Radomír Jáč (Generali Investment)
Makroekonomika  |  03.09.2021 14:17:32

Průměrná mzda v české ekonomice vykázala v letošním druhém čtvrtletí silnější růst, než čekal trh, zároveň ale slabší, než jaký předpokládala ČNB

Silný růst průměrné nominální mzdy byl podpořen statistickými efekty nízké srovnávací základny, kterou představuje vývoj mezd v loňském v loňském druhém čtvrtletí, kdy na ekonomiku a trh práce dopadly uzavírky související s první vlnou pandemie.
Dvouciferný meziroční růst nominální mzdy vykázala řada odvětví včetně ubytování, stravování, pohostinství či zpracovatelského průmyslu, nejsilnější mzdový růst ale vykázalo odvětví zdravotní a sociální péče (bezmála 44 %) v důsledku výplaty mimořádných odměn za práci během pandemie.
 
Meziroční růst průměrné nominální mzdy v letošním druhém čtvrtletí činil 11,3 %, což představuje nejsilnější mzdový nárůst za historii měření, tedy od roku 2001.
Reálná mzda, tedy nominální mzda očištěná o inflaci, vzrostla o 8,2 %, což taktéž představuje historický rekord.
Finanční trh očekával růst reálné mzdy na úrovni 5,7 %, ČNB ve své prognóze prezentovaní počátkem srpna očekávala pro reálnou mzdu za letošní druhé čtvrtletí růst 9,1 %.
Jakkoliv byl mzdový růst za letošní druhé čtvrtletí historicky nejsilnější za uplynulých 20 let, tak byl o necelý jeden procentní bod slabší, než předpokládala centrální banka.
 
Za silným růstem mezd stojí kromě probíhajícího oživení české ekonomiky dva významné jednorázové faktory.
Silný meziroční růst mezd v letošním druhém čtvrtletí byl ovlivněn jednak statistickými efekty v podobě velmi nízké srovnávací základny – situace na trhu práce a tedy i vývoj mezd byly v loňském druhém čtvrtletí nepříznivě ovlivněny první vlnou pandemie koronaviru a souvisejícími odstávkami v průmyslové výrobě a ve službách.
Dalším významným efektem byly výplaty koronavirových bonusů v odvětví zdravotní a sociální péče v letošním druhém čtvrtletí, což v tomto odvětví vedlo k enormnímu meziročnímu nárůstu průměrné nominální mzdy o 43,8 %.
 
Kromě rekordního a v tomto ohledu jednorázově silného nárůstu mezd ve zdravotní a sociální péči hlásí dvouciferný meziroční růst mezd například také odvětví ostatních činností (19,2 %), odvětví ubytování, stravování a pohostinství (17,3 %) anebo činnosti v odvětví nemovitostí (15,4 %).
Zpracovatelský průmysl hlásí nárůst nominální mzdy o 11,3 %, tedy v souladu s průměrný růstem v celé ekonomice.
Jediné odvětví, jež hlásí pokles nominální mzdy, meziročně o 1,6 %, je peněžnictví a pojišťovnictví.
 
Vrátíme-li se k ekonomice jako celku, kde nárůst průměrné mzdy činil 11,3 %, tak celkový objem mezd v ekonomice v letošním druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o 12,1 % s tím, jak celkový nárůst nominální mzdy musíme upravit o růst zaměstnanosti, jenž v meziročním vyjádření činil 0,7 %.
 
Silný mzdový nárůst za letošní druhé čtvrtletí byl do značné míry ovlivněn jednorázovými faktory, mezi něž patří nízká srovnávací základna pro meziroční srovnání v podobě vývoje mezd v loňském druhém čtvrtletí a letošní výplata koronavirových bonusů pracovníkům v odvětví zdravotní a sociální péče.
Pro letošní druhé pololetí je namístě předpokládat zpomalení růstu průměrné nominální mzdy.
Jestliže za letošní první pololetí vzrostla průměrná nominální mzda v české ekonomice meziročně o 7,3 %, tak za letošní rok jako celek lze čekat mzdový růst v oblasti 5,5 %.
V reálném vyjádření, tedy v situaci, kdy bude celoroční inflace mírně nad třemi procenty, by tak průměrný reálný výdělek v ekonomice za celý rok 2021 mohl vzrůst zhruba o 2,3 %.
Pro srovnání, v roce 2020 průměrná nominální mzda v české ekonomice vzrostla o 3,1 % a v reálném vyjádření klesla o 0,1 %.

Radomír Jáč

Radomír Jáč

Radomír Jáč působí na kapitálových trzích již dvacet let, a to s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách a asset management společnostech aktivních na středoevropských trzích. Profesně pokrývá makroekonomický vývoj včetně měnové a rozpočtové politiky, vývoj měnových kurzů či výnosů vládních dluhopisů, především ve středoevropském regionu (včetně české ekonomiky) a v eurozóně. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Volný čas dělí mezi své nejbližší, běh a literaturu.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo Generali

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688