cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  24.08.2021 19:32:44

Když se DeFi setká s NFT: Proč je tentokrát vše jinak?

Když se DeFi setká s NFT: Proč je tentokrát vše jinak?

24.08.2021 / Crypto Kingdom

Úspěch budoucích krypto produktů bude záviset na jejich schopnosti zapojit jak decentralizované finance, tak uživatele nezaměnitelných tokenů.


Vzhledem k tomu, že decentralizované finance a nezaměnitelné tokeny zaznamenávají prudký vzestup, je snadné uvěřit tomu, že krypto aplikacím se konečně podařilo prorazit. Jde ale o skutečný růst uživatelů, nebo se jedná pouze o stále stejné influencery, kteří se přesouvají z jednoho vyhypovaného trhu na druhý? Pokusíme se zodpovědět tuto hádanku a zjistit, co to znamená pro budoucnost inovací. Podíváme se tedy blíže na růst DeFi a NFT.

Úspěchy DeFi a NFT

DeFi je dnes pravděpodobně nejrozšířenější aplikací smart kontraktů. Nejvíce se tak mluví o automatizovaných trzích, algoritmických stablecoinech a strategiích yield farmingu. Šílenství začalo na začátku a trvalo do konce roku 2020, což je období, na které média ráda vzpomínají jako na „léto DeFi“. Poté SushiSwap provedl útok na likviditu, kterým vysál prostředky z Uniswapu a přilákal na svou platformu lividitu v hodnotě více než $1 miliardy za méně než týden. Pro tuto událost se vžil název "Vampire attack". Yearn.finance spustila první „yield farm“ (výnosovou farmu) a Uniswap implementoval zpětné airdropy.

Mohli jsme vidět ty nejsilnější komunity, které se formovaly kolem vlastnictví tokenů protokolů, a vytvářely tak smyčku pozitivní zpětné vazby, která zajistila, že zhodnocení DeFi aktiv rostlo stále výš.

Zpopularizované dnes již ikonickými CryptoPunky, NFT získaly stále zvyšující se podíl na síťové aktivitě Etherea. Díky rychlému vývoji nyní NFT pokrývají řadu rozvíjejících se tržních segmentů, jako jsou projekty založené na avatarech, umění vznikající na blockchainu, sportovní sběratelské předměty, virtuální pozemky a hry s možností výdělku. Kromě toho se do NFT trhu horlivě vrhli také veřejní činitelé, jako Andy Murray a Ashton Kutcher, spolu se současnými umělci jako je Damien Hirst.

Růst aplikací NFT a rostoucí aktivita na blockchainu ztěžují jejich ignorování jako nově vznikající třídy aktiv.


Uživatelé NFT a DeFi

O peněženkách aktivních v prostoru DeFi a NFT si povíme prostřednictvím našeho systému značení. „Legendární sběratel NFT“ je v nejvyšších 0,1 % počtu NFT transakcí, zatímco „elitní DEX obchodník“ je v prvním 1 % transakcí decentralizovaných burz (DEX).

Pohled na překrývání uživatelů napříč těmito označeními ukazuje, že NFT sběratelé a DEX obchodníci jsou odlišné uživatelské základny. Také identifikuje nový typ uživatele: NFT-DEX ultimátní uživatel. Jak ukazuje tabulka níže, v současné době existuje 23 takových uživatelů, kteří jsou legendárními sběrateli NFT a Elite DEX obchodníky zároveň. Pokud vezmeme v úvahu zastoupení jednotlivých skupin, je zřejmý další trend: Čím aktivnější uživatel obchoduje s DeFi, tím je pravděpodobnější, že je také sběratelem NFT.


DeFi potřebuje NFT a NFT potřebují DeFi

Není divu, že DeFi dospělo do bodu, kdy již zaměnitelnost nestačí. Vlastnictví majetku se může stát natolik osobním nebo optimalizovaným do takové míry, že by místo toho dávalo smysl používat nezaměnitelné tokeny (NFT). Uniswap v3 zavedl poplatek, který uživatelům umožňuje přizpůsobit cenové rozpětí pro jejich likvidní pozice v novém designu automatizovaného tržního systému.

Svět NFT se také rychle promítá do DeFi. Díky vedoucím protokolům, jako jsou NFT20 a NFTX, získávají NFT finanční užitek rozdělením na jednotlivé tokeny a jejich propojením s likvidními pooly běžícími na DEX (decentralizovaných burzách). Uživatelé tak nyní mohou získat přístup ke sbírkám digitálního umění, aniž by museli kupovat jednotlivé kusy. Propojení NFT a DeFi narušuje samotnou definici nezaměnitelného. Co přijde dál?

Vítězem budou produkty kombinující DeFi a NFT

Zdá se, že NFT a DeFi si jsou navzájem souzeny. Axie Infinity je toho názorným příkladem. Axie je pravděpodobně největším blockchainovým produktem generujícím příjmy, který kombinuje hraní s možností výdělku založené na vzácnosti NFT s likvidními pooly pro in-game herní předměty - skutečný NFT-DeFi hybrid.

Síťová perspektiva transakcí Etherea ukazuje schopnost Axie propojit navzájem DeFi a NFT komunity. Úspěch budoucích krypto produktů bude záviset na jejich schopnosti oslovit uživatele NFT i DeFi najednou. Na základě transakcí Etherea za sedmidenní období se Axie poolům daří úspěšně obě tyto podskupiny spojovat.


Budoucnost

Růst skupin uživatelů DeFi a NFT naznačuje zájem o dlouhodobé inovace pro Ethereum a širší krypto ekosystém. Tokeny, aplikace a produkty, které mohou oslovit nové i zkušené uživatele na těchto trzích, budou prvními, kdo sklidí zaslouženou odměnu.

Pokud se přihlásíte k názoru, že uživatelé z různých skupin přispívají na hodnotě produktu díky jeho větší odolnosti, pak můžete spekulovat, že trhy jsou zralé na robustní fázi růstu. Díky velkému počtu případů využití pro DeFi i NFT byly kryptoměny schopné fungovat jak u megaprojektů, tak u specializovaných aplikací. Šíře samotného růstu uživatelů naznačuje, že vytváření nových hodnot v kryptoměnách bude i nadále překonávat starší finanční a umělecké společnosti také v daleké budoucnosti.

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech


Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

Po   9:18  Graf dne – Bitcoin (22.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688