Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.08.2021 12:24:22

Lamborghini zažívá krásné časy, nedostatek čipů se jej netýká

Stephan Winkelmann, který stojí v čele Automobili Lamborghini, hovořil na Bloomberg Markets o tom, že automobilka představila staronový model Countach (viz obrázek níže), a to k padesátému výročí uvedení tohoto modelu na trh. Countach podle ředitele přišel na počátku sedmdesátých let s prvky a designem, který je dnes typický pro sportovní vozy. Jak se automobilka staví k současným trendům na trhu a co by jí to mělo přinést?

Winkelmann zmínil, že Lamborghini ohlásilo plán „hybridizace“. Hodlá totiž v následujících letech přejít na hybridní pohony svých automobilů. Takže na jednu stranu podle ředitele musí být každý nový model automobilky výkonnější než ten předchozí. Na stranu druhou budou ale od roku 2025 emise sníženy o 50 %.
1
Zdroj: Youtube

V červnu automobilka informovala, že její produkce je vyprodaná až do konce letošního roku. Jak se do jejího provozu promítají problémy, kterým čelí některé automobilky, jako je například nedostatek některých komponentů a materiálů? Winkelmann uvedl, že nedostatek čipů se naštěstí jeho automobilky netýká, kniha objednávek je pak podle jeho slov plná až do května příštího roku. Takže Lamborghini zažívá „krásné časy“. Podle ředitele přijde v roce 2023 na trh nový Aventador s novým motorem V12. Firma tak dál hodlá pracovat se svým tradičním motorem, přidána k němu bude ale elektrická složka s bateriemi a celkově bude pohon výkonnější než u dnešního Aventadoru.

Bloomberg následně poukázal na to, že podle VW dosahuje Lamborghini podobných ziskových marží jako Ferrari. Samotné Lamborghini přitom nedávno zorganizovalo prezentaci pro investory i přesto, že je členem skupiny VW. Bloomberg se v této souvislosti tázal na to, zda se nejedná o známky posunu k větší nezávislosti. Ředitel společnosti ovšem odpověděl záporně s tím, že v současné době neexistují žádné takové plány.


Winkelmann míní, že pro Lamborghini je výhodný přístup k platformám používaným ve skupině VW, k tomu jsou podle jeho slov díky členství ve skupině dosahovány významné synergie. Lamborghini proto chce, „aby to zůstalo tak, jak to je.“ Na závěr ředitel uvedl, že Lamborghini je nyní ve velmi dobré pozici, značka má velkou hodnotu a ziskovost zůstává vysoká. Cílem však není dosahovat krátkodobých vrcholů, ale dlouhodobého soustavného růstu.

Zdroj: Bloomberg Markets


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688