Všechno, co potřebujete vědět o tepelných čerpadlech

Promyslete, který typ bude pro vaši nemovitost nejvhodnější

Tepelná čerpadla jsou vhodnou volbou vytápění při stavbě nových domů, ať už pasivních či klasických, nebo při rekonstrukci. Jsou univerzální pro jakýkoliv typ stavby - od prvorepublikové vily, až po bytový dům. Bývají častější volbou nejen kvůli ekologii, ale také díky dobrým cenám a státním dotacím. Každoročně u nás jejich počet přibývá, což potvrzuje i nárůst v uplynulém roce navzdory koronavirové krizi.

Promyslete, který typ bude pro vaši nemovitost nejvhodnější

Na trhu existují tři typy tepelných čerpadel, které se liší zdrojem, odkud teplo čerpají. Nejužívanější jsou vzduch-voda, méně pak země-voda a najdeme i voda-voda, která čerpají energii z vody. Čerpadlo země-voda získává teplo ze země, zatímco vzduch-voda odebírá teplo z venkovního vzduchu. „Systémy země-voda jsou stabilnější, energeticky úspornější a zároveň mají i delší životnost,“ vysvětluje Jiří Svoboda, jednatel české společnosti Master Therm tepelná čerpadla. Zároveň dodává, že v Čechách jsou rozšířenější čerpadla vzduch-voda, protože se snadno a rychle instalují a jsou dostupnější. Zásadní rozdíl spočívá v nutnosti pořízení zemního kolektoru, který je pro čerpadlo země-voda nezbytný a instalaci tepelného čerpadla zdražuje v řádu desetitisíců. Vložené investice se ale brzy vrátí v podobě nižších účtů za energie.

Investice, která se vám vrátí

Důvodem, proč si stále více domácností pořizuje tepelná čerpadla, je úspora peněz. I přes vyšší pořizovací cenu se investice vrátí během provozu a může vám zajistit až o 75 % nižší účty za energie. Klasický rodinný dům ušetří za 27 let téměř 1,4 milionu korun. Oproti klasickému kotli na dřevo je účinnost tepelného čerpadla země-voda násobně vyšší.

Využijte dotaci až 130 tisíc korun

Jak už jsme zmínili dříve, pořízení čerpadla není levnou záležitostí. V tom vám pomohou dotační programy, které podporují jejich instalaci nejen v nových nízkoenergetických domech, ale hlavně jako náhradu za vytápění klasickými způsoby jako jsou tuhá paliva či elektřina. U nás najdete dotační programy „Nová zelená úsporám, která poskytuje dotace ve výši 30 000–100 000 a „Kotlíkové dotace, díky kterým dosáhnete až na 130 000 . Informace o těchto programech najdete na stránkách Ministerstva životního prostředí, a také na www.novazelenausporam.cz.

Na co si dát pozor

Při výběru by měla patřit hlučnost mezi důležité parametry, které porovnáváte. Nekvalitní zařízení mohou obtěžovat hlukem nejen vás, ale i vaše sousedy. „Čerpadla jdou slyšet hlavně kvůli velkému průtoku vzduchu výparníkem. Výrobci kvalitních tepelných čerpadel věnují při vývoji velkou péči snížení akustického výkonu," zmiňuje Jiří Svoboda.

Pro vytopení vašeho domu je nutné si pohlídat tepelnou ztrátu, což je množství tepla, které z objektu vyzařuje při nejnižších venkovních teplotách. Výkon vašeho čerpadla by měl být odpovídající tepelné ztrátě, nebo mírně vyšší. U novostavby lze tento údaj dopočítat z průkazu energetické náročnosti budovy, zatímco u starších budov je nutné tento údaj nechat vypočítat odborníkem. S tím vám pomohou autorizovaní inženýři nebo instalační firma. Vždy je vhodné vybírat takové výrobky a dodavatelské firmy, které mají dlouhodobou působnost na českém trhu a dobré reference.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika