Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  04.08.2021 08:00:00

Práce při invalidním důchodu? Nutnost, když je průměrný měsíční invalidní důchod ve druhém stupni jen 8.950 Kč

Byl vám přiznán invalidní důchod a nejste si jisti, zda můžete jako příjemce invalidního důchodu pracovat? A pokud ano, jsou zde nějaká omezení na druh práce, pracovní úvazek či limit výdělku? Jak je to s placením zdravotního a sociálního pojištění? A má přiznaný invalidní důchod nějaký vliv na placení daně? Na všechny tyto otázky si odpovíme. Pokud se ale chcete nejprve zorientovat v tématu invalidního důchodu, tak shrnutí nejdůležitějších informací o invalidním důchodu naleznete přehledně TADY.

Pobírání invalidního důchodu a práce

Invalidní důchod je dávka, která je určena osobám se zhoršeným zdravotním stavem, jako finanční kompenzace toho, že jim jejich zdravotní stav neumožňuje pracovat na sto procent.
Podle míry zdravotních komplikací pak rozlišujeme invalidní důchod prvního, druhého a třetího stupně, kdy každý stupeň vyjadřuje míru poklesu práceschopnosti osoby. Pokles pracovní schopnosti je u osob v prvním stupni invalidního důchodu minimálně o 35%, u osob ve třetím stupni minimálně o 70 %. Jestliže je však průměrná výše invalidního důchodu v ČR k 06/2021 pro první stupeň 7.675 , pro druhý stupeň 8.950 a pro třetí 13.435 , je jasné, že příjem za práci tato dávka nahrazuje jen z malé části, a to zejména v prvním a druhém stupni invalidity, kde je zřejmé, že tento důchod nemůže pokrýt životní náklady.

V teoretické rovině se předpokládá, že invalidní důchodci budou dále, v rámci svých možností, pracovat a žádný právní předpis výdělečnou činnost k invalidnímu důchodu nezakazuje.
Příjemce invalidního důchodu může pracovat neomezeně - není limitován ani druhem pracovní smlouvy, ani délkou pracovního úvazku a ani výše výdělku není jakkoliv omezena. Žádná omezení nejsou pro invalidní důchodce ani v podnikání. Je však možné, že některé pracovní pozice pro vás mohou být, vzhledem ke zdravotnímu stavu, nevhodné. Počítat musíte i s tím, že každý zaměstnavatel má povinnost vás před nástupem do zaměstnání poslat na vyšetření k lékaři, který má zhodnotit, zda jste či nejste schopni konkrétní pracovní pozici vykonávat.

Pokud se vám poštěstí najít vhodnou práci, mimo přivýdělku k vyměřenému invalidnímu si tím prodloužíte i dobu důchodového pojištění, se kterou se kalkuluje při přechodu do důchodu starobního. Do celkové doby pojištění se započítávají vámi odpracované roky, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, ale také náhradní doby pojištění, do které ale patří pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně. Doba pobírání invalidního důchodu prvního a druhého stupně mezi náhradní dobu pojištění nepatří.

V současnosti se může stát, že vhodnou práci, odpovídající vašemu zdravotnímu stavu, se vám najít nepodaří. V tom případě máte možnost, jako ostatní občané, přihlásit na úřad práce a požádat o podporu v nezaměstnanosti. Pokud splníte zákonné podmínky na přiznání podpory v nezaměstnanosti, můžete pobírat současně invalidní důchod (v prvním a druhém stupni) a podporu v nezaměstnanosti. Délka pobírání podpory se liší dle věku žadatele a doba pobírání podpory v nezaměstnanosti se započítává do doby pojištění pro účely výpočtu starobního důchodu. Podporu v nezaměstnanosti nemohou pobírat pouze osoby pobírající invalidní důchod třetího stupně.

Invalidní důchod a zdravotní a sociální pojištění

Pokud vám byl přiznán invalidní důchod (pozor, musí vám být přiznán invalidní důchod, uznaná invalidita nestačí), stáváte se státním pojištěncem z pohledu zdravotního pojištění. To znamená, že zdravotní pojištění za vás hradí stát. Pracující invalidní důchodci odvádí ze svého příjmu zdravotní pojištění jako ostatní zaměstnanci, avšak při výpočtu zdravotního pojištění se vychází se skutečného příjmu (nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ). To je důležité, protože invalidní důchodci často pracují na zkrácený úvazek.

V rámci přiznaného invalidního důchodu prvního a druhého stupně však nejste pojištěni sociálně. Aby za vás zaplatil pojištění zaměstnavatel, je třeba, abyste pracovali na pracovní úvazek – plný nebo částečný. Sociální pojištění se odvádí z příjmu i u pracovních dohod, pokud jsou příjmy vyšší než stanovené limity. Pokud pracujete jako OSVČ, sociální pojištění si můžete platit sami.

Doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně patří do tzv. náhradní doby pojištění a započítává se z 80% do nároku na starobní důchod.

Invalidita a sleva na dani

Pracující invalidní důchodci mají nárok mimo základní daňové slevy na poplatníka i na slevu na invaliditu. Ta činí pro invaliditu prvního a druhého stupně 2.520 /kalendářní rok a na invaliditu třetího stupně ve výši 5.040 / kalendářní rok.



18.01. 10:44  dotaz (Petra Kratochvílová)
17.11. 21:13  Práce z domova a ID 1.stupně (denda)
17.11. 20:37  Práce z domova a ID 1.stupně (Jarmila)
05.05. 08:31  Důchod (Eliška Zelenková)
25.10. 11:09  Nemoc (Miroslav)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688