olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  07.09.2021 00:00:00

Velký znalec historické Olomouce a průvodce po jejích památkách Ján Kadlec zemřel

Velký znalec historické Olomouce a průvodce po jejích památkách Ján Kadlec zemřel

7. září 2021 (út)

O památkách Olomouce a celé střední Moravy jen málokdo věděl víc než historik, publicista a Olomoučan Ján Kadlec. I přesto, že se narodil na Slovensku, se díky vytrvalému zájmu o historii stal jednou z nejvýraznějších osobností a znalcem střední Moravy. Ján Kadlec v pondělí 6. září 2021 ve věku jednasedmdesáti let zemřel.

K historii měl úzký vztah už od dětství, během života se ale věnoval i řadě jiných profesí. Teprve v šestapadesáti letech vystudoval na Filozofické fakultě Univerzity Palackého obor archivnictví. Ján Kadlec byl rodákem z obce Kalinkovo na Slovensku, už v dětství se ale přestěhoval na do Jiříkova nedaleko hradu Sovinec. Díky své zálibě se stal postupně jedním z největších odborníků a znalcem památek na Olomoucku. Tyto znalosti pak využil a předával širokému publiku jak v pravidelném pořadu Českého rozhlasu Olomouc Němí svědci historie, tak i při mnoha komentovaných prohlídkách v terénu. Rád se věnoval drobným památkám, které sice leckdo přehlíží, ačkoliv fakticky utvářejí podobu krajiny, v níž žijeme. Své hluboké znalosti využil i v mnoha článcích a v knihách Olomoucká předměstí a jejich drobné památky (2008), Paměť hanácké krajiny (2010) a Moravskou cestou po technických památkách: od Bouzova přes Litovel k Olomouci (2011).

V letech 1990 až 1992 byl poslancem České národní rady. Od roku 2010 je předsedou Vlastivědné společnosti muzejní v Olomouci a místopředsedou správní rady občanského sdružení Muzeum Olomoucké pevnosti. V roce 2015 obdržel cenu města Olomouce.

„Odešel dobrý a vzácný člověk, Honza Kadlec. Jsem velmi zarmoucená,“ reagovala v pondělí večer na zprávu o odchodu Jána Kadlece náměstkyně primátora pro kulturu Markéta Záleská, která s historikem spolupracovala například při obnově Korunní pevnůstky. „Co všechno delal a co udelal pro Olomouc, je na hodne dlouhý příbeh. Nositel Ceny mesta. Předseda Vlastivedné společnosti muzejní. A taky místopředseda našeho spolku Muzeum Olomoucké pevnosti. Znali jsme se dlouho, skoro padesát let, pracoval s mým tatínkem. Už jako malé mi vyprável o Olomouci. A pak jsme se v roce 2007 sešli u projektu obnovy Korunní pevnůstky, z toho mel velkou radost.“ Jak Markéta Záleská dodala, olomoucká Korunní pevnůstka bude navždy spojená i s jeho jménem.

Fotografie:

| Poslední úprava: 7. září 2021 (út)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688