mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  31.08.2021 15:59:00

Slovensko připravuje rozsáhlou rekonstrukci silničních mostů

Slovensko připravuje rozsáhlou rekonstrukci silničních mostů

31.08.2021 / 15:43 | Aktualizováno: 31.08.2021 / 15:59

Na Slovensku je cca 8 200 silničních mostů. Stav těchto mostů se dlouhodobě zhoršuje a mnohé z nich jsou jen krok od havarijního stavu. Kritická situace vede k tomu, že příslušní správci odpovědní za stav mostů, jsou vzniklou situací přinuceni začít s rozsáhlou opravou nebo rekonstrukcí mostů.

Mosty a silnice na Slovensku nemají jednoho správce, resp. majitele. Dálnice a rychlostní silnice jsou pod správou Národní dálniční společnosti (NDS), a.s., která je ve vlastnictví státu. NDS má ve své správě celkem 815 mostů. I když zatím mosty ve správě NDS nevykazují dle kontrolních autorit výraznější zhoršení stavu, NDS již v letošním roce opravuje nebo připravuje opravu 8 mostů. Jejich oprava, res. obnova má stát přes 12 mil. EUR (bez DPH).

Mosty na silnicích I. třídy jsou pod správou Slovenské správy silnic (SSC). Ta spravuje přibližně 1784 mostů. Z toho v nevyhovujícím stavu je 546 mostů, z nichž až 204 mostů je v nejhorším, až havarijním stavu. Náklady na jejich rekonstrukci se odhadují na 162 mil. EUR, v letošním roce z důvodu absolutního nedostatku finančních zdrojů budou opraveny pouze nejkritičtější části mostů. Se systémovými opravami by se dle SSC mělo začít od příštího roku. K prvním opravovaným mostům by měly patřit např. most v Oravské Jasenici, ale i most v obci Vištuk v okrese Pezinok. V současnosti se pracuje na projektové dokumentaci a předpokládaný termín výstavby se z roku 2022 posouvá až na rok 2023.

Silnice II. a III. třídy jsou spravovány jednotlivými kraji. Na těchto silnicích je 5 395 mostů, z nichž dle výsledků Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) SR je až 1 154 mostů ve třech nejhorších kategoriích a vyžadují okamžitou opravu a 2 478 mostů je rizikových. Zatímco počty mostů ve špatném až rizikovém stavu na těchto silnicích ročně narůstají, počet vyhovujících mostů neustále klesá a v současnosti existuje pouze 1 763 vyhovujících mostů na těchto silnicích.

Dlouhodobé zhoršování stavu mostů, které jsou ve správě samosprávních krajů, je důsledkem dlouhodobě neodpovídajícího financování ze strany státu. Dle zprávy NKÚ je nezbytné schválit nový systém vícezdrojového financování modernizace silniční infrastruktury, včetně mostních objektů.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR považuje koncepční řešení problematiky mostů za mimořádně důležité. Aktuálně se proto ministerstvo zabývá možností vytvoření Fondu dopravní infrastruktury po vzoru České republiky.

Kromě problémů s finančním zabezpečením údržby a opravy mostů zápasí Slovensko
i s nedostatkem fundovaných odborníků v této oblasti. Díky neodborným postupům u oprav mostů byly v mnoha případech peníze investovány do oprav, které neřešily podstatu problému, proč jsou mosty v nevyhovujícím stavu.

Připravovaná rozsáhlá, nicméně nezbytná oprava nebo rekonstrukce mostů na Slovensku může být významnou příležitostí pro české firmy z oblasti stavebních konstrukcí a mostů, ale i pro odborníky v oblasti projektové dokumentace příslušných rekonstrukcí a oprav mostů.


Autor: Hildegarda Horská, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Bratislavě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688