ERÚ (Energetický regulační úřad)
Energie  |  06.09.2021 16:59:00

OECD, ICER a ERRA

OECD, ICER a ERRA

6. 9. 2021

 

OECD

Síť ekonomických regulačních orgánů OECD (NER) podporuje dialog mezi více než 70 regulačními orgány z celého světa, které působí v různých odvětvích, jako jsou komunikace, energetika, doprava a voda. Členové NER sdílejí své zkušenosti, výzvy a inovativní řešení. Sekretariát podporuje NER prostřednictvím rozvoje pokynů, analytických prací a tematických nebo institucionálních přezkumů pod vedením předsednictva NER.

Předsednictvo NER" pod vedením vybraných delegátů, poskytuje podrobnější pokyny sekretariátu OECD v otázkách řízení a plánování pracovního programu. Členové předsednictva přispívají k plánování každého zasedání NER svolaného sekretariátem a účastní se konzultací k probíhajícím aktivitám.

Česká republika vstoupila do OECD 21. prosince 1995 jako její 26. člen, členem Agentury pro atomovou energii (NEA) při OECD se ČR stala v roce 1996, přičemž samotná Agentura vznikla již v roce 1958. K dohodě o Mezinárodním energetickém programu byla následně ČR přizvána v roce 1999 a po jeho ústavně právním projednání zákonem č. 46/2001 Sb.m.s. k němu přistoupila 25. února 2001.

ICER

Mezinárodní konfederace energetických regulačních orgánů (ICER) je dobrovolný rámec pro spolupráci mezi energetickými regulačními orgány z celého světa. Jejím cílem je zlepšit povědomí veřejnosti a tvůrců politik a porozumění regulaci energie a její úlohu při řešení širokého spektra socioekonomických, environmentálních a tržních problémů.

Světové fórum o regulaci energie (dále jen WFER") bylo vytvořeno v roce 2000 na základě spolupráce hlavních světových regulačních asociací v oblasti energetiky. Od té doby se WFER konaný pouze jednou za tři roky etabloval jako přední mezinárodní konference o regulaci energie. V rámci této platformy se shromažďují klíčoví hráči v energetickém průmyslu, tvůrci politik na vysoké úrovni, akademici a regulační orgány z celého světa, aby se zapojili do strategických a smysluplných rozhovorů o aktuálních otázkách energetického sektoru. První WFER (2000) se konal v kanadském Montrealu. V rámci WFER VI byla 19. října 2009 oficiálně ustavena Mezinárodní konfederace energetické regulace (ICER). Kolo konference se konalo v Aténách v Řecku a hostil jej Řecký regulační úřad pro energii (RAE) za podpory CEER.

V době svého založení bylo zakladateli ICER 11 národních a regionálních asociací pro regulaci energie:

AFUR: Africké fórum pro regulační orgány v oblasti služeb.

ARIAE: Iberoamerická asociace subjektů regulujících energii.

CAMPUT: Kanadská asociace členů soudů pro veřejné služby (dnešní kanadské regulační orgány pro energetiku a veřejné služby)

CEER: Rada evropských energetických regulačních orgánů.

EAPIRF: Regulační fórum pro infrastrukturu ve východní Asii a Tichomoří.

ERRA: Regionální sdružení energetických regulátorů.

MEDREG: Středomořské shromáždění regulačních orgánů v oblasti plynu a energie (dnes Asociace středomořských energetických regulačních orgánů)

NARUC: National Association of Regulatory Utility Commissioners.

OOCUR: Organizace regulačních orgánů v Karibiku.

RERA: Regionální asociace regulátorů elektřiny.

SAFIR: Jihoasijské fórum pro regulaci infrastruktury. Kromě toho se do ICER jako nový člen připojila Australská komise pro trh s energií (AEMC).

Během této doby se ICER zaměřila na čtyři klíčová témata: spolehlivost a zabezpečení dodávek, změna klimatu, konkurenceschopnost a cenová dostupnost a osvědčené regulační postupy.

Zdroj: http://icer-regulators.net/

ERRA

ERÚ se stal řádným členem Regionální asociace energetických regulačních orgánů (ERRA) v říjnu 2018. Jedná se o interinstitucionální neziskovou organizaci sjednocenou společným cílem jejích regulačních členů z Evropy, Asie, Afriky, Středního východu, Severní a Jižní Ameriky zlepšit regulaci energie. ERRA podporuje a usnadňuje výměnu údajů, informací a zkušeností mezi svými členy s cílem podpořit posílení a zlepšení regulačního rámce po celém světě a propagovat příležitosti pro budování kapacit prostřednictvím školení, webinářů, workshopů a networkingu prostřednictvím každoroční konference Energy Investment and Regulation". ERRA hrála zásadní roli při urychlování energetické reformy a rozvoje trhu v Evropě a Eurasii a její příběh od založení do současnosti nabízí důležitá poučení o tom, jak podporovat pokrok směrem k soběstačnosti v regulaci energie. Webové stránky ERRA umožňují přístup ke všem důležitým informacím o Sdružení pro jeho členy: školení a podcasty, online databáze tarifů, příspěvky k řadě otázek a k analytickým dokumentům výborů a pracovní skupiny ERRA a prostřednictvím online knihovny k dalším užitečným zdrojům mezinárodních organizací zabývajících se energetikou po celém světě. Činnosti v oblasti budování kapacit ERRA jsou otevřené jak regulačním, tak neregulačním orgánům.

Členové pravidelně přispívají k programům budování vnitřních kapacit a připravují technické a srovnávací zprávy, které slouží jako klíčový mechanismus k šíření odborných znalostí a osvědčených postupů mezi členy. ERÚ se zapojuje do jednotlivých pracovních skupin dle projednávaných témat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.09.2021ICER a OECD ERÚ (Energetický regulační úřad)
06.09.2021ACER,CEER a ERRA ERÚ (Energetický regulační úřad)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688