Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  09.09.2021 22:59:17

Closing Bell (9. 9. 2021) – ECB sundává nohu z plynu, na řadě je FED!

Akciové trhy během čtvrteční obchodní seance oslabovaly pod výsledkem reportu týdenního počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech, který poukázal na propad k 18ti měsíčnímu minimu, což sice zmírnilo obavy ze zpomalení hospodářského oživení ekonomiky, ale i vystrašilo akciové býky z přísnějšího postoje FEDu na dalším měnově politickém zasedání.

Týdenní statistika z amerického trhu práce přinesla zprávy o poklesu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti na 310 tis. oproti analytiky očekávaného konsenzu na 335 tis. Jedná se o nejnižší data od poloviny března roku 2020, která naznačují, že dalšímu růstu počtu pracovních míst by mohl bránit spíše nedostatek pracovních sil než ochlazení poptávky po pracujících.

Předseda Fedu Jerome Powell dal jasně najevo, že stabilní data z pracovního trhu jsou zbývajícím předpokladem pro to, aby centrální banka začala utahovat své mimořádné měnové intervence.

Pozornost dnes na sebe strhla také Evropská centrální banka, která na svém zářijovém zasedání v podání guvernérky Christine Lagardeové oznámila, že mírně upraví objem nákupu aktiv nouzového pandemického programu PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme). Program ECB zavedla na podporu ekonomiky eurozóny v reakci na vypuknutí pandemie Covid-19. Lepší podmínky na trhu a vyšší inflační prognózy přesvědčily představitele centrální banky k lehkému zmírnění nákupů pro nadcházející kvartály roku. ECB nakupovala v průměru tempem okolo 80 mld. EUR měsíčně. Nyní by mohlo tempo klesnou k objemu  60 mld. EUR. Tato intervence lze vnímat jako první krůček k ústupu od extrémně silné expanzivní měnové politiky. Úrokové sazby zůstaly beze změny na nule, depozitní sazby stagnuje na záporném 0,5 %. Christine Lagardeová překvapivě vyzdvihla oživení evropských ekonomiky a zlepšila svůj odhad pro letošní hospodářský růst eurozóny z 4,6 na 5 %. ECB dále předpokládá, že příští a přespříští rok inflace zpomalí. Inflaci v 2022 vidí na 1,7 % proti +1,5 % v červnu, v 2023 ji čeká na +1,5 % proti +1,4 % v červnu.

Zprávy o tom, že Peking zpomalil schvalování všech nových online videoher, poslaly akcie hlavních herních společností jako Activision Blizzard (ATVI), Electronic Art  (EA), Take-Two Interactive Software (TTWO) o 1 až 3 % níže.

Americká internetová společnost Google čelí novému vyšetřování ze strany Evropské komise, přičemž důvodem má být podezření, že technologický gigant nutí výrobce, aby na zařízeních s jeho operačním systémem Android nastavovali Google Assistant jako výchozí hlasovou asistenční službu.

Společnost Lululemon Athletica (LULU) po poskytnutí silného roční výhledu připisovala přes 10 %.

Energetická odvětví se i dnes obchodovala v červených číslech, když cena ropy WTI propadla o další 2 % na základě údajů o mírnějším než očekávaném čerpání týdenních zásob. Týdenní změna zásob ropy dle agentury EIA poukázala na pokles zásob v minulém týdnu o 1,529 mil. barelů, trh čekal pokles o 4,612 mil. barelů.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688