Redakce (Kurzy.cz)
Investice  |  13.09.2021 10:04:06

Čeká nás hlavně americký týden


Prvním významnějším makroekonomickým ukazatelem tohoto týdne bude úterní spotřebitelská inflace v USA. Ta v červenci dosáhla meziročně 5,4 % a po dlouhém období zvyšování tak konečně stagnovala. Tentokrát si trh od cenové dynamiky slibuje dokonce mírný pokles, když vyhlíží 5,3 %. Skutečný údaj bude tentokrát trhem velmi bedlivě sledovaný, jelikož pokud by skutečně začala inflace – byť mírně – slábnout, jednalo by se o podpůrný argument pro pozici, kterou hájí americká centrální banka. Ta dosud nepřistoupila ani k náznakům blížícího se tlumení monetární podpory, jelikož právě momentálně zvýšenou inflaci považuje za přechodnou, a tedy nevyžadující reakci.

Ve středu dorazí údaj o průmyslové výrobě v zemích eurozóny. Podle trhu během července došlo k meziročnímu růstu objemu produkce o 6 %, což by znamenalo zpomalení oproti červnovým 9,7 %. Tato srovnání ovšem nadále trpí zkreslením vlivem efektu loňské nízké srovnávací základny. Meziměsíční údaj, který tímto ovlivněn není, již tak oslnivě nevypadá, když má podle odhadů činit 0,6 %.

Ve stejný den se dočkáme várky dat ze Spojených států. Empire State index ze zpracovatelského sektoru by měl ukázat na pokračující optimistickou náladu, když by měl jen nepatrně poklesnout na 18,0 bodů, což je z dlouhodobého pohledu stále příznivé číslo. Růst by měla i srpnová průmyslová výroba, byť o něco mírnějším tempem (0,4 % meziměsíčně) než v červenci. Zvýšit by se mělo i využití průmyslových výrobních kapacit, a to až na 76,4 %.

Ve čtvrtek se dozvíme srpnovou dynamiku tuzemských cen výrobců, od které očekáváme další zrychlení, primárně vlivem nadále ucpaných logistických řetězců. Po červencových 7,8 % meziročně tak vyhlížíme 9,0 %, trh čeká 8,7 %.

Z USA přijde tradiční týdenní report z trhu práce, kde se dramatické změny v počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti nečekají. Pokles se pak čeká od srpnových maloobchodních tržeb, jejichž objem by se měl meziměsíčně snížit o 0,8 %.

Týden pak uzavře zářijové vydání amerického průzkumu spotřebitelského sentimentu z dílny University of Michigan. Po srpnových 70,3 bodech tentokrát trh očekává výsledek na úrovni 72,0. Ani toto případné zlepšení by ovšem index nevyneslo na příliš oslnivé hodnoty, když jeho pětiletý průměr činí 91,5 bodu.


Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688