Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  10.08.2021 09:43:25

Může být těhotná žena vyhozena z práce ve zkušební době? Jaká jsou vaše práva?

Ve zkušební době lze pracovní poměr (kromě prvních 14 dnů pracovní neschopnosti) zrušit kdykoliv, a to z obou stran a bez udání důvodu. Těhotnou ženu však není možné propustit. A zde se střetávají dva body ze zákona, které si mohou v unikátních situacích protiřečit. Jak se na takový případ dívá Nejvyšší soud a jaká jsou vaše práva, pokud ve zkušební době zjistíte těhotenství?


Modelová situace: Představte si následující situaci. Žena nastoupí do nové práce a začne jí běžet zkušební doba, která trvá 3 měsíce. Například v polovině třetího měsíce zkušební doby zjistí, že otěhotněla a oznámí to zaměstnavateli. Ten se rozhodne ženu propustit bez udání důvodu v rámci zkušební doby, i když s ní byl do té doby vlastně spokojený a nic nenamítal. Žena tedy tuší, že “bezdůvodné” propuštění to tak úplně není. Co má dělat a může zkušební dobu v tomto případě zaměstnavatel využít k vyhození?

 

Diskriminace žen v pracovním prostředí

Bohužel s diskriminací se ženy v pracovním prostředí skutečně setkávají, i když je vlastně nezákonná. Stále je v našem prostředí znát, že se zaměstnavatelům nechce zaměstnávat například:


  • absolventy těsně po studiích

  • ženy mezi 25 až 35 lety (právě z důvodu možného těhotenství)

  • lidi po padesátce a podobně.


S diskriminací se můžete setkat již u pracovního pohovoru. Mezi zakázané otázky a témata, která nesmí personalisty zajímat patří například věk, rodinný status, počet dětí (a to i těch budoucích), a dokonce je běžná i diskriminace na základě vzhledu. Přesto se někteří zaměstnavatelé stále neostýchají zeptat přímo na pohovoru na otázky typu:

“Jaké máte rodinné plány v budoucnu?”

“Plánujete otěhotnět v horizontu 5 let?”

“Kolik vám je let?”


V rámci vlastní ochrany na tyto otázky vůbec nemusíte odpovídat a například upozornit, že odpověď na tyto otázky nerozhoduje o vašich pracovních schopnostech. Zda se vaše šance na získání práce zvýší, to už bohužel nezaručujeme. Stejně tak všechny tyto údaje vůbec nemusíte uvádět ve svém životopise


Vraťme se však k modelové situaci, kde pohovor očividně nebyl problém a navázání pracovního poměru proběhlo. Střetávají se zde dva zákony, kdy jeden říká, že zkušební doba slouží k ověření pracovní schopnosti pracovníka a zaměstnavatel může vyhodnotit,  zda zaměstnanec splňuje všechny předpoklady pro řádný výkon práce. Druhý zákon zase říká, že žena nesmí být propuštěna z důvodu těhotenství. 

 

Chápeme obě strany

Samozřejmě lze pochopit i postoj zaměstnavatele, který již nyní ví, že si za pár měsíců bude muset najít náhradu za úplně novou zaměstnankyni, které bude muset držet místo i po dobu mateřské a rodičovské dovolené


Žena na druhou stranu těhotenství vůbec nemusela plánovat a zachovala se čestně z hlediska toho, že zaměstnavateli hned objasnila celou situaci a nesečkala do uplynutí zkušební doby a navázání pracovní smlouvy na neurčito nebo na dobu určitou, kdy už by ji skutečně vyhodit nesměl. 


Jelikož celý článek vychází z případu, který se skutečně stal a řešil jej Nejvyšší soud, prozradíme vám nyní, jaké stanovisko soud zaujal. 

Diskriminační vyhození z práce

Zkušební doba slouží ke zjednodušenému ukončení pracovního poměru bez zbytečných tahanic a byrokracie. Obě strany se mohou bezdůvodně rozhodnout, že ukončí pracovní poměr, ale to stále neznamená, že by vyhození z práce nemohlo být posuzováno z hlediska diskriminačního práva a rovného zacházení.


Se zaměstnancem lze pracovní poměr ve zkušební době ukončit kdykoliv a za jakýkoliv podmínek, a to i v době pracovní neschopnosti (po uplynutí prvních 14 dní), při čerpání mateřské dovolení i v době, kdy je zaměstnankyně těhotná, viz § 66 odst. 1 věty druhé zákoníku práce.


Nejvyšší soud však poukázal na skutečnost, že ukončení pracovního poměru nesmí být zapříčiněno z diskriminačních důvodů, kam se také počítá diskriminace těhotné ženy z hlediska pohlaví.


Pracovní poměr tedy s ženou může být ve zkušebce ukončen i během těhotenství, ale z jiného důvodu, než je právě těhotenství. Důvod ukončení smlouvy nesmí tedy souviset s těhotenstvím, i když se jedná o bezdůvodné ukončení pracovního poměru. 


Ve výše uvedeném případě tedy soud vyhověl žalobkyni (těhotné ženě), jelikož z povahy situace vyplynulo, že bezdůvodné ukončení pracovního poměru důvod skutečně mělo a tento důvod byl uznán jako diskriminační. 

Shrnutí závěrem:

  • I těhotná žena může být vyhozena ve zkušební době a těhotenství ji nechrání. 

  • Vyhození z práce však nesmí souviset s těhotenstvím a může být posuzováno také z diskriminačního hlediska. 

Setkali jste se s podobným případem nebo se situace dokonce týkala vás samotných? Nyní již víte, jaká práva můžete očekávat, ale jednotlivé případy a jejich okolnosti se mohou lišit. 


Jestliže se chystáte po mateřské nebo rodičovské do práce, přečtěte si na našem blogu orangeacademy.cz/clanky/, jak se na přechod připravit a využijte naši nabídku rekvalifikačních kurzů pro zvýšení vašich šancí na pracovním trhu. 


Zdroj: mesec.cz


Autorka: Daniela Adamová, redaktorka na webu orangeacademy.cz.




Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688