Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  23.08.2021 22:05:00

Closing Bell (23. 8. 2021) – Optimismus z Číny žene akciové býky zpět ke kormidlu

Americké akciové benchmarky S&P 500 a Nasdaq se v úvodu nového týdne vyšplhaly na nová historická maxima, když větrem do plachet růstu hlavních indexů se stal energetický sektor, který posiloval pod rostoucími cenami černého zlata. Energetický sektor během pondělní obchodní seance zapsal přes 3% růst. Světové ceny ropy se odrazily od tříměsíčních minim, přičemž růst komodit podporoval zejména oslabující dolar a pozitivní situace z Číny, kde se poprvé od měsíce července nehlásí žádné nové případy nákazy Covid-19. Futures na americkou ropu WTI  pro dodávky v měsíci říjnu připsaly růstem o 3,50 USD přes 5 %.

Čína, největší světový spotřebitel energie a druhý největší světový spotřebitel ropy, neoznámila poprvé od července žádné nové případy nákazy Covid-19, což zmírnilo obavy investorů z dalšího dlouhodobého útlumu sektoru cestovního ruchu a poptávky po energiích. Žádné nové lokálně přenosné případy koronaviru mohou být známkou toho, že současné ohnisko slábne a postoj nulové tolerance a tvrdá opatření, které pro celou zemi zavedla vláda v Pekingu, začínají sklízet očekávaný úspěch.

Na konci července bylo více než 1 200 lidí nakaženo vysoce přenosnou variantou delta. Ta byla podle odborníků přivezena nejprve do východního města Nankingu přímo ze zahraničí. V ohnisku nebyla hlášena žádná úmrtí, to ale i tak přimělo úřady v celé zemi, aby zavedly protiepidemická opatření, včetně hromadných testů pro miliony lidí za účelem identifikace a izolace a také omezení cestování a služeb cestovního ruchu. Ekonomové očekávají, že se tyto kroky promítnou ve  druhé největší ekonomice světa ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku. Od víkendu úřady zrušily uzavírky v několika oblastech Pekingu a také ve městech Wuhan a Jingmen v centrální provincii Chu-pej. Provincie S’-čchuan umožnila cestovním kancelářím obnovit zájezdy mimo provincii, kromě míst, která jsou stále považována za riziková.

Nadcházející týdny ukáží, zda cestovní omezení, která byla uvalena v Číně a dalších asijsko-pacifických zemích, budou mít skutečně takový dopad na poptávku, jak naznačuje cenový pohyb komodit z minulého týdne.

Společnosti Occidental Petroleum (OXY), Devon Energy (DVN) a APA Corporation (APA) patřily k nejlepším energetickým titulům, přičemž druhý zmíněný vzrostl téměř o 6 %. Akcie společnosti Nvidia (NVDA) dosáhly rekordních maxim, když pokračující dynamika v sektoru a růst poptávky po čipech pomohl výrobci k lepším než očekávaným čtvrtletním výsledkům.

Akcie navázané a těžící z prodeje očkovacích látek posilovaly poté, co americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv udělil úplné schválení vakcíny proti Covid-19 společnosti Pfizer (PFE) a BioNTech (BNTX). Tituly zdravotních gigantů posilovaly o více než 2 %, respektive 9 %.

Společnost Pfizer oznámila dohodu o koupi výrobce léků společnosti Trillium Therapeutics (TRIL), čímž její akcie posílí o více než 190 %. Hodnota kontraktu dosáhne 2,3 mld. USD. Z makroekonomického kalendáře přišla spíše smíšená data výrobní aktivity v eurozóně, zatímco prodeje stávajících domů ve Spojených státech nadále rostou.

Pokoření rekordních úrovní akciových indexů přichází jen několik dní před výročním sympoziem v Jackson Hole, kde má během pátečního dne za americký FED vystoupit předseda Jerome Powell. Obchodníci prahnou po nových indiciích k plánu začátku omezování měsíčních nákupů aktiv.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688