Makroekonomika  |  02.08.2021 09:09:31

Ranní okénko - ČNB pravděpodobně opět navýší sazby

Aktuální hodnoty měny/komodity 
    Aktuál 
EUR/CZK  25,5
USD/CZK  21,46
EUR/USD    1,188
USD/PLN  3,841
Ropa Brent  USD/barel  74,68
Zlato  USD/unce  1809
Aktualizováno  9:05 Zdroj: Thomson Reuters 
Tento týden ČNB patrně opět navýší hlavní úrokovou sazbu. Dále dorazí měsíční data z tuzemské ekonomiky za červen. Ucelí tak pohled na druhé čtvrtletí, během kterého ekonomika vzrostla významně nižším tempem (o 0,6 % k/k), než se očekávalo (konsensus 2,0 % k/k). Zajímat nás bude především výsledek průmyslové výroby, respektive dopady komplikací na nabídkové straně. V tomto ohledu přinese důležitý update červencový PMI průzkum ve zpracovatelském průmyslu, který vyjde dnes v 9:30. Další v pořadí je údaj o státním rozpočtu ke konci července. Z globální ekonomiky tento týden dominuje měsíční report z amerického trhu práce – dle odhadů akcelerovalo nabírání zaměstnanců a míra nezaměstnanosti poklesla na 5,7 %. V Evropě budeme sledovat především německý průmysl a tovární objednávky. 
Český PMI pro výrobní sektor podle nás zvolnil na 62,0 z 62,7. Nadále zde počítat s hlášením o chybějícím materiálu a prodlužováním dodacích lhůt. S informací o poklesu průmyslové výroby v červnu o 3,6 % m/m, je otázkou, zda PMI bude opět hlásit rekordní tempo expanze výroby. 
Ve středu Eurostat zveřejní červnové maloobchodní tržby. Oproti květnu se očekává podstatně nižší meziměsíční tempo o 1,6 % po 4,6 %. Z USA dorazí statistika od ADP o zaměstnanosti v soukromém sektoru. Trh očekává zlepšení, nicméně i přes růst nových pracovních pozic nadále hlásí řada firem problém najít vhodné kandidáty
Ve čtvrtek podle nás i trhu ČNB zvýší hlavní úrokovou sazbu z 0,50 % na 0,75 %. Ekonomické oživení probíhá, i když nižším tempem, a inflační rizika stále platí. Kromě s pandemií spojených dočasných faktorů ČNB zmínila proinflační externí prostředí a robustní trh práce a výhledově rostoucí tempo mezd. Cenový vývoj je tak jasným signálem v pokračování zpřísňování měnové politiky. ČNB současně přijde s novou prognózou, která téměř jistě zreviduje růst HDP pro 2021 nahoru (aktuální predikce jen 1,2 %). Ve stínu ČNB vyjde tuzemský maloobchod za červen. Zrušení restrikcí se i během června mělo projevit doháněním části pozdržené spotřeby, nicméně ve výsledku se již neprojeví nízká srovnávací základna, a meziroční dynamika tak zvolní. Vyjma prodeje aut počítáme s růstem o 3,0 % r/r, včetně aut o 7,5 % r/r, nicméně karetní transakce, které v posledních měsících kopírovaly celkové maloobchodní tržby ukazují na ještě vyšší růst přesahující 10 %. 
Z USA dorazí červnová statistika zahraničního obchodu, která je tentokrát zajímavější kvůli úvahám, že za překvapivě nižším růstem tamního HDP v Q2 stál právě slabý výkon zahraničního obchodu
Ze stejného důvodu budou zajímavá i páteční zveřejnění tuzemského zahraničního obchodu a průmyslové výroby, jelikož stejně jako v USA, bylo i české HDP v Q2 zklamáním. Přikláníme se k tomu, že za slabším výsledkem stojí slabý výkon čistého exportu a nabídkovou stranou limitovaná průmyslová výroba.  

Pohled zpět:

Podrobněji jsme se výsledku HDP za 2. kvartál věnovali zde: https://bit.ly/3yk9WcI. Hlavní informací je, že česká ekonomika vzrostla o 0,6 % k/k, což je významně pod odhadem trhu 2 %, i naším odhadem 1,9 % (rozpětí odhadu 1,1 až 2,5 % k/k). Otázkou je, co bylo brzdou ekonomiky. Dle ČSÚ rostla spotřeba domácností, pozitivně působila zahraniční poptávka stejně jako tvorba hrubého kapitálu. Ale příspěvek čistého exportu a tvorby zásob nemusel být tak výrazný.  

Dnešní makroekonomické ukazatele:

Čas Země Událost  RB/RBI Trh Předchozí
9:30 ČR PMI ve výrobě (červenec)  62 61,6 62,7
14:00 ČR Státní rozpočet (červenec, v %)  - - -265,1
16:00 USA ISM index v průmyslu (červenec v b.)  - 60,9 60,6
Co bude:
PO: ČR PMI index ve zpracovatelském sektoru, ČR státní rozpočet, USA ISM index v průmyslu
ÚT: EUR ceny průmyslových výrobců PPI, USA průmyslové zakázky a objednávky zboží dlouhodobé spotřeby
ČT: ČR měnověpolitické zasedání ČNB, ČR maloobchodní tržby, SRN průmyslové objednávky, USA zahraniční obchod, USA týdenní žád. o podp. v nezam.

 

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.11.2023Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, sazby pravděpodobně nezvýší Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
27.09.2023Ranní okénko - Dnes zasedá ČNB, sazby nejspíše nezmění Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
21.06.2023Ranní okénko - ČNB rozhodne o stabilitě, Maďaři snižují sazby Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
19.06.2023Ranní okénko - ČNB tento týden rozhoduje o sazbách, neočekáváme změnu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688