Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  27.08.2021 12:23:27

Perly týdne: Velký obrat v inflaci a prostředí nenahrávající síle dolaru

Podle Commerzbank se nepohybujeme v prostředí, které by nahrávalo dlouhodobější síle dolaru a tapering nebude znamenat výraznější růst sazeb. Alpine Macro hovoří o možnosti prudkého obratu u inflace, Goldman Sachs zase predikuje zmenšování mezery mezi ziskovými výnosy akcií a výnosy obligací. A ještě více v nových Perlách týdne

Dolar nahoru jen kvůli averzi k riziku: Další posilování dolaru je nepravděpodobné, minimálně z fundamentálních důvodů. Pro Bloomberg Markets to uvedla Esther Reichelt z Commerzbank s tím, že dolar ale může jít nahoru kvůli dalšímu zvyšování averze k riziku. Důvodem by naopak neměl být úrokový diferenciál, přesněji řečeno rozdíly v očekávaném vývoji sazeb.

Sazby by se totiž i v USA měly dál držet nízko a podle ekonomky to platí i v případě, že by americká centrální banka začala s takzvaným taperingem. Tedy s omezováním a následně úplným ukončením nákupů aktiv. Ani samotný tapering by totiž neměl vést k výraznějšímu růstu sazeb a vládních výnosů v USA a tudíž by neměl být důvodem pro posilování kurzu americké měny.

Reichelt míní, že na trhu naopak převažuje názor, podle kterého ohlášení taperingu automaticky nastartuje další posilování dolaru. Vedle výše uvedeného ale proti tomu podle ekonomky stojí i poslední inflační data. Ukazují totiž, že inflace skutečně zpomaluje a tudíž se nepotvrzují obavy z dlouhodobě vysoké inflace, situace se naopak začíná normalizovat. Celkově se tak nepohybujeme v situaci, která by nahrávala dlouhodobé síle dolaru.

Jaká měna by měla k dolaru posilovat nejvíce? Ekonomka míní, že záleží na tom, která země se bude nejvíce pohybovat směrem k normalizaci své monetární politiky. V této souvislosti se tak hovoří například o posilování norské měny, ovšem v poslední době jsou podobné úvahy přehodnocovány s ohledem na další vývoj pandemie. Každopádně blíže k normalizaci své monetární politiky jsou právě země jako Norsko, či Kanada.

Výnosová mezera: Goldman Sachs v následujícím grafu popisuje vývoj výnosové mezery – rozdílu v obráceném PE akciového trhu (ziskový výnos) a výnosů dlouhodobých obligací. Podle banky se tento rozdíl bude postupně normalizovat – pohybovat směrem k dlouhodobému průměru z hodnot, které byly nad ním (ziskový výnos převyšoval výnosy obligací o více než 230 bazických bodů):

perly 1

Zdroj: Twitter

Propad dřeva: Doug Yearley stojí v čele společnosti Toll Brothers a na CNBC hovořil o vývoji cen stavebního dřeva a souvisejících produktů. Právě stavební dřevo je již řadu měsíců ostře sledovanou komoditou, protože jeho ceny nejdříve prošly prudkým růstem, aby následně stejně prudce padly dolů. Ředitel uvedl, že nyní průměrný výdaj na tuto položku při stavbě domu klesl v absolutní hodnotě o 40 000 dolarů. To se podle něj dalo čekat, ale překvapivá byla rychlost korekce. Ta pak jeho společnosti ulevuje od jiných nákladových tlaků a umožňuje udržet marže. Toll Brothers čelí problémům na straně pracovní síly a některých dodávek, ale to, co se děje na trhu se stavebním dřevem, je „velmi pozitivní“.

Velký inflační obrat? Inflací se v následujícím grafu zabývá i Alpine Macro. Jeho první část ukazuje dosavadní vývoj jádrové inflace i její projekce pro následující roky a to jako vývoj cenového indexu. Druhý graf ukazuje míru inflace a to opět historickou a projektovanou:

perly 2

Zdroj: Twitter

Apline Macro tvrdí, že inflace by se mohla rychle obrátit. První část grafu ukazuje modrou křivkou i vývoj po roce 2008 a červená křivka včetně projekcí implikuje, že by se cenový index měl v následujícím roce vrátit zpět na svůj předpandemický trend. Nyní se sice index nachází znatelně nad ním, podle Alpine Macro by to ale mohla eliminovat následující čtvrtletí s výrazným inflačním ochlazením.

Osm let k pohlavní paritě: V USA a i mimo ně se v poslední době diskutuje o tom, zda a jak zvyšovat diverzitu ve vedení společností. CNBC v této souvislosti informovala, že u firem v indexu Russell 3000 je nyní v dozorčích radách 25 % křesel obsazeno ženami, v posledním čtvrtletí ale nově přijatí členové byli již zhruba z poloviny představováni ženami. Podle CNBC by ovšem i tak trvalo osm let, než bude dosaženo „pohlavní parity“. K tématu na CNBC hovořila i Audrey Robertson, která stojí v čele společnosti Franklin Mountain Energy. Uvedla, že její odvětví, tedy energetika, není zrovna proslulé tím, že by prosazovalo do vedení společností ženy. I kdyby zde bylo nakonec dosaženo zmíněného polovičního podílu, ani zdaleka to zde neznamená celkovou rovnost žen.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688