Export (export.cz)
Ze světa  |  26.08.2021 14:35:35

Slovinská privatizace pokračuje. Na řadě je outdoorový výrobce Alpina

Plán privatizace slovinských státních firem pomalu postupuje kupředu. Další v řadě by měla být společnost Alpina, významný výrobce zimní sportovní a módní obuvi.

Ilustrační foto Alpina Sports

Společnost Alpina, jejímž stoprocentním majitelem je státní Slovinská konsolidační banka (Družba za upravljanje terjatev bank, DUTB), získala globální věhlas zejména mezi sportovci, kteří se zabývají alpským lyžováním a během na lyžích. Sídlo společnosti i její výroba se nachází ve Slovinsku, výrobní závody jsou také v Bosně a Hercegovině a v Číně. Firma s 1189 zaměstnanci má silnou tržní pozici zejména na trzích bývalé Jugoslávie a Skandinávie, mezi další významné trhy patří také Severní Amerika.

V roce 2020, který byl výrazně ovlivněn pandemií covid-19, vytvořila skupina příjmy z prodeje ve výši 38,7 milionů eur (51,7 mil. eur v roce 2019). EBITDA činila -0,3 mil. eur (2,3 milionů eurroce 2019), projekce EBITDA na letošek činí 1,8 mil. eur.

DUTB jako finanční vlastník od roku 2015 provedla ve společnosti Alpina rozsáhlou sanaci, která vedla ke stabilizaci obchodních operací. Další rozvoj a vizi společnosti bude moci rozvíjet nový soukromý majitel, který firmě umožní vstup na nové trhy a zajistí přístup k novým distribučním kanálům. Získá také možnost optimalizace výrobních programů, výrobních lokalit a kapacit.

Poradcem pro privatizaci je společnost KPMG. Případní zájemci o investici obdrží ze strany prodejce návrh dohody o mlčenlivosti (non-disclosure agreement) a po jeho podpisu další dokumentaci s podrobnějšími informacemi, která bude k dispozici již na začátku září 2021. Proces prodeje bude dvoustupňový s předložením nezávazných nabídek předběžně na začátku října 2021. Pro více informací se můžete obrátit také na ekonomicko-obchodní oddělení Velvyslanectví ČR v Lublani.

Prodej společnosti Alpina je zajímavou investiční příležitostí pro potenciální investory v oblasti zimních sportů a v obecném smyslu pro subjekty, které mají zájem o další rozvoj tradiční firmy s globálním dosahem.

Dagmar Šober, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Lublani


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688