Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.09.2021 15:55:57

Damodaran: Příležitost na čínských technologiích?

Známý odborník na valuace a investice do akcií Aswath Damodaran se v posledním příspěvku na svém blogu věnuje čínskému trhu a turbulencím, kterým si v poslední době prochází kvůli vládní politice. Ve své rozsáhlé úvaze se profesor věnuje i čínským technologickým akciím a tvrdí, že čtyři největší se nyní obchodují s cenami pod svou fundamentální hodnotou. Co s tím?

Damodaran píše, že Didi a JD.com by „dal stranou“, protože rozdíl mezi cenou a odhadem hodnoty u nich není vysoký. Didi k tomu ještě nedospěla do fáze, kdy by měla jasný podnikatelský model. Co se týče valuace, bylo by u ní lepší postupovat na základě opčního modelu, než používat tradiční přístup předpokládající dlouhodobě funkční firmu. Co zbylá dvojka, kterou tvoří Alibaba a Tencent?

U těchto akcií Damodaran popisuje tři možnosti, jak by on sám mohl postupovat. Za prvé, koupí obě akcie a bude doufat, že se nenaplní scénář, v němž by čínská vláda byla vůči těmto společnostem nepřátelská. Za druhé, koupí jen jednu, a to jak na základě valuace, tak na základě faktorů, jako je kvalita managementu. A za třetí bude předpokládat, že vláda se bude k těmto firmám chovat nepřátelsky a pak není namístě kupovat ani jednu z nich.

Damodaran pokračuje, že netíhne ke koupi obou akcií, a kdyby si měl vybrat, dal by přednost Tencentu před Alibabou. Důvody má přitom tři. Tencent je podle něj lepší společnost, co se týče mixu podnikatelských aktivit, a platforma WeChat ospravedlňuje prémiovou valuaci. K tomu je podle profesora lepší koupit Tencent na burze v Hong Kongu než schránku z Kaymanských ostrovů, která zastupuje Alibabu na burze v New Yorku. K tomu pak Damodaran dodává, že sice obdivuje Jacka Ma jako podnikatele, ale firmy, v nichž hraje velkou roli podobná osobnost, mají vyšší riziko. Může tomu tak být i zde a podle některých názorů souvisí tvrdší regulace s tím, jak se Jack Ma v roce 2020 postavil proti vládě v Pekingu.

K Tencentu Damodaran dodává, že jeho akcie dobře kopírují akcie společnosti Naspers. Asi 80 % její hodnoty je totiž dána jejím podílem v Tencentu. Trh zde ale podle profesora počítá s asi 20 – 30% diskontem, který pramení z obav souvisejících se zdaněním Nasperu. Tento diskont se přitom „zdá být imunní proti jakémukoliv pokusu o jeho eliminaci ze strany Nasperu“. K tomu ale Damodaran píše, že on sám vidí pravděpodobnost poklesu tohoto diskontu jako scénář, který svým významem a možným přínosem převažuje to, že by svou investici do Tencentu provedl přes další firmu.

Na závěr své úvahy Damodaran píše, že investoři mohou ignorovat vládní politiku tam, kde je stabilní a neodchyluje se od běžných norem. Čínské technologické společnosti doposud měly vládu za svého pomocníka, minulý rok ale přinesl tvrdý budíček. Damodaran přitom nevěří, že vládě jde o spotřebitele či konkurenci, jejím cílem je podle něj moc nad daty a firmami samotnými.

Zdroj: Blog Aswatha Damodarana


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688