představenstvo banky plánuje předložit tento návrh výplaty dividendy ke schválení akcionářům na valné hromadě, kterou hodlá svolat na první polovinu listopadu. Komerční banka později v průběhu dneška také sdělila, že obdržela souhlas ČNB k vyplacení dividendy 23,86 na akcii.

ČNB současně očekává realizaci případných dalších výplat dividend až poté, kdy budou k dispozici konečné hospodářské výsledky banky za rok 2021 a bude rovněž znám vývoj a dopady pandemie v podzimních a zimních měsících,“ uvedla Moneta.

Česká národní banka v uplynulých týdnech dokončila hodnocení kapitálové situace jednotlivých bank a vyjádřila se k jejich záměrům na výplatu dividend ze zisků za roky 2019 a 2020. Pro další období již ČNB nebude výši dividend bank plošně omezovat, doporučuje však zvažovat další výplatu až po oznámení hospodářských výsledků za rok 2021. Zadržení výplaty dividend ze zisků let 2019 a 2020 bylo součástí protikrizových opatření. Ta měla zmírnit negativní dopad rozsáhlých uzávěr ekonomiky během pandemie nemoci COVID-19 do hospodaření bank.

Moneta dnes uvedla, že výše dividendy byla určena v souladu se sdělením dohledu ČNB z března 2021 jako minimální hodnota ze čtyř stanovených limitů. Představenstvo banky zůstává vázáno vůči akcionářům svou dividendovou politikou vyplácet minimálně 70 procent čistého zisku, pokud to bude v souladu s aktuální situací a platnými omezeními.

Moneta Money Bank již letos v březnu oznámila návrh 3 koruny na akcii a jeho podrobné vysvětlení v souladu s parametry ČNB.

Banka Moneta Money Bank zveřejnila pozvánku na valnou hromadu na 28. dubna 2021. Její přílohou je návrh na výplatu...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Pátek 26. března 2021

Kvantitativní kritérium pro maximální výši dividendy u Monety představuje nejnižší z následujících hodnot:

100 bazických bodů z rizikově vážených aktiv (k 31.12.2020).
25 % z kumulovaného zisku za roky 2019 a 2020.
Objem prostředků, po jehož distribuci by se kapitálová přiměřenost nacházela 4 p.b. nad souhrnnými kapitálovými požadavky.
Objem prostředků, po jehož distribuci by se upravený (z celkové expozice vyjmuty expozice za ČNB) pákový poměr nacházel na 7 %.

S návrhem této výše dividendendy pracuje ve své nejnovější sektorové analýze také analytik Patria Finance Michal Křikava:

#Banky v #CEE - Lepší #cílovéceny po silnějším pololetí (#Erste, #Komerčníbanka, #Moneta) - https://t.co/W9qKXUf5go https://t.co/ZFwk6eIQ4c #analýza @PatriaCZ. @prazskaburza

Komerční banka po zavření pražské burzy uvedla, že ČNB provedla vyhodnocení záměru KB vyplatit dividendy ve výši 4,535 miliardy korun, a nemá připomínky k jeho realizaci. Výše dividendy byla určena v souladu s omezeními stanovenými úvěrovým institucím ve sdělením dohledu ČNB z března 2021.

Představenstvo KB hodlá svolat ve čtvrtém čtvrtletí valnou hromadu, která rozhodne o návrhu vyplatit dividendu v uvedené výši potvrzené ČNB, jež odpovídá 23,86 koruny na akcii.

Podobně jako Moneta i KB uvádí, že ČNB současně očekává realizaci případných dalších výplat dividend až poté, kdy budou k dispozici konečné hospodářské výsledky za rok 2021 a bude rovněž znám vývoj a dopady pandemie v podzimních a zimních měsících.

Zdroje: Moneta, Patria.cz, Reuters, KB

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.11.2021KB: Od středy bez nároku na divi 23,86 Kč na akcii Research (Česká spořitelna)
22.09.2021Komerční banka navrhla dividendu ve výši 23,86 Kč na akcii Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688