Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  06.09.2021 06:06:09

Německý hlavní index DAX 30 zažije historickou změnu. Přibude 10 titulů

Nejvýznamnější německý index frankfurtské burzy DAX (Deutscher Aktienindex) dozná s účinností od pondělí 20. září historickou změnu. Zatímco od jeho vzniku v roce 1987 zahrnoval stabilně 30 nejvýznamnějších/největších německých společností ze segmentu blue chips, nově jich bude 40. V návaznosti podružný index MDAX, z kterého či do kterého tituly primárně přestupovaly, se naopak zredukuje z 60 titulů na 50. 

pátek po uzavření trhů společnost Qontigo, coby globální tvůrce indexů a dceřiná společnost Deutsche Boerse, zveřejnila očekávaná konkrétní jména společností. Nováčkem indexu DAX tak za dva týdny bude ať už například výrobce letadel, on-line prodejce módy, výrobce obuvi/oblečení, dodavatel jídelních souprav či hlavní vlastník koncernu Volkswagen. Konkrétně tedy následující společnosti:

· Airbus SE

· Zalando SE

· Siemens Healthineers AG

· Symrise AG

· HelloFresh SE

· Sartorius AG Vz

· Porsche Automobil Holding

· Brenntag SE

· Puma SE

· Qiagen N.V.

Současné rozšíření indexu DAX vlastně završuje komplexní reformní proces, který byl zahájen loni v létě. Během posledních devíti měsíců bylo postupně zavedeno několik nových pravidel vlastně i v kontextu loňského kolapsu společnosti Wirecard. Kandidáti na členství v DAXu musí mít ve svých dvou posledních ročních finančních výkazech kladný ukazatel zisku EBITDA. S účinností od letošního března byla způsobilost indexu rozšířena na všechny emitenty na regulovaném trhu frankfurtské burzy. Zavedeny byly například požadavky na finanční výkaznictví se stanovenými sankcemi za jejich nedodržení. Firmy musí mít také vytvořený výbor pro audit.

S účinností od tohoto měsíce se pak zavedlo pravidlo, kdy rozhodujícím jediným kritériem pro zařazení je výše tržní kapitalizace. Index DAX tak skutečně bude zahrnovat 40 nejhodnotnějších německých korporací, pokud tedy splňují zmiňované pravidlo ziskovosti.

Stephan Flaegel, produktový ředitel pro indexy a benchmarky ve společnosti Qontigo, při oznámení nových členů indexu uvedl: ,,Dokončujeme největší reformu indexu DAX v naší historii, projevující se jako německý index Blue Chip, který bude reprezentovat větší spektrum německého kapitálového trhu. Za kvalitativní zlepšení a sladění s mezinárodními standardy vděčíme z velké části zpětné vazbě od účastníků trhu. Společnými silami jsme rodinu indexů DAX postavili do nejlepší možné pozice pro budoucnost.“

Zmiňovaných 10 společností by do tržní kapitalizace indexu mělo přidat zhruba 350 mld. EUR. Oznámené změny každopádně budou mít nemalý opad pro institucionální investory, resp. především pro veřejně obchodované fondy (ETF) sledující daný index. Agentura Bloomberg odhadla, že potřebný pohyb v investicích dosáhne okolo 16 mld. EUR.


Doplnit závěrem lze, že k další aktualizaci báze indexu DAX dojde 3. prosince. V pátek zmiňovaný index zakončil na cca 15 781 bodech, tedy zhruba 250 bodů pod maximy, které nově vytvořil v polovině srpna.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.06.2016Americké indexy zažily nejhorší den za 10 měsíců Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
10.12.2015Hlavní akciové indexy dnes bez velkých změn (10.12.2015) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688