Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Osobní finance  |  23.08.2021 10:28:38

Lidé v Česku loni poprvé v historii snížili útraty za tabák. Výdaje za alkohol přitom nadále rostly, letos překročí 100 miliard korun


Růst spotřební daně v kombinaci s pandemickou situací způsobil v Česku historicky nikdy neviděnou věc: výdaje lidí za tabákroku na rok klesly. Tabáku lidé v ČR nakoupili loni o takřka dvě miliardy korun méně než roku 2019, a to přesto, že zdražil oproti předloňsku o takřka deset procent. Vyplývá z to z nových údajů Eurostatu. 

Lidé v Česku ale během pandemie rozhodně nešetřili na alkoholu. Hospody a restaurace byly po dlouhé měsíce zavřené, případně fungoval jen výdej u okénka, takže stoupl zájem o alkoholobchodů. Loni tak lidé v Česku utratili za alkohol 96,4 miliardy korun. Přitom v předpandemickém roce 2019 to bylo jen 93,6 miliardy. Letos se tak v Česku za alkohol poprvé v historii utratí více než 100 miliard korun.  

Nárůst výdajů za alkohol souvisí ale zejména s jejich zdražením. Loni vzrostla cena alkoholických nápojů o 4,8 procenta. Vzhledem k tomu, že výdaje za alkohol stouply loni meziročně jen o zhruba tři procenta, je růst výdajů za alkohol dán jeho zdražováním, nikoli tím, že by jej lidé v ČR kupovali množstevně více. Zdražování má do značné míry na svědomí zvýšení spotřební daně z lihovin, k němuž v roce 2020 došlo.      

Letos v prvním pololetí alkoholické nápoje zdražovaly méně než loni, pouze o zhruba tři procenta. Pokud by se v Česku nakoupilo stejně alkoholu jako loni, jen z důvodu růstu ceny by se celkové výdaje za něj vyhouply na více než 99 miliardy. Vzhledem k post-pandemickému nárůstu ochoty Čechů utrácet a vzhledem k celkovému k otevření ekonomiky lze čekat, že výdaje za alkohol letos vskutku překročí 100 miliard korun. Výdaje za alkohol se tak zhruba zdvojnásobí oproti situaci v roce 1997, kdy se za něj v Česku utratilo necelých 51 miliard korun.  

Růst spotřební daně se projevil ale zejména na útratách za tabák. V Česku loni došlo poprvé v historii k poklesu výdajů za něj. Lidé v ČR utratili za tabák loni 110,3 miliardy korun. V roce 2019 to přitom bylo 112,1 miliardy korun. Tento pokles je historicky první v celé historii sledování od roku 1995.  

Pokles nakoupeného množství tabáku je ve skutečnosti ještě výraznější, jelikož loni zdražil o 9,8 procenta. Ani toto výrazné zdražení – nejvydatnější od roku 2009 – však nestačilo na to, aby výdaje lidí v ČR za tabák stouply. Zdá se tedy, že růst spotřební danětabáku se opravdu projevuje citelným poklesem jeho spotřeby. I když částečně se kuřáci zjevně přesunují na černý trh.  


Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688