Navzdory zvyšování cen materiálů poptávka po rekonstrukcích kanceláří stoupá

Jana Brožková, 13.9.2021
V průměru stouply ceny většiny stavebních materiálů o 20 až 40 procent Raketový nárůst cen stavebních materiálů nezastavil poptávku po úpravách interiérů kanceláří. Navzdory rekordnímu zdražování, stále více firem poptává úpravu interiéru pracoviště, aby po dlouhé pauze způsobené koronavirem přitáhly zaměstnance zpět do práce. Přestavby se proto zaměřují na vytvoření atraktivnějšího pracovního prostředí, které bude pracovníkům usnadňovat spolupráci a podporovat kreativitu. Jen za poslední tři měsíce vzrostla například cena dřeva až o 40 procent, elektroinstalačního materiálu o 30 procent a u surovin jako sádra, ocel, sklo nebo skleněné příčky o čtvrtinu. V průměru stouply ceny většiny stavebních materiálů o 20 až 40 procent.

Současné zlepšení epidemické situace a návrat zaměstnanců z domovů do práce přináší nové požadavky na změnu pracovního prostředí. Kanceláře se stávají více flexibilní, s adaptivním využitím, které umožní hybridní model fungování. Podle průzkumu poradenské společnosti JLL bude většina zaměstnanců pracovat 3 dny v týdnu v kanceláři a 2 dny doma.

Podle Lucie Loudové, ředitelky společnosti Tétris, která navrhuje a provádí výstavby komerčních interiérů, vzrostl v poslední době zájem o především přestavby stávajících interiérů, které byly v minulosti spíše upozaděny. Jedním z důvodů je také fakt, že se firmy v době lockdownu nestěhovaly do nových prostor.

„Vzestup rekonstrukce interiérů pozorujeme ve všech podnikatelských oblastech, zejména však v bankovnictví, poradenství a právních službách, kde zaměstnavatelé potřebují mít své zaměstnance na pracovišti,“ vysvětluje Lucie Loudová, ředitelka stavebně architektonické společnosti Tétris.

Kanceláře se proměňují na společenské a podnikatelské huby, místa pro vzájemná setkávání, spolupráci, inovace a kreativitu. Dalším klíčovým požadavkem na úpravu prostor je bezpečnost a hygiena na pracovištích, což vyvolává zvýšenou poptávku po materiálech jako je sklo nebo skleněné příčky.

Situace je poměrně dramatická i v jiných realitních odvětvích, například u výstavby průmyslových hal došlo k navýšení cen vstupních materiálů jako je výztuž nebo bednící materiál až o 80-100 procent oproti cenové úrovni před půl rokem. To samozřejmě ovlivňuje koncovou cenu díla, která se dále projeví ve výši nájmu těchto prostor,“ říká Pavel Kašík, vedoucí oddělení Projektového managementu v JLL.

Kromě rekordního zvyšování cen stavebních materiálů naráží architekti a stavební firmy na zpoždění dodávek, běžně o 4 až 6 týdnů, což tvoří 40 procent obvyklého času potřebného na přestavbu interiérů. Současně se firmy musí potýkat s nedostatkem pracovních sil, což také vede ke zdražování projektů. Proto firmy poptávají rekonstrukce už nyní, protože se obávají dalšího zdražování.

„Hlavní příčinou zdražování a zpoždění stavebních dodávek je epidemie koronaviru, protože mnoho výrob a provozů bylo celosvětově téměř na rok zastaveno. Po uvolnění restrikcí nastal stavební boom, který vedl k vyprodání starých zásob a vzhledem k převisu poptávky nad nabídkou k radikálnímu zvýšení cen. Výrobní kapacity zareagovaly pružně, ale nejsou momentálně schopny uspokojit zvýšenou poptávku. Předpokládáme, že ceny stavební materiálů v nejbližší době nepoklesnou,“ doplňuje Lucie Loudová z Tétris.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba