Renata Wright (Kurzy.cz)
Práce  |  20.08.2021 08:30:00

Platové tabulky pro zdravotníky a lékaře - jaké jsou a kdy se mění? I zde najdeme plat 14.770 Kč, nižší, než je minimální mzda 15.200 Kč.

Zdravotníci a lékaři zaměstnaní ve státní správě (ne v soukromém sektoru) jsou odměňováni na základě platových tabulek.

V platových tabulkách najdeme platové třídy, do kterých jsou zaměstnanci zařazeni podle nejnáročnější práce, jejíž výkon zaměstnavatel na zaměstnanci požaduje a na základě nejvyššího dosaženého vzdělání. Platových tříd najdeme obecně v platových tabulkách 16, ale konkrétně v tabulkách 2. a 3. určené pro zdravotníky a lékaře některé třídy spojené s nižším vzděláním ani neexistují (tabulky pro lékaře mají pouze třídy 11.-16.). Platová třída může být pro stejné povolání různá v závislosti na pracovní náplni konkrétní pozice. Například zdravotní sestra může spadat do platové třídy 9, ale pokud vykonává „vysoce specializované ošetřovatelské úkony" může mít platovou třídu 12.
S platovou třídou se kříží 12 platových stupňů, které zohledňují započitatelnou praxi zaměstnance pro danou pracovní pozici. Když zůstaneme u zdravotní sestry v platové třídě 9, tak její nástupní plat bude zhruba o 8.000 nižší než plat její kolegyně s dvacetiletou praxí.

Částky uvedené v platových tabulkách jsou hrubé platy stanovené pro týdenní pracovní dobu 40 hodin, bez osobních, přesčasových a jiných příplatků. Je tedy zřejmé, že čím více doprava a dolů se například lékař v tabulce posouvá, tím vyšší platový základ může očekávat a zároveň se mu posunem v tabulce zvyšuje základ pro výpočet případných příplatků.

Do platové tabulky č. 2 spadají nelékařské zdravotnické profese - tedy sestry, sanitáři, záchranáři, porodní asistentky, farmaceuti, fyzioterapeuti, laboranti, zdravotně sociální pracovníci a také pracovníci v sociálních službách.

 







 

 

Do platové tabulky č. 3 spadají profese lékař, zubní lékař a lékař orgánu sociálního zabezpečení.


 

 

 

 

 

 

 

 

Platové tabulky státních zaměstnanců se mění pouze na základě rozhodnutí vlády. Konkrétně pro skupinu zdravotníků a lékařů došlo ke změnám platových tabulek v loňském i předloňském roce.
Od ledna 2020 došlo k „přečíslování“ tabulek, a tak se nově zdravotních sester, zdravotníků a pracovníků sociálních služeb začala týkat platová tabulka č. 2 a lékařů a zubních lékařů tabulka č. 3. Další změnou bylo navýšení platových tarifů v těchto tabulkách o 1.500 . Od ledna 2021 bylo schváleno navýšení tarifů o 10% u lékařských a nelékařských zdravotnických pracovníků včetně lékařů orgánu ochrany veřejného zdraví, pracovníků v sociálních službách a sociálních pracovníků. Díky těmto změnám si během posledních dvou let mohly zdravotní sestry přilepšit o 2.850 – 6.810 a lékaři o 4.850 – 8.070 v závislosti na platové třídě a platovém stupni.

Resort, který má platové tabulky v gesci (MPSV) již několik let hovoří o nutnosti změny systému a o tom, že je třeba, aby byl systém jednodušší a spravedlivější. Ale žádné zásadní změny zatím ohlášené nejsou a i přes loňské navyšování tarifů najdeme i ve „zdravotnické“ platové tabulce definované státem tarif, který je pod stanovenou minimální hrubou mzdou, která má pro rok 2021 hodnotu 15.200 . Nastupujícímu sanitářovi se základním vzděláním tak zaměstnavatel nabídne tabulkový plat 14.770 hrubého měsíčně s možností příplatků na dorovnání alespoň do výše minimální mzdy.


20.08. 14:21  To je divne (Kurzy.CZ)
20.08. 11:40  To je divne (Tomas)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688