mzv.cz (MZv ČR)
Z regionů  |  30.08.2021 00:00:00

Vysvětlení některých nepřesností kolem fungování Střední školy při ruské ambasádě v Praze

Vysvětlení některých nepřesností kolem fungování Střední školy při ruské ambasádě v Praze

30.08.2021 / 15:14 | Aktualizováno: 30.08.2021 / 15:25

Česká strana opakovaně již od dubna letošního roku prostřednictvím MZV oficiálně upozorňuje ruskou stranu, aby fungování této školy uvedlo do souladu s českým právním řádem a opakovaně nabízelo pomoc s potřebnými administrativními kroky. Naposledy dnes Ministerstvo zahraničních věcí ČR odeslalo Ruské federaci diplomatickou nótu týkající se fungování Střední školy při Velvyslanectví Ruské federace v Praze (škola zajišťující vzdělání na úrovni základní a střední školy).

Ruská strana zatím bohužel neučinila žádné kroky vedoucí k tomu, aby uvedená škola mohla řádně fungovat i v následujícím školním roce, ačkoliv jí byla nabízena součinnost. Ruská strana byla opakovaně upozorňována, aby převedla fungování své školy do režimu tzv. zahraniční školy na území ČR, jako je tomu i v případě jiných ambasád. V tomto režimu funguje dalších 18 škol, některé z nich také při ambasádách v Praze. Jiná možnost zakládající se na diplomatických výhodách pro učitele není ze strany ČR akceptovatelná.

Česká strana důrazně odmítá tvrzení, že nese jakýkoliv díl odpovědnosti za ukončení činnosti uvedené školy. Je odpovědností zřizovatele školy, tedy v tomto případě ruské strany, aby škola plnila veškeré podmínky a povinnosti plynoucí z právních předpisů přijímajícího státu v oblasti školství,“ uvádí se v diplomatické nótě předané Ruské federaci. Ani přes opakované nabídky pomoci ze strany MZV, počínaje jeho nótou ze dne 22. dubna 2021, přes několikerá jednání mezi zástupci ministerstva a zástupci velvyslanectví na toto téma, neučinila ruská strana nic, aby umožnila pokračování výuky na výše uvedené škole i v nadcházejícím školním roce.

Velvyslanectví bohužel odmítlo nabídky ze strany MZV na zprostředkování jednání o urychleném vyřešení nastalé situace Střední školy při Velvyslanectví Ruské federace s příslušnými pracovníky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Na základě jeho rozhodnutí by mohlo být umožněno žákům plnit ve výše uvedené škole povinnou školní docházku podle právních norem České republiky.

Ministerstvo zahraničních věcí trvá na tom, že zahraniční školy registrované MŠMT, nabízející vzdělávání uznané českou stranou, se ve své činnosti musí řídit platnými právními normami právního řádu České republiky. Této povinnosti se nemohou zbavit odkazem na právní řád země zřizovatele - tedy pokud dotyčná škola působí v České republice, musí respektovat české právní prostředí.

V současnosti eviduje MŠMT devatenáct zahraničních škol s platným povolením plnění povinné školní docházky na území ČR (podle § 38 odst. 1 písm. c zákona č. 561/2004 Sb.). Osmnáct z nich (např. bulharská, americká nebo japonská škola), tedy všechny kromě Střední školy při Velvyslanectví Ruské federace, působí dlouhodobě v ČR v souladu s českým právním řádem, bez jakékoliv vazby na MZV, tedy bez registrace jejich personálu na Diplomatickém protokolu a bez požívání jakýchkoli výsad a imunit. Učitelé či jiný školní personál nepotřebuje z logiky věci disponovat diplomatickými výhodami a imunitami pro výkon své učitelské profese.

Záleží tedy pouze na ruské straně, jak naloží se zmíněnou střední školou. MZV i při této příležitosti znovu nabízí ruské straně veškerou součinnost při transformaci uvedené školy do postavení totožného s postavením ostatních zahraničních škol působících v Česku a umožnění jejího fungování za totožných podmínek, jaké má ostatních osmnáct zahraničních škol.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688