Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  03.09.2021 12:00:00

Revoluce na německém akciovém trhu: DAX dostane deset nových členů a mění pravidla

Klíčový německý akciový index DAX stojí před největší proměnou od roku 1988. Německá burza pověřila operátora indexu, entitu Qontigo, přípravami rozšíření členů indexu DAX ze současných 30 o deset na celkových 40 členů. Pro stávající i nové členy indexu pak mají vstoupit v platnost nová kritéria. Qontigo má dnes večer uvolnit další podrobnosti. Přinášíme nejnovější odhady JPMorgan Chase a DWS.

JPMorgan předpovídá, že nováčky v indexu DAX budou především rychle rostoucí společnosti s vyšším naceněním typu Zalando, Hello Fresh, Airbus nebo Siemens Healthineers. Mezi dalšími kandidáty jsou dle JPMorgan Puma, Porsche nebo Brenntag.

Tabulka: Odhady změn v indexu DAX dle JPMorgan

DAX

Podle odhadů DWS Group nováčci dodají do indexu DAX zhruba 350 miliard eur tržní hodnoty. "DAX učiní menší krok od indexu dividendového směrem růstového," komentuje Silke Schluesen z banky Stifel. Podle DWS změny pomohou DAXu získat více mezinárodní pozornosti. Dle Christopha Ohma z DWS mu pomohou odvětví e-commerce či medicínská odvětví. Od počátku roku DAX získává kolem 15 %, loni za jinými evropskými a americkými indexy zaostával. Delší pohled a zohlednění dividend říká, že dlouhodobý výkon byl podobný Stoxx 600 nebo S&P 500.

Podle informací, známých již od listopadu loňského roku, budou nová pravidla požadovat po stávajících i nových členech indexu kvartální finanční výkazy a roční auditované finanční výsledky s tvrdými opatřeními v podobě vyloučení z indexu pro ty členy indexu DAX , kteří by nebyli schopni své auditované finanční výkazy dodat. Jde v tomto bodě o zjevnou odpověď na kazu Wirecard. Vedle klíčové indexu DAX se pravidla vztahují na MDAX, SDAX a TecDAX.

POdle dostupných informací mají také potenciální uchazeči o vstup do indexu DAX vykazovat v posledních dvou letech ziskové hospodaření. Zisk je definován jako dvakrát po sobě jdoucí kladný zisk na úrovni EBITDA.

Rozhodnutí německého burzovního operátora navazuje loňské tržní konzultace, během kterých burza dle svého prohlášení vyhodnotila přes 600 reakcí.

„Účastníci trhu budou benefitovat z jasného setu jednodušších pravidel v souladu s mezinárodními standardy a nových kvalifikačních kritérií pro vstup do indexu,“ je přesvědčen Stephan Flaegel, Global Head of Benchmarks & Indices v Qontigo.

Složení německého akciového indexu DAX je po mnoho let postaveno na „tradičních“ kritériích tržní kapitalizace a zobchodovaného objemu. Nově má být pro DAX parametr zobchodovaných objemů opuštěn, tržní kapitalizace zachován a likvidita spolu s kvalitativní rovinou té které emise vstupovat do hodnocení potenciálního vstupu té které firmy do indexu.

Burza a Qontigo zatím plní avizovaný scénář. Požadavky na kvartální výkazy měly vstoupit platnost s koncem prvního čtvrtletí 2021, nárůst členů na 40 se pak má odehrát právě ve třetím čtvrtletí roku 2021, konkrétně v září 2021. Stávajícím členům však bude poskytnuto přechodné období do srpna roku 2022 pro adaptaci na nové podmínky indexu.

Návrhem, který neprošel, byla blokace účasti v indexu pro firmy, jejichž byznysem jsou zbraně (formulováno jako controversial weapons). Qontigo tento parametr odmítlo a dodalo, že by byl konkrétně zasažen jeden stávající člen indexu MDAX a proi takový krok nebyla shoda. "V rovině udržitelnosti a ESG jsme zaznamenali bouřlivou odezvu a mix názorů. Řada členů vznášela otázku, zda tato kritéria mají ve skladbě indexu mít roli. Budeme v tomto směru pokračovat v dialogu a účastníky trhu," poznamenal Flaegel.

Zemětřesení po Wirecard, ale nejde jen o ni

Změna pravidel hry pro klíčový německý akciový index DAX , která byla po tři předchozí dekády takřka neměnná, se odehrává od loňska v reakci na odhalené podvodné hospodaření fintechové platformy Wirecard, který přitom platila za velmi progresívního člena indexu. Kolapsem firma prošla v loňském červnu a na tento fakt navázala opatření regulátorů i operátora německé burzy.

Nejde ale jen o Wirecard, paradoxně nyní i o jeho nástupce. Wirecard v indexu nahradila firma Delivery Hero SE a právě u ní byl loni od počátku rozporován fakt, že zatím nikdy nevykázala zisk na bázi celoročních (a auditovaných) čísel. Za nových pravidel by se tehdy tato firma do indexu nedostala.

Pro významné společnosti bude účast v akciových indexech stále důležitější ruku v ruce s tím, jak posiluje pasívní investování proti aktivnímu. V ETF, následujích německý akciový index DAX , je dle propočtů agentury Bloomberg již dnes přes 14 miliard eur aktiv.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688