Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.08.2021 15:02:00

Jak může změna klimatu ovlivnit inflační tlaky? S globální cenou uhlíku dramaticky, tvrdí ve Fidelity

Změna klimatu a politika zaměřená na její zpomalení budou určovat vývoj hospodářského růstu v tomto století. Investoři již nyní vyčleňují odvětví, která by měla prosperovat, a ta, která přechod od uhlíku poškodí. Méně se však hovoří o potenciálním dopadu změn v energetice na inflaci. Tomu se věnuje nejnovější článek od společnosti Fidelity International.

„V našem nejnovějším výzkumu představujeme hlavní myšlenky, které je třeba vzít v úvahu při zahrnování změny klimatu do předpokladů vývoje kapitálového trhu (CMA). Na těch je totiž založen náš strategický proces alokace aktiv,“ říká Salman Ahmed, globální ředitel oddělení makro a strategické alokace aktiv, ve zprávě, která se zaměřuje na dopad klimatické změny na strategickou alokaci aktiv.

„Podle našeho názoru bude rozumná reakce na změnu klimatu vyžadovat stanovení ceny za emise uhlíku. Ty přitom byly nezávislou a zároveň zásadní součástí hospodářského růstu od průmyslové revoluce, tedy zhruba po 150 let. Zdá se, že to se pomalu blíží realitě. Dne 14. července EU v rámci řady opatření zaměřených na splnění klimatických cílů oznámila plán zavést od roku 2026 uhlíkovou daň na dovoz různého zboží v závislosti na množství emisí oxidu uhličitého vyprodukovaných při výrobě. Tato myšlenka už získala i předběžnou podporu ministrů financí skupiny G20 a ECB.“

Jak by však zavedení smysluplného globálního systému stanovování cen uhlíku ovlivnilo inflaci?

K dosažení čisté nuly do roku 2050 by trajektorie cen uhlíku musela být velmi strmá, od současných průměrných zhruba 3 USD za tunu přes 150-200 USD v polovině tohoto desetiletí až po 700-800 USD do roku 2050. Jak ukazuje následující graf, to by mělo významný dopad na inflaci. Neznámou zůstává, že rychlost a načasování jakéhokoli systému stanovování cen emisí závisí na politických opatřeních. Pokud se světoví lídři pokusí řešit změnu klimatu včas, bude zvýšení inflace v důsledku stanovení „cen uhlíku“ vyšší a dostaví se dříve. Jestliže to odloží, bude dopad na inflaci o něco menší, ale stále významný.

Ocenění emisí by ve střednědobém horizontu způsobilo výraznou inflaci:

inflace emise Fidelity

Graf ukazuje změnu inflace v procentech ve srovnání s předchozím trendem u cen uhlíku a s plánovanou čistou nulou do roku 2050.

(Zdroj: NGFS Climate Scenarios for central banks and supervisors, červen 2021)

Zatímco investoři pokračují v debatách o tom, zda inflace zůstane po pandemii covid-19 vyšší, je třeba také důkladně sledovat politickou vůli k řešení klimatických změn.

Zatímco řada faktorů, které v současné době vyvíjejí tlak na inflaci, jsou s největší pravděpodobností přechodné, Fidelity International tvrdí, že politika zaměřená na dosažení čistě nulových emisí do roku 2050 má potenciál probudit trvalejší inflační síly, které trhy stále ještě nezohledňují a investoři je podceňují.

Zdroj: Fidelity

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688