Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  25.08.2021 12:58:40

Akcie Tilray: Podaří se investicí do MedMen dobýt konopný trh v USA?

V dnešní analýze se zaměříme na akcie Tilray. Jde o titul, který patří do farmaceutického průmyslu. Společnost se ale mírně vymyká, protože Tilray se věnuje tzv. lékařskému konopí. Tilray akcie mají za sebou IPO z roku 2018, takže se na burze obchodují poměrně krátce.

Společnost má za sebou dynamický cenový vývoj z přelomu 2020/2021. Došlo také ke spojení s firmou Aphria a k investicím do firmy MedMen. Navíc se zdá, že se ještě více blíží legalizace konopí v USA na federální úrovni.

V dnešním příspěvku si akcie Tilray rozebereme z fundamentálního hlediska. Potom bude následovat technická analýza. Ještě předtím si však uvedeme důležité aktuální události a velmi krátce si společnost představíme.

Logo Tilray

V článku se dozvíte:

  1. Spojení Tilray a Aphria
  2. Blíží se legalizace na federální úrovni?
  3. Tilray investuje do MedMen
  4. Představení společnosti Tilray
  5. Fundamentální analýza akcie Tilray (TLRY)
  6. Technická analýza akcie Tilray (TLRY)
  7. Závěrem
  8. Obchodujte s akciemi Tilray (TLRY) prostřednictvím LYNX

Spojení Tilray a Aphria

Společnost Tilray se definitivně spojila s další konopnou společností Aphria, což bylo oznámeno ke konci roku 2020. Dle květnových zpráv je spojení obou firem kompletní a byznys bude pokračovat pod značkou Tilray. Samotná akvizice je specifická, protože se označuje za reverzní. Za reverzní akvizice se považují spojení, kdy se veřejně obchodovatelná společnost (public company) spojí s firmou, jejíž akcie jsou pouze v soukromém vlastnictví (private company). Firma Aphria se fakticky vyhnula celému procesu, které je spojeno s IPO.

Muselo dojít k výměně akcií, kdy za jednu akcii Aphria dostali akcionáři společnosti 0,8381 akcie Tilray. Spojení obou firem pro trh znamenalo, že z pohledu výnosů vznikla vůbec největší firma. Co bylo vlastně účelem akvizice? Jednak mají mnohem větší potenciál, co se týče nasycení trhu a hlavně mají mnohem silnější pozici vůči vládním úřadům.

Mohou tak mnohem efektivněji lobovat za své zájmy. Ve Spojených státech (a vlastně na celém světě) je čím dál větší tlak na zmírnění zákonů pro potírání drog. Respektive, aby zákony na marihuanu nehleděly pouze jako na škodlivou návykovou látku.

Blíží se legalizace na federální úrovni?

Očekává se, že americký kongres na federální úrovni zmírní zákony, které trhu pořád komplikují obchod. Fakticky až 36 amerických států zlegalizovalo konopí pro lékařské a rekreační využití, ale na federální úrovni jsou laboratoře a výrobci s prodejci omezováni. Vzhledem k tomu, že potenciální výnosy jsou obrovské, tlak na zmírnění federálních zákonů je obrovský. Jenom za minulý rok prodeje legálního konopí vzrostly o 45 %. Odhaduje se, že jenom za rok 2026 by mělo z prodejů plynout 41 miliard USD.

Jak jednotlivé americké státy konopí legalizují, úměrně tomu roste i politický tlak na legalizaci v celé zemi. A má to rozhodně úspěch. Zastupitelé odhlasovali zákon, který dovoluje bankám poskytovat služby konopným firmám, jež jsou aktivní ve státech, kde je konopí legalizováno. Ještě donedávna s tím byly dost problémy, protože s obchodem souvisí rizika, což potřebuje finanční zajištění ze strany bankovních institucí.

 

Tilray investuje do MedMen

Společnost Tilray v srpnu 2021 investovala do jednoho z největších amerických prodejců lékařského konopí MedMen. Z dostupných zdrojů vyplývá, že si tím Tilray vytváří proxy pro rychlou expanzi do Spojených států. Investice spočívala v nákupu dluhopisů a warrantů za cca 168,8 milionů USD. Nejednalo se tedy o zanedbatelnou částku, takže to společnost Tilray myslí vážně. Určitě je dobré dodat, že uvedené cenné papíry jsou tzv. konvertibilní. Což znamená, že je lze v budoucnu vyměnit za akcie.

Tilray tak získá 21% podíl ve společnosti MedMen. Tudíž si tím zajistí odbyt svého produktu na americkém trhu. Z řečeného v každém případě vyplývá, že konopný průmysl s expanzí na americké trhy počítá. V těchto chvílích se to zdá jako spíše nepravděpodobné, ale pokud by kongres nový zákonný rámec neschválil, Tilray zbytečně utopil dost prostředků. V nynější době je však předpoklad takový, že se právní prostředí na federální úrovní markantně změní ve prospěch prodeje konopí.

Představení společnosti Tilray

Tilray se řadí mezi farmaceutické společnosti, které se však zabývají dost specifickým produktem – léčivým konopím. Tilray má kvůli americkým federálním zákonům rezidenturu v kanadském Torontu. Dále působí v Austrálii, Novém Zélandu, Německu, Latinské Americe a dalších zemích. Tilray byla vůbec první kanadská společnost, která do Spojených států začala exportovat léčebné konopí na lékařské testy.

Firma byla založena v roce 2014 a IPO se datuje do roku 2018. Tehdy se jedna akcie kupovala za 17 USD a během několika týdnů cena vzrostla až na 300 USD, což je dosavadní historické maximum. V roce 2018 se jednalo o velmi silný hype, který však příliš dlouho nevydržel. Dovolil bych si říct, že tehdejší agresivní růst ceny o cca 1 600 % neměl vůbec fundamentální základ.

Spíše se jednalo o emotivní záležitost a přehnaná očekávání. Bohužel s obdobným vývojem musí každý investor počítat, protože psychologie je nedílnou součást finančních trhů. V každém případě IPO splnilo svůj účel a firma tak získala dodatečné prostředky.

Fundamentální analýza akcie Tilray (TLRY)

Účetní období za fiskální rok

Firma Tilray považuje za konec fiskálního roku 31. květen 2021. Tudíž si v dnešní fundamentální analýze uvedeme pouze čísla za celý rok. Celkové výnosy činí úctyhodných 513 milionů USD, což je meziročně navýšení o 207 %. Jak je vidno z přiloženého grafu, firmě Tilray každým rokem výnosy markantně vzrůstají. Nicméně profit margin byl za celý fiskální rok hluboko v mínusu, -71,61 %. Ztráta je tudíž docela mohutná a dosahuje 367 milionů USD.

Výnos a zisk za jednotlivé roky. Zdroj: yahoo.com

Provozní výnosy jsou -68,56 milionů USD, takže meziročně došlo ke zlepšení asi o 68 %.  EBITDA je sice na -727 milionech USD, ale i tak jde o meziroční zlepšení o téměř 100 %. Volné cash flow je nepřekvapivě též záporné, -83,59 milionů USD. Nicméně oproti předešlým dvoum létům je to pokrok. Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je -15,49 %, ale předešlý rok firma dosáhla -133 %. Předposlední rok – 70 %. Tudíž i zde máme posun vpřed. Zisk na akcii (EPS) a poměrový ukazatel P/E nepočítáme, protože firma negeneruje žádný reálný zisk.

Technická analýza akcie Tilray (TLRY)

Pro technickou analýzu dnes využijeme týdenní a denní graf, abychom měli úplnou představu o historickém vývoji titulu. Jak jsem již řekl výše, akcie Tilray mají svou all time high cenu na 300 USD. Tehdy bylo Price Action vskutku divoké a prakticky během několika týdnů po IPO cena vzrostla o více jak 1 200 %. Respektive z 23 USD (první historický obchodní den) na 300 USD. Takový parabolický cenový růst samozřejmě postrádal jakoukoliv logiku a skončilo to těžkým pádem.

Týdenní graf akcie Tilray

Týdenní graf akcie Tilray

Když se podíváme na nejvyšší týdenní svíci, jenom samotný knot implikuje ztrátu cca 59 %. Objemy byly tehdy masivní. Po tak radikálním zamítnutí bylo zřejmé, že trh bude nějakou dobu klesat, než se vzpamatuje. Cena klesala až do 18. března, kde máme historicky nejnižší cenu – 2,43 USD. Od all time high titul umazal více jak 99 %. Zatímco od IPO ceny více jak 85 %.  Pak trh až do 10. února letošního roku stoupal na ceně. Vlastně se v grafu vytvořil mnohem menší klon rally z podzimu 2018. Výsledek byl úplně stejný – svíce s velmi dlouhým horním knotem a masivními objemy.

Denní graf akcie Tilray

Denní graf akcie Tilray

Po stejném zamítnutí jako na podzim 2018 bylo zřejmé, že akcie Tilray čeká další velká vlna dolů. Cena klesala několik měsíců, ale nyní se zde rýsuje potenciální odraz. Jak můžete vidět, S/R level 12,3 USD poskytuje dostatečně silný support a prakticky již třikrát se cena od této úrovně odrazila. Respektive jsme nyní svědky toho třetího odrazu, který by mohl vyústit v další vlnu směrem nahoru. Nasvědčuje tomu i indikátor RSI, kde se vygenerovala býčí divergence.

Tady ale pozor, jedná se jen o signály, které zvyšují pravděpodobnost úspěšného odrazu. Tudíž není žádná jistota, že kurz bude při expanzi úspěšný. Trh především nesmí ztratit podporu na těch 12,3 USD, jinak hrozí další strmý cenový pokles. Pokud ovšem budou býci iniciativní, první rezistence se nachází na ceně 17 USD. Druhá rezistence je kolem 22,4 USD a třetí kolem 31 USD.

Závěrem

Z technického hlediska má titul náběh na třetí velkou vlnu směrem nahoru. Prodejci nemají příliš velký zájem kolem supportu 12,3 USD prodávat, takže pokud úroveň vydrží, můžeme se dočkat střednědobé cenové expanze. Z fundamentálního hlediska můžeme vycházet pouze z uvedených zpráv a stabilně rostoucích výnosů. Společnost Tilray rozhodně expanduje a pokud se podaří plně dostat na americký trh, její čísla se rozhodně zlepší. Je ale naivní si myslet, že firma bude hned zisková. S vyššími výnosy lze kalkulovat, ale nějakou dobu potrvá, než bude generovat reálný zisk.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688