Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.09.2021 13:12:11

Na pražské burze za letošní nejslabší likvidity v týdnu posílily jen 2 emise. Ceny elektřiny k nezastavení

Stejně jako akcie na Wall Street či v sousedním Německu, také pražská burza začala později v týdnu pozvolna oddychovat. Index PX nakonec zakončil pod 1 285 body, tedy za týden odepsal 0,71 %. Investoři jakoby vyčkávali na výraznější impuls pro další směrování. Aktivita, resp. likvidita totiž byla výrazně podprůměrná. V tomto ohledu bylo oproti obvyklostem znát pokles zejména u obou londýnských titulů.

Akcie Avast v souhrnu v týdnu ztratily prakticky jen v návaznosti na mezitimní v přepočtu zhruba korunovou dividendu, resp. titul si prošel rozhodným dnem pro nárok (ex-date byl ve čtvrtek). Kurz titulu jinak mohl držet pohled na akcie přebírající NortonLifeLock, které se na Wall Street obchodovaly vůbec nejvýše od červencového oznámení zájmu o Avast.

Výrazněji začal oddychovat druhý londýnský titul STOCK, když se začíná blížit valná hromada (v pondělí 20.9.) týkající se převzetí. Akcie likérky se nicméně i tak nadále drží nad nabídkovou cenou.


V týdnu nicméně nejvíce ztratily akcie KOFOLA, které měly za sebou 5týdenní růstovou rally. Negativně je zasáhlo oznámení o vyřazení z regionálního indexu CECE, kde je od příštího pondělí nahradí akcie zbrojní CZG, pro které to naopak následně může být novou podporou. Po zhruba měsíci se u zmiňovaného nápojového titulu objevil další tzv. insider nákup, když nevýrazných sotva 200 akcií nakoupil finanční šéf dceřiné společnosti Leros František Beneš.

V červených číslech se ocitly také bankovní tituly, když se přitom domácí regulátor vlastně obecně vyjádřil, že nebude již bránit ve výplatě zisků. Nicméně pro akcionáře by to letos mělo na dividendách znamenat jen avizovaný přítok 15 % vygenerovaných zisků z posledních 2 roků. V očekávání je teď vyjádření jednotlivých bank, resp. avizované svolání valných hromad, které budou dividendy právně posvěcovat.

Zatímco v předcházejících čtyřech týdnech akcie ČEZ vládly likviditě na pražské burze, tentokrát se v tomto ohledu ocitly až na 3. místě s ani ne třemi sty miliony korun. Titul v úterý vytvořil nová téměř 9letá maxima, nicméně také zakončil týden „červeně“. Pro titul do budoucna nadále zůstává pozitivem až drastický vývoj na cenách elektřiny. Domácí kontrakt pro příští rok se obchodoval již i za 100 EUR/MWh. V úvodu roku se přitom cenově pohyboval téměř na polovině, o dva měsíce dříve v listopadu pak i pod 43 EUR/MWh. Energetická firma každopádně musela v týdnu kvůli závadě v nejaderné části odstavit na několik dní 3. blok v Dukovanech. Zmínit lze před volbami také zvýšenou angažovanost firmy v kauze lithia, když v této záležitosti lze právě ještě očekávat další příběhy…

Proti trhu se vydaly akcie PHILIP MORRIS, které prorazily i strop z března 2019, resp. ocitly se tak již nejvýše od května 2018. Rovněž v týdnu ziskové akcie O2 však vlastně již třetím měsícem stagnují a stále čekají na oznámení ohledně ceny vytěsnění ze strany PPF. Telekomunikační firma už vlastně ani ne překvapivě, opět nevykoupila žádné vlastní akcie. Nadále tak přetrvává situace, kdy aniž by byl na konci roku 2019 (obdobně pak i v 2020) firmou vyhlášený další odkup následně oficiálně třeba jen pozastaven, nedošlo překvapivě od té doby již k odkupu jediné akcie O2.

 

Závěrem možno zmínit další atypičnost „mrtvých“ akcií SAB Finance. Tento letošní poslední nováček hlavního trhu, zařazený i v indexu PX, se ani v tomto týdnu opět cenově nepohnul. A to navzdory schválené „překotné dividendě“ 265 (více také zde), když titul se od čtvrtka obchodoval bez nároku na ni.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688