Redakce (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.08.2021 08:47:08

MPO: Zapojení českých firem do dostavby Dukovan je priorita


Příprava výstavby dalšího bloku jaderné elektrárny v Dukovanech a zapojení českého průmyslu do samotné realizace. Mimo jiné i o tom jednali zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Aliance české energetiky. Shodli se na jednoznačné podpoře zapojení co nejvíce českých firem do projektu.

„Pro rozvoj jaderné energetiky, který nás po ukončení spalování uhlíČeské republice nevyhnutelně čeká, je nezbytné, aby si český průmysl zachoval vysoké kompetence v co nejširším spektru odborností souvisejících s jadernou energetikou,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „K tomu je nutné mít dostatečný počet zakázek do doby zahájení výstavby nového jaderného zdroje v Dukovanech a následně dosáhnout maximálně možného zapojení během výstavby.“

MPO proto od samého začátku přípravy projektu nového jaderného zdroje v Dukovanech český průmysl podporuje a zdůrazňuje význam lokalizace na zaměstnanost, vědu a školství a celkový makroekonomický přínos. „Aktualizovali jsme přehled českých dodavatelů v oblasti jaderné energetiky, podporujeme české firmy jak ve vztahu k výstavbě nových jaderných zdrojůČR, tak v jejich exportních aktivitách. Zároveň oceňujeme další připravované kroky Aliance české energetiky či např. aktivity Svazu podnikatelů ve stavebnictví.“ (aktualizovaný přehled dodavatelů je ke stažení ZDE, obecné informace k zapojení průmyslu ZDE) doplňuje náměstek ministra průmyslu a obchodu pro jadernou energetiku Tomáš Ehler.

Na pracovním setkání se také probralo bezpečnostní hodnocení uchazečů, navazující plánované vyhlášení výběrového řízení, projednávání návrhu zákona o opatřeních k přechodu ČR k nízkouhlíkové energetice v Parlamentu ČR či jednání MPO s uchazeči o výstavbu nového jaderného zdroje v lokalitě Dukovany. Zástupci aliance informovali o jednáních s uchazeči, možnostech zapojení do dodavatelských řetězců a rovněž představili takzvanou Road map českého průmyslu. „Jedná se o výčet dodávek a služeb, které mohou české firmy nabídnout jako potenciální subdodavatelé. Výčet byl proveden po jednotlivých technologických celcích, tj. jaderný ostrov, turbínový ostrov, pomocné provozy, systémy kontroly a řízení, elektrické systémy, ostatní systémy a zařízení a stavební části,“ vysvětluje výkonný ředitel Aliance české energetiky Josef Perlík.

Alianci české energetiky tvoří zástupci českého strojírenství, kteří se sdružili, aby zvýšili kompetence a posílili pozici v tendrech na zajištění dodávek a služeb především v oblasti výstavby a údržby jaderných elektrárenČeské republice i zahraničí. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688