Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.08.2021 13:25:32, aktualizováno 15.08.2021 09:03:48

Natixis: Německo hromadí aktiva, Francie dluhy. Tak proč jsou výnosy tam, kde jsou?

Ekonomové francouzské investiční banky Natixis si všímají toho, že mezi francouzským a německým hospodářstvím existuje řada rozdílů, povětšinou vyznívajících v neprospěch Francie. To by podle Natixisu mělo vést k rozšiřování rozdílu mezi výnosy vládních dluhopisů obou zemí. K tomu ovšem nedochází a Natixis se zamýšlí nad důvody.

Jaké jsou ony ekonomické rozdíly mezi Německem a Francií? V první řadě je ve Francii znatelně vyšší míra vládního zadlužení. Veřejné dluhy se tu totiž blíží 120 % HDP, zatímco v Německu mírně převyšují 70 % HDP. K tomu má Francie znatelně vyšší strukturální rozpočtové deficity – podle Natixisu se pohybují kolem 5,5 % HDP, zatímco v případě Německa kolem 2,5 % HDP. Z hlediska fiskální solvence je na tom teď Francie znatelně hůř.

Německo dosahuje přebytků v zahraničním obchodě, zatímco Francie deficitů. Německo hromadí zahraniční aktiva, Francie naopak dluhy – viz následující graf, který ukazuje rozšiřující se nůžky mezi pozicemi těchto dvou zemí na rovině zahraničních aktiv a dluhů:

Francie Německo hospodářství

K tomu je na tom podle Natixisu německé hospodářství lépe ze strukturálního hlediska. Má na to poukazovat lepší vzdělanost pracovní síly, vyšší podíl průmyslu na celkové ekonomické aktivitě či vyšší míra zaměstnanosti, což vše dohromady zlepšuje dlouhodobější výhled německé ekonomiky. A ve výsledku by se měly popsané faktory projevit rozšiřováním výnosů německých a francouzských vládních obligací.

Jak ale ukazuje další obrázek, k tomu nedochází:

Francie Německo vzdělanosti rozdíly

Co může být důvodem? Podle Natixisu se investoři mohou domnívat, že pozice Francie je sice ve srovnání s Německem horší, ale stále dost silná na to, aby nebylo důvodů pro obavy a rozšiřování rizikových spreadů. Natixis k tomu dodává, že podle jeho kalkulací by dlouhodobou fiskální solvenci v případě Francie zajistil primární rozpočtový deficit pohybující se kolem 3 % HDP. Nyní ale dosahuje téměř 7 % HDP. Nicméně je možné, že investoři věří, že Francie tyto deficity sníží na udržitelnou úroveň, což ale „nebude lehké“.

K tomu ekonomové banky poukazují na silnou mezinárodní poptávku po dluhopisech zemí jádra eurozóny. Francie je stále považována za toto jádro, a to udržuje poptávku po jejích obligacích. Navíc mohou podle Natixisu investoři věřit, že „ECB by nedopustila dluhovou krizi ve Francii a pokračovala by s nákupem vládních obligací tak, aby k ní nedošlo.“

Důvody pro absenci rozšiřujícího se rizikového spreadu tak mohou spočívat ve víře v lepší budoucí fiskální situaci ve Francii či v tom, že se „investoři bez francouzských dluhopisů neobejdou“. K tomu Natixis zmiňuje efekt sebenaplňujícího se proroctví – dokud budou investoři věřit, že nehrozí problémy se solvencí, pravděpodobnost těchto problémů je touto vírou snižována, protože nedochází k růstu rizikových spreadů.

Zdroj: Natixis

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688