Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  11.08.2021 09:02:42

Fed může začít snižovat nákupy aktiv už na podzim

Fed může začít snižovat nákupy aktiv už na podzim

Jan Berka
09:02 11. srpna 2021

Klíčové body

  • Data amerického trhu práce indikují brzký začátek utahování měnové politiky.
  • V měnovém výboru Fedu je více slyšet skupinu centrálních bankéřů favorizující brzký začátek snižování tempa nákupů aktiv a jeho rychlejší průběh.
  • Tzv. tapering by mohl začít již na podzim, z našeho pohledu se jako ideální jeví listopad.
Zdroj: Depositphotos

Na hlavu guvernéra Fedu Powella se snesla další kritika. O tu „zvučnější“ se tentokrát postaral demokratický senátor Joe Manchin urgující utažení americké měnové politiky. Vyjadřování politiků k měnové politice má občas, alespoň podle našeho pozorování, své mezery, a to nejen ve Spojených státech. To však nechme stranou, jelikož přísnější měnová politika se opravdu blíží.

Prvně je třeba si uvědomit, že v rámci Kongresem daného duálního mandátu se Fed nezaměřuje pouze na cenovou stabilitu, ale i na cíl plné inkluzivní zaměstnanosti. Právě druhý zmiňovaný mandát byl dosud hlavním argumentem udržování akomodativní měnové politiky. Poslední data však naznačují, a potvrzují předchozí prognózy Fedu, že se americká ekonomika začíná přibližovat podmínce významného posunu směrem k oběma nastaveným měnověpolitickým cílům.

Páteční data z amerického trhu práce ukázala v oblasti tvorby nových pracovních míst mimo zemědělství nejen revizi červnového výsledku nad 900 tisíc, ale rovněž vytvoření dalších více než 940 tisíc nových míst. Míra nezaměstnanosti pak klesla nad očekávání více na 5,4 %, přičemž podíl zaměstnaných na počtu obyvatel se zvýšil na 58,4 %. Tento týden pak ministerstvo práce prezentovalo data ukazující rekordně vysoké číslo volných pracovních míst dosahující více než 10 milionů. Jedinou vadou na kráse zůstává míra participace, která doposud nepřekonala 62 %.

Předpokládáme, že americký trh práce je teprve na začátku hlavní vlny obnovy, která povede ke snížení dosavadního počtu 5,7 milionu Američanů bez práce ve srovnání s únorem 2020. Stane se tak zejména díky ukončení pandemické podpory nezaměstnanosti, které je postupně naplánováno na tento měsíc a na září. Je tedy pravděpodobné, že se i v srpnu a v září dočkáme obdobně vysokých čísel tvorby pracovních míst, díky kterým se počet nezaměstnaných ve srovnání s dobou před pandemií sníží pod 4 miliony. A právě to bude signál směrem k Fedu – významného posunu bylo dosaženo v oblasti cenové stability i plné zaměstnanosti, je možné začít utahovat měnověpolitické kohouty.

Přesně v tomto směru se vyjádřilo hned několik představitelů Fedu, od Erica Rosengrena, Raphaela Bostice, Christophera Wallera, Jamese Bullarda, Roberta Kaplana až po viceguvernéra Richarda Claridu. V rámci měnového výboru se tak začíná formovat konsensus ohledně snižování tempa nákupů aktiv, přičemž hlasitější skupinou jsou ti favorizující rychlejší postup. Ten je v souladu s naším předpokladem prvního oznámení o tzv. taperingu na srpnovém symposium v Jackson Hole s následným detailnějším doplnění na zářijovém zasedání – podobně jako tomu bylo loni při představení nové měnověpolitické strategie cílení průměrné inflace.

Finanční trhy jsou vpřehledící, tudíž zmínky o tzv. taperingu začínají pozvolna zaceňovat již nyní. Hlavní vlna implementace do cen se přitom dá čekat právě po Jackson Hole a po zářijovém zasedání. A přesně to je cíl Fedu, který chce zabránit opakování scénáře z roku 2013. Tehdy efekt překvapení vyvolal rychlý nárůst tržních nominálních i reálných sazeb o více než 100 bodů u desetiletých bondů, a tím přispěl k nežádoucímu utažení měnových podmínek. Hladké přistání, kterého by Fed měl díky dosavadní komunikaci dosáhnout, by tak mělo zabránit opakování tzv. „taper tantrum“. Reakce trhů by měla být rozložená v čase, přičemž samotné zahájení redukce nákupů by mělo mít minimální dopad.

Z hlediska načasování byl několika představiteli Fedu zmíněn podzim. Vzhledem k tomu, že září by mělo být oznamovacím měsícem, začátek taperingu se nabízí v listopadu. Tehdy bude mít měnový výbor dostatek dat k posouzení a potvrzení splnění podmínek ke snížení nákupů, trhy by přitom měly být na tento krok dostatečně připravené. Dalším z argumentů – zaujal nás v rámci posledního reportu dlouholetého pozorovatele Fedu Tim Duye – je listopadová absence prognózy. Trhy se tak budou soustředit výhradně na tapering, nikoli například na dot plot graf.

Rychlejší než dříve – a z hlediska dluhopisů a hypotékou  krytých cenných papírů zřejmě i vyvážená – redukce nákupů pak bude, jak uvedl šéf dallaské pobočky Fedu Kaplan, zárukou toho, že se centrální banka bude moci více soustředit na začátek zvyšování úrokových sazeb. Delší „přípravné“ období by mělo být i v tomto směru zárukou „hladší“ reakce trhů.

Tím se dostáváme k aktuálnímu tržnímu vývoji. Po pátečních datech z trhu práce vidíme tlaky na silnější dolar, který se proti euru posunul pod hranici 1,1800 EURUSD. V případě amerických dluhopisů pak vidíme nejenže nárůst reálných sazeb měřených o inflaci ochráněnými instrumenty (TIPS), ale i nárůst delšího konce výnosové křivky, která se díky tomu začíná velmi pozvolna napřimovat (citelně plošší tvar ve srovnání s prvním čtvrtletí ale nadále zůstává).

Přesně tento posun je zmiňovaným pozvolným zaceňováním měnověpolitické normalizace. Z hlediska výraznějšího napřímení výnosové křivky jsme sice opatrnější (psali jsme zde), vývoj posledních dní každopádně představuje riziko o silnějšího dolaru. Uvidíme, zda se v nejbližších dnech posuneme až k hranici 1,1700 EURUSD. První test by mohl přijít již dnes se zveřejněním americké inflace za červen, kde jakékoliv pozitivní překvapení nad konsensus trhu znamená riziko silnější americké měny.

Silnější dolar a vyšší americké tržní sazby jsou rizikem slabších rizikových měn. Klíčovým aspektem je v tomto směru rychlost posunu zejména u sazeb. Vzhledem k tomu, že nepředpokládáme jejich intenzivní nárůst během velmi krátké doby, ale spíše se zmiňovaným hladkým přistáním, dopad na riziková aktiva by měl být utlumený. Potvrzuje to i vývoj koruny v tomto týdnu, která se nehledě na silnější dolar a vyšší americké sazby dále posouvá pod hranici 25,40 za euro. Nedojde-li ke citelnějšímu zhoršení tržního sentimentu, kurz by se měl v kombinaci s výhledem rychleji rozšiřujícího se úrokového diferenciálu postupně posouvat směrem k úrovni 25,00 za euro.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1710 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 93,13 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1685 do 1,1759 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,39 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,32 až 25,43 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 21,57 až 21,73 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)
Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

25.05.2022Začne Fed prodávat aktiva? X-Trade Brokers (XTB)
27.01.2022Ranní okénko - Fed v březnu zvýší úrokové sazby a ukončí nákup aktiv Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
15.12.2021Ranní okénko - Fed bude avizovat rychlejší ukončení nákupu aktiv Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
13.12.2021FED ukončí nákupy aktiv již v březnu (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688