Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  12.08.2021 16:12:09

NIO chce v příštím roce představit 3 nové elektromobily. Chystá značku pro masový trh

Čínská automobilka Weilai, jinak mezinárodně prezentovaná jako NIO, zveřejnila hospodářské výsledky za 2. čtvrtletí letošního roku. V návaznosti na pokračující růst produkce a prodejů jejich elektromobilů firma dále zvýšila příjmy a snížila ztrátu. Oproti úvodnímu čtvrtletí roku ji však klesly marže. Do hospodaření každopádně negativně promluvily poměrně výrazné opční a akciové odměny pro management. V kontextu stále vlastně jen nevýrazné produkce elektromobilů zůstává firma vůči jiným automobilkám extrémně oceněna.

Jak už i dříve bylo automobilkou zveřejněno, v 2. čtvrtletí prodala celkem 21 896 svých třech typů elektromobilů. Meziročně tedy více než dvojnásobek, mezikvartálně nicméně nárůst dosáhl jen 9,2 %. Největší zájem byl o SUV s označením ES6, kterého se prodalo téměř 10 tisíc.

Příjmy z prodejů tak v přepočtu dosáhly 1,226 mld. USD (+27 %), resp. celkové činily 1,31 mld. USD. Hrubý zisk se pak meziročně zpětinásobil na 243,8 mil. USD, oproti úvodní části roku vlastně však vzrostl jen zanedbatelně. Celkový hospodářský výsledek pro akcionáře dosáhl negativních 102 mil. USD, tedy se ztráta snížila o 45 %, resp. o 87 % mezikvartálně. Při zohlednění především akciových kompenzací v objemu téměř 39 mil. USD, očištěná ztráta činila 52 mil. USD. Na každou obchodovanou akcii (ADS) tedy 3 centy.

Hrubá marže mezikvartálně klesla z 19,5 % na 18,6 %, resp. marže u vozů z 21,2 % na 20,3 %.

Zakladatel, předseda představenstva a generální ředitel společnosti William Bin Livýsledkům v tiskové zprávě mj. uvedl: „V roce 2022 chceme dodat tři nové produkty založené na technologické platformě NIO 2.0, včetně ET7, vlajkové lodi prémiových chytrých elektrických sedanů. Vzhledem k tomu, že zavádění elektromobilů začíná celosvětově dosahovat bodu zvratu, považujeme za nezbytné urychlit uvádění nových produktů na trh, abychom rostoucí uživatelské základně na globálním trhu poskytli více prémiových chytrých elektromobilů s vynikajícími komplexními službami.“

Při prezentaci pak Bin Li zmínil, že pracuje na nové masové značce, která bude mít podobnou pozici jako Volkswagen a Toyota. „Vztah mezi značkou NIO a naší novou značkou pro masový trh bude podobný vztahu Audi-Volkswagen a Lexus-Toyota. Chceme poskytovat lepší produkty a služby za nižší ceny než společnost Tesla,“ uvedl Bin Li, který tím jen mírně dále poodkryl již v lednu zveřejněnou vizi masové produkce elektromobilů.

V rámci výhledu NIO zveřejnila prognózu jen pro současný kvartál, když očekává vlastně maximálně zhruba 14% nárůst prodejů, resp. v rozmezí 23-25 tis. vozů. Čínská Tesla, jak je firmě od jejího vstupu na Wall Street často přezdíváno, by pak měla v návaznosti vygenerovat příjmy mezi 1,38-1,49 mld. USD.

Závěrem možno zmínit, že akcie NIO (NIO) v posledních týdnech na Nasdaq oscilují v rozmezí cca 41-46 USD, tedy automobilku mnohdy oceňují na více než 70 mld. USD. Tedy na výrazné násobky jen v kontextu k tržbám firmy. Pro porovnání například koncern Volkswagen, který letos za 1. pololetí dosáhl tržeb skoro 130 mld. EUR, resp. neporovnatelného čistého zisku téměř 8,5 mld. EUR (více zde), dosahuje jen zhruba dvojnásobné tržní kapitalizace (131 mld. EUR, resp. 154 mld. USD).

V reakci na zveřejnění zprávy akcie NIO v úvodu čtvrteční seance klesají o zhruba 3,5 % k hladině 42,50 USD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688