Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  16.08.2021 11:15:51, aktualizováno 22.08.2021 09:01:27

ECB se chce loučit se shopingem, ale asi ne na dlouho


ECB oznámí a spustí postupné snižování nákupů  finančních aktiv (PEPP) do konce tohoto roku a do konce  března klesnou nákupy na nulu. To je alespoň očekávání  finančního trhu podle průzkumu Reuters.



Samozřejmě všichni analytici používají disclaimer, že to  platí za předpokladu, že mutace covidu si nevyžádají další  lockdown.



Ale je tady ještě jeden aspekt, který může prodloužit nákupy  centrální banky: fiskální dominance. Vezměme si například  Itálii. Hrubý dluh je téměř na 160 % HDP. Výnosy ale na  nule. Celkové náklady na obsluhu dluhu Itálie budou letos  kolem 3 % HDP. Pro srovnání: průměrné náklady na  obsluhu v EMU jsou na 1,3 %, v ČR je to 0,6 %.



Každý skok průměrných výnosů z dluhopisů Itálie o jeden procentní bod nahoru by zvýšil náklady na obsluhu dluhu o cca 1,5 % HDP. V průměru za EMU o téměř 1 % HDP, ČR o 0,4. Zvýšení nákladů by vedlo k tlaku na další růst zadlužení a/nebo na úspory. Primární deficit (bez nákladů na obsluhu dluhu) Itálie je přitom letos na šesti procentech.


Jinými slovy, výdaje určené například na investice by  musely být realokovány na obsluhu dluhu. To by ale vedlo  ke snížení růstu ekonomik, minimálně krátkodobě a ke  snížení poptávkových a inflačních tlaků. Ano, z pohledu  ECB by nižší inflace znamenalo potřebu zasáhnout. Ale  v situaci záporných sazeb by na stole by byly opět nákupy  dluhopisů.



Proto na ECB bude činěn velký politický tlak, aby výnosy dál držela na nízkých úrovních. Ekonomicky se může argumentovat inflací: proč zpřísňovat měnovou politiku (ukončení PEPP je zpřísnění), když jádrová inflace je stále kolem 1 %. Myslím si, že i kdyby nákupy byly skutečně do března ukončené, tak se s QE neloučíme na dlouho. A to i přesto, že šéf Bundesbanky a člen Rady guvernérů ECB, Jens Weidmann minulý týden řekl, že „ECB tu není od toho, aby se starala o ochranu solventnosti států.“ Ekonomické dopady nemůže ignorovat. A ve finále je centrální banka věřitel poslední instance.

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688