mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  05.09.2021 07:51:00

České pivo prorazilo i na jordánský trh

České pivo prorazilo i na jordánský trh

05.09.2021 / 07:49 | Aktualizováno: 05.09.2021 / 07:51

První vlaštovkou na místním trhu je od konce letošního jara Budějovický Budvar. Nově, a to i díky přispění zastupitelského úřadu v Ammánu, je možné dát si tradiční český ležák i v některých významných jordánských hotelech.

Jordánsko zaujímá v množství spotřeby alkoholu ve statistikách Světové zdravotnické organizace zcela opačný konec než Česká republika. Kromě náboženských důvodů prodej ztěžují i speciální a mimořádně vysoká cla a daně na alkohol, jež jeho prodejní cenu zvyšují několikanásobně. Pivo má zde oproti destilátům a vínu navíc i slabší tradici, nicméně jeho obliba stále roste.

Ze zahraničních značek má v Jordánsku dlouhodobě nejsilnější pozici Amstel, který se zde i licenčně vyrábí, v hotelech a specializovaných prodejnách s licencí bývá k dostání obvykle i Heineken. Tradiční místní značkou je Petra, stále více se prosazuje první rodinný pivovar Carakale. Nyní se na jordánský trh dostal i Budějovický Budvar. S ohledem na obecně nízkou místní konzumaci točeného piva dovozce, jordánská společnost Albina&Hanna, zatím volí jen variantu v lahvích a plechovkách.

Společnost Albina&Hanna má s budějovickým pivovarem uzavřenu smlouvu. Její preferencí byl od počátku český partner bez nadnárodního vlastníka. Budvar prodává jednak prostřednictvím svého e-shopu, což je v Jordánsku stále populárnější způsob, jednak ho dodává i do řady specializovaných licencovaných obchodů s alkoholem v Ammánu. Novinkou je, že aktivní spoluprací zastupitelského úřadu ČR v Ammánu se k zařazení Budvaru do nabídky podařilo přesvědčit i sítě hotelů, a to včetně nejstaršího hotelu v Jordánsku, pětihvězdičkového ammánského InterContinentalu.

Prosazování českého piva na jordánském trhu, který je většinově muslimský, je běh na dlouho trať, ukazuje se ale, že to není nemožné. Vzhledem k výrazným překážkám pro alkoholické nápoje a zároveň narůstající místní oblibě nealkoholického piva (zejména s příchutěmi) se českým pivovarům nabízí i poměrně zajímavá příležitost v této oblasti. Pokud je obsah alkoholu nula promile, jsou tyto nápoje volně prodejné v běžných obchodech a nepodléhají speciálním daním, clům a dalším regulačním překážkám jako klasické pivo.

Zuzana Benešová, ekonomická diplomatka

Velvyslanectví ČR v Ammánu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688