army.cz (MO ČR)
Armáda  |  27.08.2021 00:00:00

Kvůli misi převáželi ženisté tanky přes Labe

Na začátku příštího roku má tato jednotka vystřídat své kolegy v 8. úkolovém uskupení eFP (Enhanced Forward Presence) Lotyšsko. Tento výcvik na vodním cvičišti v Litoměřicích je první větší společnou přípravou.

Přeprava bojové techniky po vodě

Hlavním úkolem pontonové roty je sestavení tzv. přívozového soulodí, na kterém se pak po vodě přepravuje bojová technika. Vojáci ze břehu do vody shodí čluny a pak téměř sedm metrů dlouhé pontonové díly. Ty spojí v soulodí pomocí člunů. Na něm se pak dají převážet přesunující se jednotky, např. tankové nebo s lehkými obrněnými vozidly. „Tento proces je hlavní gró celé naší práce a naši vojáci musí jednotlivé činnosti ovládat i se zavřenýma očima,“ vysvětluje velitel 8. úkolového uskupení kapitán Jan Dvořák.

Ne každý z účastníků výcviku má s pontony zkušenosti, základní odbornou část se tu musí všichni před nasazením do mise doučit. U některých odborností trvá výcvik déle. „Například řidič se musí naučit pracovat s navijákem při shozu a vytažení pontonu či lodí. Anebo člunaři. Ti zase potřebují absolvovat kurz na člun MO 634, který trvá dva až tři týdny,“ potvrzuje poručík T. M., velitel pontonové čety.

Síla a vytrvalost

Práce na pontonech je fyzicky hodně náročná, vyžaduje velkou sílu i výdrž. Je důležité dodržovat bezpečnostní opatření, protože se pracuje s těžkými součástkami. „Jednotlivé díly nedržíte při výcviku jednou, ale do rukou je vezmete x krát. Každou chvíli zvedáte skoro 40 kg těžkou kotvu, pak pracujete s osmikilovou montážní tyčí, bidlem a pořád dokola. Po celém dni toho mají všichni dost. Hlavně je důležité udržet po celou dobu pozornost, abyste nepřišli třeba o prsty,“ popisuje náročnost práce pontonisty velitel prvního pontonového družstva rotný P. N.

Po výcviku v Litoměřicích čeká na budoucí účastníky zahraniční mise další trénink, např. nakládání na železnici. Společnou přípravu uzavře komplexní polní výcvik ve vojenském prostoru Boletice, kde velitel pluku na závěr zkontroluje sladěnost celé jednotky v jednotlivých oblastech.

  • Jednotky Armády České republiky působí v Pobaltí v rámci Alianční předsunuté přítomnosti eFP (Enhanced Forward Presence). Alianční předsunutá přítomnost je jedním z hlavních výstupů Varšavského summitu z července 2016. Spočívá ve vytvoření čtyř bojových uskupení v síle posíleného praporu umístěných v Polsku pod vedením USA, v Litvě pod vedením Německa, v Lotyšsku pod vedením Kanady a v Estonsku pod vedením Velké Británie. Konkrétní vojenský příspěvek členských států je potvrzením národního závazku vyplývajícího z principu kolektivní obrany NATO.
]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688