Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  10.09.2021 07:22:37

Navýšení hypotéky na konci fixace úrokové sazby, na co se připravit?

Konec fixace úrokové sazby nabízí příležitost navýšení hypotéku u stávající banky či banky, ke které svoji hypotéku refinancujete. Banky prozatím tento krok nijak zvlášť neusnadňují a v porovnání s navýšením hypotéky během fixace úrokové sazby je jedinou výraznou změnou absence poplatku za změnu úvěrové smlouvy.

Ještě než schválí navýšení hypotéky, bude hypoteční banky zajímat následující…

Zástavní hodnota nemovitosti

Hypotéka po navýšení nesmí překročit 90 % zástavní hodnoty nemovitosti, přičemž vycházet budete z aktuálního (nového) odhadu, tj. nelze použít odhad zpracovaný při vyřizování stávající hypotéky, tak jak je tomu v rámci tzv. zjednodušeného refinancování.

Počítejte také s tím, že pokud jste neukončili opravdu dlouhé fixační období, např. 10 let, ze své hypotéky jste splatili minimum, většina peněz z měsíčních splátek byla použita k uhrazení úroku, na snížení samotné dlužné částky šlo v rámci tzv. anuitního splacení méně.

Pomoci vám ovšem může růst cen nemovitosti z předchozích let, které má schopnost výrazně snížit poměr aktuální výše hypotéky / hodnota zástavní hodnoty nemovitosti.

Účel využití nově nabytých prostředků

Hypoteční banky bude rovněž zajímat, na jaké účely použijete požadovanou částku, nestačí přitom, že na investice do vlastního bydlení byla poskytnuta „původní“ hypotéka. V závislosti na způsobu využití, banka bude chtít doložit:

- Rozpočet stavebních prací, případně i stavební povolení a harmonogram stavebních prací v případě, že peníze použijete na rekonstrukci, opravy a další stavební práce.

- Kupní smlouvu či smlouvu o smlouvě budoucí kupní v případě, že použité prostředky investujete do koupě nemovitosti určené k bydlení (např. přikupujete kousek stavebního pozemku v sousedství).

- Dohodu o vypořádání majetku, notářský zápis, rozhodnutí soudu apod. v případě, že získané peníze použijete na vypořádání majetkových poměrů k nemovitosti, např. vyplácíte partnera / partnerku, se kterým již dále nebudete nemovitost spoluvlastnit.

- Smlouva o úvěru v případě, že z hypotéky refinancujete jiný účelový úvěr, např. stavební spoření.

Finanční situaci

I tímto krokem jste si již prošli v minulosti, banky zajímají zdroje a stabilita příjmů a zároveň i výše stávajících závazků, stejně jako vaše schopnost tyto závazky splácet. Pokud vaše příjmy nejsou dostatečné, banka navýšení hypotéky neschválí. Se zamítavým stanoviskem se pravděpodobně setkáte i v případě, že jste měli v minulosti opakované potíže se splácením svých stávajících závazků.

Pozor na fakt, že problémy se splácením hypotéky mohou znamenat výrazné problémy i se samotným refinancováním úvěru, a to bez ohledu na to, jestli s refinancováním požadujete či nepožadujete navýšení úvěru, viz informace v tomto článku: https://zpravy.kurzy.cz/607141-4-veci-ktere-vyrazne-zkomplikuji-refinancovani-hypoteky/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688