Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  09.09.2021 21:16:28

Středočeský kraj ocenil zachránce, kteří v létě pomohli při neštěstí na jezu u Českého Šternberka

Hejtmanka Petra Pecková a radní Pavel pavlík se setkali se zachránci na jezu u Českého Šternberka.

Hejtmanka Petra Pecková (STAN) a radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) se dnes setkali se zachránci, kteří letos v červenci pomáhali při neštěstí na jezu u Českého Šternberka. Na místě se v silném proudu řeky převrátil raft se sedmi nezletilými. Dva muži civilisté neváhali, zavolali záchranku a sami se vydali na pomoc tonoucím, další tři hasiči se na záchraně dětí usilovně podíleli po příjezdu na místo.

„Pánové Jakub Vamberský a Oldřich Šára se zachovali nesmírně statečně a obětavě. Pomáhali s obrovským nasazením, ale přitom se snažili situaci vyhodnotit, neohrozit vlastní životy a tím pomoci. Medaile, kterou jsme jim dnes udělili, je symbolickým díkem od Středočeského kraje. A my jim navíc děkujeme za to, že přijali naše pozvání a přijeli za námi. Při takovém setkání si člověk zase v každodenním shonu srovná hodnoty a uvědomí si, jak jsou naše životy křehké. Když víte, že stejně staré jsou i vaše děti, které také běžně jezdí s „táborem“ na vodu, uvědomíte si, jak se ve vteřině může celý život změnit.“ uvedla hejtmanka Petra Pecková.

„Podobným nehodám na vodě nikdy nezabráníme, i když bychom samozřejmě chtěli. Vodácký sport je v Čechách velmi populární, ale řeka je zrádná a vždy je potřeba mít před ní respekt. Ne vždy jsou také pro sjíždění vhodné podmínky, což byl zrovna tento případ, protože vody bylo hodně a proud byl velmi silný. Děkuji všem mužům za jejich rychlý a odvážný zásah a děkuji i všem záchranářům, kteří na místě pomáhali,“ dodal radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík.

Ředitel ZZS Středočeského kraje Pavel Rusý na setkání uvedl, že zachránci reagovali velmi rychle. „Jejich hrdinského činu si všimli všichni zástupci záchranných složek a my bychom ho právě proto velmi rádi vyzdvihli už jenom kvůli faktu, že se na místě události nacházela spousta dalších lidí, kteří jen přihlíželi bez jakékoliv snahy přiložit ruku k dílu,“ uvedl Pavel Rusý. Muži podle jeho slov ani vteřinu neváhali při poskytování další pomoci. „I přes pro ně jistě velmi stresující okamžiky zachovali chladnou hlavu a nejednali neuváženě. Snažili se osoby z vody vytáhnout ze břehu, což se jim u dvou z nich podařilo. Dalším posléze hodili raft, kterého se tonoucí dívky a chlapec chytili a byli tak mimo ohrožení,“ popsal ředitel.

Nezastupitelnou roli měli také hasiči, jeden dobrovolný a dva profesionálové, kteří osoby zachraňovali pomocí lan přímo z vodního válce. Ondřej Bandík je členem Sboru dobrovolných hasičů Divišov, Miroslav Slezák a Ivan Fiala pracují u HZS v Benešově.

„I když jsou hasiči cvičeni na záchranu osob z obtížných situací a vědí, že musí eliminovat riziko svého zranění nebo snad úmrtí, se záchranou tonoucích v tak obtížné situaci a rizikové vodě se nesetkávají denně. Jejich zásah byl nesmírně odvážný a jsem ráda, že se mohli vrátit zdraví ke svým rodinám. Dvou mladých lidí se bohužel jejich rodiny nedočkají. Prosím, neriskujme na vodě a nepovažujme rafty za téměř nepotopitelná plavidla,“ dodává hejtmanka Pecková.


Zachránci dostali Medaili Středočeského kraje. (Obrázek se otevře do nového okna)
Hejtmanka Petra Pecková a radní Pavel pavlík se setkali se zachránci na jezu u Českého Šternberka. (Obrázek se otevře do nového okna)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688